Skocz do zawartości
cannabis

Komp sie czesto sam sesetuje, HELP!

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem nowiutkiego skladaka (z podpisu). od poczatku krok po kroku instalowalem stery do wszystkich podzespolow. mialo chodzic jak zyleta a tu lipa :( . mam xp home i np instalujac stery do herculesa, pomimo tego ze byly ze strony herculesa (catalyst 3.8 - na 3.9 tez sie resetuje) pisze mi, pomimo ze sa do tego systemu, ze nie sa kompatybilne ale co mam zrobic jak ich nie instalowac. moze tu tkwi przyczyna, ale nie chce nic sugerowac. aha wykrzacza sie w roznych sytuacjach czyli nie moge podac typowych sytuacji bo jest ich zbyt wiele. jak juz sie zresetuje i znow zaladuje to sie pojawia ze byl jakis krytyczny blad ale ze juz wsio jest dobrze. proponuje mi bym wyslal raport i to robie. ale microsoft oczywiscie nie rozpoznaje bledu pisze tylko ze cos ze sterami. czy to wina sprzetu czy sterownikow. prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za slaba zsailka 8) modecom, codegen jedna cholera (no chyba ze masz nowego modecoma robionego przez fortrona to respect :) ) i to ze pisze na nich 300 czy 400w to nic nie znaczy. te zasilki nie sa w stanie dac tyle mocy. polecam wymiane albo sprawdzenie na jakims markowym (np popularny ostatnio chieftec 8) ) zasilaczu czy problem wystepuje nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zasilacz to Zasilacz Modecom FSP350-60PN(PF) 350WPFC. rzeczywiscie moze nie dawac rady?

to jest modecom z fortronem w srodku, wiec raczej nie on, ale miernikiem napiecia zawsze warto sprawdzic, odpal memtesta, prime95, sprawdz czy nic sie nie przegrzewa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj zasilacz to Zasilacz Modecom FSP350-60PN(PF) 350WPFC. rzeczywiscie moze nie dawac rady?

to jest modecom z fortronem w srodku, wiec raczej nie on, ale miernikiem napiecia zawsze warto sprawdzic, odpal memtesta, prime95, sprawdz czy nic sie nie przegrzewa ...

nie wiem co to znaczy ale w memtest86 wyskakuje mi sporo bledow, program pisze jakies cyferki i obok 66,6MB potem znow cyferki i 84,1MB i tak co chwile. co to znaczy? :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co to znaczy ale w memtest86 wyskakuje mi sporo bledow, program pisze jakies cyferki i obok 66,6MB potem znow cyferki i 84,1MB i tak co chwile. co to znaczy? :( :(

To znaczy ze pamiec Ci sie sypie ... sprawdz je na innym kompie i jezeli bedzie to samo to do wymiany (gwarancja) i wg mnie to na 99.9% powod, ze komp Ci sie zwiesza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co to znaczy ale w memtest86 wyskakuje mi sporo bledow, program pisze jakies cyferki i obok 66,6MB potem znow cyferki i 84,1MB i tak co chwile. co to znaczy?  :(  :(

A zmieniałeś timingi albo podkęcałeś pamięci??

Długo masz ten sprzęt, i od jakiego czasu są problemy?

Ja bym zmienił zasilacz (nawet jeśłi to nie jego wina te zwisy) bo on taki sprzęt ledwie ciągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memtest86 chodzil mi dzis przez cala noc i jestem zadowolony. wystarczylo mu w biosie zmenic napiecie RAMu z nominalnego 2,6V na 2,7V i to rozwiazalo problem. wlazlem na stronke producenta (kingston) i tam bylo napisane 2,6V +/- 0,1. nie sadzilem ze to ma jakies znaczenie ale juz nie sypie bledami. czyzby producent walnal sie troche w obliczeniach? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się przy okazji dołączę. Problem jest podobny.Niedawno padł mi zasilacz (300 W) i zmieniłem go na 400 W (Mercury czy jakoś tak, zapomniałem). Godzinę przed awarią podkręciłem procka i pamięć. Jak pisałem - wymieniłem zasilacz i problem zniknął, ale pojawił się następny. Komp zaczął się resetować. W biosie wszystko mam ustawione na domyślne. Komp działa, działa i sru. Potem przy starcie zresetuje się jeszcze raz czy dwa i jest spokój. Myślałem, że to winda i ją przeinstalowałem. Zauważyłem, że komp resetuje się, kiedy winda jest świeżo zainstalowana. WinXP krzyknął raz przy uruchamianiu, że to może być wina wykrytego sprzętu. O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zmienił zasilacz (nawet jeśłi to nie jego wina te zwisy) bo on taki sprzęt ledwie ciągnie.

Ejjj zasilka modecoma 350 na bebechach fortrona ledwo ciagnie taki sprzecior ?? 8O czlowieku przeciez to fortron ... to lepiej niz Szef 360 ! (tak moim zdaniem - mi fortron 300 ciagnie tez troche sprzetu, tylko grafike dorzuce mu jakas i bede hepi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forton jest na pewno zajeb****, ale zobacz jaki on ma sprzęt, większość z górnej półki, ten jego komp sporo prądu zżera i nie wiem czy taka moc zasiłki nie jest za mała(całkiem możliwe że wystarczy ale przy takim sprzęcie nie pożałowałbym kasy na zasilacz min 400W). Najlepiej niech napisze jakie ma napięcia i będzie wszystko wiadomo.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm czy ja wiem czy ten modecom to taki wypasiur.....mialem tego modecoma 350watt(z siriusa) no i dawal napiecia gorsze od mojego starusienkiego enlighta ktory sobie wlasnie pomyka w kompie :D a i grzal sie dosc, blacha zasilki miala okolo temp. ciala, a moj enlight jest zimny....wiec ja juz zbytnio zasilek modecoma nie qpie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale pisal juz ze mu pamiatki sie sypaly a 350w to spox styknie nawet jak na taki sprzecior zauwaz ze to fortron i z 300 wyciagniesz cos kolo 390, to ile sie wyciagnie z 350 ? :D a grzanie sie obudowy to widac urok takiej konstrukcji - mi tez sie grzeje ale nie narzekam, bo napiecia daje stabilne :) a Grzesiu a Ty qpiles tego modecoma FSP350PN ? czy ta tansza wersje z normalnym wentylem? bo jak ta tansza to sie nie dziw.... tylko fsp350pn jest oparte na fortronie ! (no moze jeszcze jakies nowsze modele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ale pisal juz ze mu pamiatki sie sypaly a 350w to spox styknie nawet jak na taki sprzecior zauwaz ze to fortron i z 300 wyciagniesz cos kolo 390, to ile sie wyciagnie z 350 ?  :D a grzanie sie obudowy to widac urok takiej konstrukcji - mi tez sie grzeje ale nie narzekam, bo napiecia daje stabilne :) a Grzesiu a Ty qpiles tego modecoma FSP350PN ? czy ta tansza wersje z normalnym wentylem? bo jak ta tansza to sie nie dziw.... tylko fsp350pn jest oparte na fortronie ! (no moze jeszcze jakies nowsze modele :)

aj to sorki, ja mialem tego modecom ISO - 450PFC :( no ale ktos go kupil na allegro wiec looz(za 95zl) a tego enlighta mialem wlozyc do kompa z duronem ale cos mie skusila jego waga i wlaczylem kompa na nim wejscie do biosu a tu napiecie bez (prawie) zadnych odchylow.....CO FIRMA TO FIRMA.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...