Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 co moge zrobić? jakieś ustawienia w biosie, może programy? wydaje mi się że powinna śmigać dużo szybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 co moge zrobić? jakieś ustawienia w biosie, może programy? wydaje mi się że powinna śmigać dużo szybciej. Witam Jakies szczegoly? (OS, wyniki spod HDTacha, ifd.). Sprobuje pomoc. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 HDT wiesza sie... ale to chyba wina ecs'a a w BMX'sie 4 mam 4 zapis 5 odczyt... kiedy starsze i wolniejsze dyski mają na przykład Nikimi XC300A ma 13 zapis 8 odczyt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 HDT wiesza sie... ale to chyba wina ecs'a a w BMX'sie 4 mam 4 zapis 5 odczyt... kiedy starsze i wolniejsze dyski mają na przykład Nikimi XC300A ma 13 zapis 8 odczytWyłącz autostart CD i HDTach powinien chodzić !!! 8) Włącz DMA !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 sqąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> hdtacha? kiedys mialem ale wywalilem bo sie wieszal, i gdzie mam włączyć dma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 ok jush go dorwałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 sqąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> hdtacha? kiedys mialem ale wywalilem bo sie wieszal, i gdzie mam włączyć dma? Widze ze kolega lepszy specjalista , wiec odpowiadam . HD-Tach znajduje sie ponoc na stronie producenta i aby go sciagnac nalezy wejsc np na portal www.yahoo.com w takim smiesznym prostokaciku wpisujemy HD-Tach po czym niespodzianka oooooo , otwieraja sie linki wybieramy sobie jeden i sciagamy program klikajac na download . I juz go mamy, super nie ? Jezeli chpdzi o Dma to zalezy jaki masz system , ale jest to w Menadzerze Urzadzen , dalej IDE ATA/ATAPI controllers i dalej juz sobie poradzisz , tak jest w XP . Jest tez taka mozliwosc ze cos plyta jest zwalona . A... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 ok Wofek tak jak mówiłeś :) read speed max 4324; min 3807; average 4303; cpu utilization 98,6%; access time 11,5 ms; read burst speed 4,3 mbps Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Tez mam maly problem z IV. Zwlyklym DOSowskim formatem formatuje sie 1h45min ,a tej samej wielkosci dysk 5200rpm MAXTORa okolo 15min,co moze byc przyczyna? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 ok Wofek tak jak mówiłeś :) read speed max 4324; min 3807; average 4303; cpu utilization 98,6%; access time 11,5 ms; read burst speed 4,3 mbps O czlowieku masz cos ladnie zwalone . Chyba ze zle wpisales . A te uzycie proca !!! powinno byc 4% . Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 A oto moje: (Baracuda IV 40GB) Read speed-maximum 43289.0kps,minimum 18872kps ,average 36657.6kps ,CPU utilization 7.2%. I jak :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 A oto moje: (Baracuda IV 40GB) Read speed-maximum 43289.0kps,minimum 18872kps ,average 36657.6kps ,CPU utilization 7.2%. I jak :?: A jak myslisz ? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 wpisałem dobrze, a tam gdzie powiedziałęś (menadzer urządzeń) nie ma nic o dma : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 wpisałem dobrze, a tam gdzie powiedziałęś (menadzer urządzeń) nie ma nic o dma : Nie pamietam jak to jest po Polsku bo dawno nie siedzialem na polskim windowsie , ale jak wejdziesz do Menadzera , pozniej wchodzisz do zakladki Kontrolery dysku czy jakos tak , naprawde nie pamietam , i tam masz zakladke Primary , Secondary . Idziesz do Primary bo pewnie tak masz dysk podpiety , i patrzysz jaki jest tryb ( powinno byc Ultra DMA MODE 5 ) . Sprawdz dysk u kumpla i jezeli bedzie szybszy to masz cos z kontrolerem na plycie nie tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 co moge zrobić? jakieś ustawienia w biosie, może programy? wydaje mi się że powinna śmigać dużo szybciej. A Via4in1 zainstalowana? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 co moge zrobić? jakieś ustawienia w biosie, może programy? wydaje mi się że powinna śmigać dużo szybciej. A Via4in1 zainstalowana? Ale zobacz jakie on ma wyniki !! , jezeli ma XP nie powinny byc az tak slabe, nawet bez 4in1 . Pozdrowionka Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Ale zobacz jakie on ma wyniki !! , jezeli ma XP nie powinny byc az tak slabe, nawet bez 4in1 . Fakt na XP to powinno byc jeszcze gorzej :>>> Wiesz jak jest z kompami na jednym jest tak na innym inaczej...Ja bym jednak instalowal ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Ale zobacz jakie on ma wyniki !! , jezeli ma XP nie powinny byc az tak slabe, nawet bez 4in1 . Fakt na XP to powinno byc jeszcze gorzej :>>> Wiesz jak jest z kompami na jednym jest tak na innym inaczej...Ja bym jednak instalowal ;) Moze i masz racje , ja dlugo jechalem na tych z xpka :) , ale teraz juz instaluje 4in1 z zasady . