Skocz do zawartości
Kamcio

pytanie do posiadaczy WC i zasilek chieftec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzi mi o chiefteca 360 z 1 albo z 2 wentylami

Zlozylem sobie WC m.in po to zeby miec cisze w kompie. Teraz jedyne slyszalne dzwieki pochodza od "zasilacza" IMPET300W. A chce kupic zasilacz zeby wyeliminowac zbedny halas (jedna z przyczyn - druga to masakryczne napiecia, o ktorych juz w innym poscie pisalem).

A czytalem ze ten 2 wentylator w chieftecu jest glosniejszy od tego z tylu zasilacza.

Czy osoby majace WC i chiefteca z 2 wentyaltorami nie narzekaja na dzwieki wydobywajace sie z ich kompa? (nie chodzi mi o to ze np jest ciszej w porownaniu ze starym(innym) zasilaczem)

To samo pytanie mam do osob z WC i chieftekiem z 1 wentylatorem - czy w ogole slysza jakies dzwieki z kompa

Mam nadzieje ze jest to w miare poprawnie po polsku napisane :) i zrozumiecie o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi! ja mam chiefteca z jednym went. oraz wc i moge smialo powiedziec ze zasilacz jest b. cichy i praktycznie nie slyszalny dla mnie (slysze lekki szumik - went. z boku obudowy, sunon na nagrzewnicy - jego nie slychac wogole - polecam, i jeden wentyl chlodzi barracude ktora chodzi nonstop) Tak wiec polecam, nie wiem jak jest z dual fanem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Chiefteca 420W DF i wogole go nie slysze. Nawet jak powylaczam wszystkie wiatraki na nagrzewnicy i w budzie to nie slychac go (bardziej slychac obroty talerzy w dysku)

Też go mam i jest dokładnie jak piszesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe bo ja mam wersje 360W z 1 wentylatorem (HPC-360-202) i naprawde go slychac. Zalman na grafice, 2xwen na 7V i na procku obnizony na 1900RPM - pozostaje tylko ten zasilacz. Ciekawi mnie ze niektorzy twierdza ze go nie slychac.

A po drugie - nie wiem czemu ale nie potrafie odczytac obrotow wiatraczka w zasilaczu. Kabelek podpiety i w Biosie nic nie pokazuje, zaden programik tym bardziej. Plyta to MSI KT3-Ultra. ?? Any ideas ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

primo - ludzie czytac umiecie :!: - bylo o WC i tym zasilaczu a wiekszosc tu piszacych to userzy AC - dla Was ten zasilacz moze byc nawet bezglosny bo zaglusza go wentyl od coolera na procku

secundo - w niektorych egz. dwiesciedwojek (czytaj pasywne PFC) przy wyciszonym kompie poza wentylem slychac bzyczenie z zasilacza :arrow: dlawik od PFC sobie pobzykuje - w jedym ciszej w innym glosniej ale slychac

tertio - prosze pisac na temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Chiefteca 420W DF i wogole go nie slysze. Nawet jak powylaczam wszystkie wiatraki na nagrzewnicy i w budzie to nie slychac go (bardziej slychac obroty talerzy w dysku)

potwierdzam w 100%... dyski najbardziej halasuja , a chiefa nie slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? 

primo - ludzie czytac umiecie :!: - bylo o WC i tym zasilaczu a wiekszosc tu piszacych to userzy AC - dla Was ten zasilacz moze byc nawet bezglosny bo zaglusza go wentyl od coolera na procku

secundo - w niektorych egz. dwiesciedwojek (czytaj pasywne PFC) przy wyciszonym kompie poza wentylem slychac bzyczenie z zasilacza  :arrow:  dlawik od PFC sobie pobzykuje - w jedym ciszej w innym glosniej ale slychac

tertio - prosze pisac na temat :)

Tiaa jaasne. Bzyczenie to swoja droga, ale slychac go wyraznie - podlaczona sama plyta i na chwile odlaczony cooler od procka.

Fakt ze nie jest to jakis wielki halas, ale bezglosny to jest on chyba dla nieco przygluchawych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja tez cos off topic napisze :D 

mam Codegena 400W PFC i prawie go nie slychac (podlaczalem bez kompa)

z 1m jest nieslyszalny

No i ? Fajnie i na temat ?

Ok a co do głośności tego zasilacza 360 DF - jeśli już coś słychac to jedynie minimalnie słyszalny jest dolny wentylator, ten znajdujący się z tyłu obudowy jest praktycznie niesłyszalny. Przy czym ten dolny nie tyle szumi co delikatnie terkocze, przy zamknietej obudowie jest to prawie niesłyszalne (zresztą przy otwartej obudowie też nie jest to dźwięk łatwy do wyłapania - zboczeńcy i maniacy ciszy na pewno usłyszą ;) ). Generalnie mogę go polecić ... jest cichszy niż inne zasilacze z jakimi się zetknąłem (Topower, Antec).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno w koncu skonczylem swoje WC rev 4.0 (whql) i mam Chiefteca 360-302DF. Powiem tylko tyle, ze jest BARDZO cichy - na tyle cichy, ze z mojego kompa najbardziej slychac pompke.... a mam Eheima :idea:

IMHO zasilka z 2 wiatrakami lepiej chlodzi zasilke, wiec wiatraki moga sie wolniej krecie :arrow: co w rezultacie daje mniejszy halas pomimo, ze wiatraki sa dwa (zamiast jednego krecacego sie szybciej i chyba chlodzacego gorzej).

Polecam DualFan'a :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...