pjakub Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 mam problem. przy włączaniu komputera nie zawsze włącza się monitor. muszę kilkakrotnie wyłączać lub restartować komputer. nie ma w tym regularności i jakiejś zasady. czasem jak się odpali komp i wreszcie monitor się włączy to pojawia się bardzo dziwny obraz na monitorze moja ocena: przy włączaniu kompa monitor zachowuje się tak jakby karta graficzna wogóle nie wysyłała sygnału na monitor, lub wysyłała jakiś badziew z paskami... właśnie odpaliłem 3dMarka. robi zwis przy każdym odpaleniu benchmarka, nawet na defaultowych ustawieniach. wygląda to tak: odpalam test, i po kilku sekundach "car chase" obraz się zatrzymuje, zdaje się że nazywa się to freeze po fachowemu... rekapitulując: kiedy włączam komputer obraz mi się chrzani, albo wogóle go nie ma, a w 3dMarku robi zwis. Teraz jestem niemal na 100% przekonany że to karta graficzna. Kurcze, kupiłem kiedyś oryginalnego ATI8500pro i teraz mi się sypie... Co robić? właśnie sprawdzałem komputer z inną kartą graf. gigabyte r9000pro2. i nadal coś jest nie tak. przy włączaniu "speech report" melduje komunikat VPU test failed lub jakoś tak, niestety nie mogę dokładnie zrozumieć. natomiast moje ati8500 na innym kompie przechodzi 3dMarka, i na razie nie zauważyłem by nawalała... mój sprzęt: AXDA 1700DLT3C JIUHB 0308 SPMW 11x200MHz 1,75V, ASUS A7N8X2.0 Deluxe, 1GB Hyper-X 3200, ATI 8500pro, WD 800JB, HuntKey LW-6400H Golden Lion, Iiyama VMP 454 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Sprawdź na innym zasilaczu, najlepiej o mocy powyżej 350W (twój tyle nie ma). --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjakub Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 mój zasilacz ma 400W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 mój zasilacz ma 400WTak, na nalepce - i nigdzie więcej. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 ew. sprawdz plyte glowna, jesli twoja grafa fdziala dobrze na innym kompie. Bo cos musi byc z nia nie tak (chyba ze zasilka sie okaze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 moze z slotem AGP cos sie stalo?? docisneles karte??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Przelec sie z nia do kumpla... dobra? Wtedy bedziesz mogl powiedziec co z nia jest... Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 Przelec sie z nia do kumpla... dobra? Wtedy bedziesz mogl powiedziec co z nia jest...Nie czytałeś pierwszego posta w wątku? to poczytaj ... --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjakub Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 sprawdziłem kompa z pożyczoną kartą gigabyte r9000pro2 i 3dMark poszedł bez żadnego problemu. jednak coś innego się ujawniło, mianowaicie przy włączaniu komputera w momencie kiedy bios jest uruchamiany, to memory test działa bardzo powolnie, a nawet powtarza się ten test 3-krotnie, zdarzyło mi się też mieć zwis przy memory test... i musiałem restartować kompa. nadal także speech report informuje mnie o czymś co brzmi jak vpu test failed, ale nie mam pewności bo brzmi niewyraźnie. mój radek 8500 na kompie kolegi przeszedł 3dMarka także bez problemów, więc niekoniecznie w grafie tkwi problem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 najlepiej pójdź do kolegi z komepm i wymiaj po kolei części i napewno ujawni sie winowajca ,ale żeby ram robił takie krzaczki na monitorze to raczej wątpie ,chociaz kto wie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjakub Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 właśnie sprawdziłem ram i grafę na innym kompie [zadnych kłopotów]. pozostaje mobo... już raz ją serwisowałem, dostałem spowrotem naprawioną, to było coś z biosem [objawy: po włączeniu kompa świeciły się diody, pracowały wiatraki, ale bios nie startował, a hdd nic nie odczytywał]. teraz kiedy zapakowałem bebechy spowrotem, to komp chodzi bez problemów, ale nadal bios mnie informuje [przez speech post report] że coś jest nie tak, bo słyszę komunikat vpu test failed lub coś na kształt... no ale nie wiem co to jest. poza tym przy starcie biosu i testu pamięci, komp przeprowadza ten test bardzo powoli i w dodatku powtarza go 3 razy... ten ram na innym kompie śmiga jak ta lala, co jest? musze czekać ze 3min by zaczął ładować się system 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 22 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2003 jezeli ta karta dziala na innym kompie dobrze, to problemem najprawdopodobniej jest zasilacz (szczegolnie napiecie 5V) i lepiej nie pracuj na kompie z takimi krzaczkami, bo pozegnasz sie z karta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...