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Przepraszam za spoznienie. Widze, ze juz wszystko jasne? (ecs the best :-) ). Wszystkim uzytkownikom Barracudy IV polecam taki maly, ciekawy programik: ftp://ftp.nwg.ru/SoftWare/Drivers/HDD/DTemp.zip -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 sprawdz moze w biosie czy czasem nie masz wlaczonego pio, moze byc wlaczone jak resetowales bios`a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Przepraszam za spoznienie. Widze, ze juz wszystko jasne? (ecs the best :-) ). Wszystkim uzytkownikom Barracudy IV polecam taki maly, ciekawy programik: ftp://ftp.nwg.ru/SoftWare/Drivers/HDD/DTemp.zip -- Pozdrawiam link z tego co widze ,nie dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Przepraszam za spoznienie. Widze, ze juz wszystko jasne? (ecs the best :-) ). Wszystkim uzytkownikom Barracudy IV polecam taki maly, ciekawy programik: ftp://ftp.nwg.ru/SoftWare/Drivers/HDD/DTemp.zip -- Pozdrawiam link z tego co widze ,nie dziala mi dziala :) 92,5kB 4kB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 link z tego co widze ,nie dziala Przepraszam. Poszukaj w Sieci pliku "DTemp.zip". Przed chwila jeszcze dzialal - zanim podalem, sprawdzilem. Przykro mi :-(. Program podaje, poza temperatura, mnostwo szczegolow o naszej Barracudzie, i jest naprawde malenki (Win32).. -- Wszystkiego Dobrego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Wszystkim uzytkownikom Barracudy IV polecam taki maly, ciekawy programik:ftp://ftp.nwg.ru/SoftWare/Drivers/HDD/DTemp.zip Milutki-malutki ale ile mozna miec tych programow w trayu :) mysle ze lepiej uzyc jednego programu ale do pomiaru kilku temperatur (tzn nie tylko do HDD). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Milutki-malutki ale ile mozna miec tych programow w trayu :) mysle ze lepiej uzyc jednego programu ale do pomiaru kilku temperatur (tzn nie tylko do HDD). Witaj Alez ja go w autostart nie wrzucam.. Ale jest dla mnie fajnym narzadkiem (nie tylko temperature podaje). Moze i Koledze Krzyskowi pomoze? A co do tanich MB- to niestety loteria.. Juz wiele razy sie o tym przekonalem. Z lezka w oku wspominam MB f-my Soyo - juz ich niemal w Polsce nie ma, z powodu ceny- ale jak dopracowane.. Pozostaly nam Abity, Asusy i i MS. -- Wszystkiego Dobrego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Temp mojej Baracudy to 43C ,Maxtor tego samego rozmiaru jest 10 stopni chlodniejszy ,oddam ta baracude na gwarancjii poki moge i zamienie na V :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 krzysiek: Zainstaluj Via Service Pack 4in1 w najnowszej wersji, gdy będziesz instalował on zapyta się czy załączyć DMA - musisz zaznaczyć obok tej opcji ! Resetujesz komputer i wszystko chodzi !!! 8) Tu jest link do Service Packa 4in1 http://pc.com.pl/pliki_info.asp?PlikID=1625 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Temp mojej Baracudy to 43C ,Maxtor tego samego rozmiaru jest 10 stopni chlodniejszy ,oddam ta baracude na gwarancjii poki moge i zamienie na V :twisted: Witaj U mnie teraz jest 37 stopni. Pudlo standard (Codegen Max). Zero chlodzenia dysku. Obudowa zamknieta. Trzy wentylatory 80x80 : u dolu, u gory, i w zasilaczu. Tempetatura wewnatrz obudowy (z BIOS-u) - 33 stopnie. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 W tej wersji do której Ci link podałem nic nie trzeba zaznaczyć !!! 8) PS Jaką masz płyte ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 19 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2002 Ok. Jush wszystko działa jak powinno :). faktycznie trzeba było zainstalować 4in1 :D... nie myślałem że to coś da dlatego wcześniej nie instalowałem. Po zainstalowaniu wszystko jush poszło ok :) a w wingrozie millenium nie dało się nic zrobić... całego menadzera przepatrzyłem z 50 razy ;)... teraz wyniki: read speed max 43275, min 19399; average 41699; random access time 11,4; read burst speed 70,2. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...