memorando Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 A więc siedzę w nocy ciągle i zdarza się się że światło w pokoju mi się ściemnie prawie do zera ale świeci, wtedy ups sjakby się załączał i potem wraca do normy po wróceniu do normy oświetlenia w pokoju. Czy w momencie takiego przesilenia na sieci energetycznej ups chroni mojego kompa przed uszkodzeniem???? czy wręcz odwrotnie idzie to na zasilacz i może doprowadzić do uszkodzenia?? czy ups jest lepszy jako listwa przeciwprzepięciowa czy jednak normalna listwę dodać przed upsem?? ups może się od takich przewałów na lini uszkodzić razem kompem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 nie wolno laczyc listwy i upsa ;] (afaik) ups jest lepszy od listwy, bo listwa tylko filtruje szpilki i inne smieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 A więc siedzę w nocy ciągle i zdarza się się że światło w pokoju mi się ściemnie prawie do zera ale świeci, wtedy ups sjakby się załączał i potem wraca do normy po wróceniu do normy oświetlenia w pokoju. Czy w momencie takiego przesilenia na sieci energetycznej ups chroni mojego kompa przed uszkodzeniem???? czy wręcz odwrotnie idzie to na zasilacz i może doprowadzić do uszkodzenia?? czy ups jest lepszy jako listwa przeciwprzepięciowa czy jednak normalna listwę dodać przed upsem?? ups może się od takich przewałów na lini uszkodzić razem kompem?? Przeciez wlasnie o to chodzi. To najnormalniejsze w swiecie zachowanie. Jesli napiecie jest mniejsze lub wieksze niz okreslona wartosc to UPS przechodzi na zasilanie bateryjne. Jesli napiecie w sieci sie znormalizuje to wraca na zasilanie sieciowe i doladowuje baterie. Chyba logiczne ze UPS jest wlasnie przewidzianay na tego typu sytuacje i chroni kompa, czesto tez linie tel, DSL itp - w zwiazku z czym nic nie ma prawa sie spalic. Listwa przeciwprzepieciowa to zwykla zabawka - UPS ma to wszystko w sobie i mase innych zalet, wiec po co jeszcze ja dawac przed UPS-a ?. Jest to zreszta niedozwolone (a przynajmniej niezalecane). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Potwierdzam, w naszym kraju gdzie panowie z energetyki chyba się z panienkami zabawiają na panelach kontrolnych (no bo innego wytłumaczenia dla sekundowych przerw w zasilaniu jakoś znaleźć nie mogę...) UPS jest bardzo przydatny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...