Skocz do zawartości
SR-71

Przesiadka z Intela na Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zaryzykować i przesiąść się z Intela na Amd i jest kilka pytań,na które słyszałem rożne odpowiedzi:

1.czy Abit NF7-S będzie poprawnie pracował z kościami Twinmos PC2700,bo takie mam teraz,w każdym trybie,czy w dualu nie?

2.czy ta płyta ma możliwość wgrywania biosu z poziomu windowsa?

3.czy to prawda,że z tą płytą transfer IDE z dyskami ATA jest żenująco niski,bo mam baracude 4 ATA z 2 MB cachem i na razie nie mam kasy na żaden dysk SATA

4.czy jakość dźwieku wyprowadzonego z gniazda analogowego tej płyty jest rzeczywiście taka super,czy nie warto przepłacac za dźwięk?

5.czy Barton 2500+ się mocniej grzeje od Bartona 2600+?

6.czy niektóre Bartony 2500+ mają zablokowany mnożnik a niektólre odblokowany,czy wystarczy upgradować bios w mobo i wtedy wszystkie mają odblkowany?

7.czy Bartony 2500+ z zielonym laminatem mają nowszy i lepszy wentylator boxowy (<31db) od tych z brązowym?

8.czy wydajność boxowego wentyla jest wystarczająca do ochlodzenia tego procka przy podkręceniu do 3000+?

9.czy bez kręcenia procka ten wentylator jest w miarę cichy,czy to nie prawda?

10.czy może polecacie inną mobo np.Epox 8RDA3+ lub Soltek 75FRN2-RL

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. będzie

2. są takie programy ale bezpieczniej z dosa

3. kontroler jes ttaki sam dla wszystkich nF2 i na pewno nie jest gorszy niż w intelach

4. jes tsuper, oczywiście audigy 1 czy 2 przebija go ale audigy to 500zł, dźwięk SS ma jakość ~sb live

5. a czy p4 2.6 grzeje się mocniej niż 2.4 ??

6. najnowsze mają zablokowany ale teraz w sklepach sągłównie z odblokowanym (chyba 35 tydzień ma zablokowany)

7. daruj sobie boxowy cooler, chyba że będziesz używał procka jako podgrzewacza patelni

8. ja kwyżej, kup volcano 7+

9. jak wyżej

10. dla mnie najlepszy jest abit, szczególnie an7 ale epox w wersji 2.1 jest zawalicho. soltek nie ma SS.

koniec 10 przykazań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poieważ być może jutro kupię płytkę,a nie mam zbyt wiele czasu na czytanie wszzystkich topików zadam jeszcze kilka pytań:

1.czym się różni Epox 8RDA3+ rev.2.0 od 2.1?

2.jaka jest cena rev 2.1?

3.ile kosztuje Abit AN7 i może jakiś link do info o nim?

4.jeżeli trafi mi się barton z zablokowanym mnożnikiem to wtedy kicha z podkręcaniem,czy nie jest tak źle bo kręcenie fsb jest wystarczające,co do wzrostu wydajności

5.jeśli nie zależy mi na extremalnym podkręcaniu,ale lekkim np 2500+@2800+ to która płytka oferuje max stabilności (po przeczytaniu kilkunastu stron topiku o NF7 widze,że wrażeń nie brakuje :D ) i dobry dźwięk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...