Venom86 Opublikowano 23 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2003 Co jakis czas, zdarza mi się że mam około 5 sek zwis myszki. Klawiatura działa ale myszka zatrzymuje się. Dzieje się tak jak coś otwieram lub zaglądam na stronki internetowe. Jednak nie jest to regularne. Czasami tydzień nic sie nie dzieje, a czasem jak zacznie to z czasem nic robić nie moge i tylko reset pomoże. Zauważyłem, że te zwisy sa najczęściej gdy komputer zaczyna pracować w wyższych tonach. Jak powraca do normalnych, to wtedy myszka też rusza. Mam Codengen300W i takie napięcia: Vcore - 1,73V; 3,3V - 3,01V; +5 - 4,95V; +12 - 11,64V. Podczas zmiany tonu pracy komputera napięcia nie zmieniają się. Dodam jeszcze że używam programu COOLER XP, a mysz to model A4Tech WWW-25, Windows98. Czy ktoś wie co się dzieje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 3.3V jest tragiczne 11.64 tez .Napiećia sprawdź najlepiej miernikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzi@dzi@ Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ten sam problem :( - Napiecie sprawdzalem programem speedfan : Core- 1.79V +3,3V - 3,37 +5V - 4,93 +12 - 12,85-13,2V Jest jakas pomoc na to ?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ten sam problem :( - Napiecie sprawdzalem programem speedfan : Core- 1.79V +3,3V - 3,37 +5V - 4,93 +12 - 12,85-13,2V Jest jakas pomoc na to ?????? Ty masz jak najbardziej dobre napiecia poza 12 ale tutaj tolerancja jest duzo wyzsza i na 13,2V komp bedzie spokojnie pracował, bałbym asie gdyby to bylo kolo 13,8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Co jakis czas, zdarza mi się że mam około 5 sek zwis myszki. Klawiatura działa ale myszka zatrzymuje się. Dzieje się tak jak coś otwieram lub zaglądam na stronki internetowe. Jednak nie jest to regularne. Czasami tydzień nic sie nie dzieje, a czasem jak zacznie to z czasem nic robić nie moge i tylko reset pomoże. Zauważyłem, że te zwisy sa najczęściej gdy komputer zaczyna pracować w wyższych tonach. Jak powraca do normalnych, to wtedy myszka też rusza. Mam Codengen300W i takie napięcia: Vcore - 1,73V; 3,3V - 3,01V; +5 - 4,95V; +12 - 11,64V. Podczas zmiany tonu pracy komputera napięcia nie zmieniają się. Dodam jeszcze że używam programu COOLER XP, a mysz to model A4Tech WWW-25, Windows98. Czy ktoś wie co się dzieje? Wyjmij wtyczke zasilaczową ATX z płyty głównej przedmuchaj wszystkie styki we wtyczce i płycie głównej , mozesz podoginac lekko blaszzki we wtyczce , pożńiej włóz ja spowrotem do płyty - mocno !! az pstryknie albo jescze mocniej i wtedy pomież napiecia speed fanem albo najlepiej miernikiem, tqwój komp niejest bardzo pradożerny wiec nawet ten codegen 300W bez problemu powinein sobie poradzic moze to byc jedynie kwestia kiepskiego docisku wtyczki :!: sprawdz to :!: i zrób tak jak napisałem wyżej :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzi@dzi@ Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Patrzałem przez biosa na napięcie i na 12V - jest 13,20V 8O to źle ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ten sam problem :( - Napiecie sprawdzalem programem speedfan : Core- 1.79V +3,3V - 3,37 +5V - 4,93 +12 - 12,85-13,2V Jest jakas pomoc na to ?????? Ty masz jak najbardziej dobre napiecia poza 12 ale tutaj tolerancja jest duzo wyzsza i na 13,2V komp bedzie spokojnie pracował, bałbym asie gdyby to bylo kolo 13,8 lukasrz: Co ty chłopie p**sz :?: Tolerancja dla napięcia +12V wynisi +/- 5%. Czyli wartości graniczne to +11,4V i +12,6V. Większa wartość oznacza niesprawny lub przeciążony zasilacz. Tak w ogóle to panowie nie bądźcie dziećmi. Na forum jest mnóstwo tematów o zasilaczach, jest też przyklejony. Wszędzie wyraźnie pisze, że odczyty z programów/biosu są [ciach!]o warte. Weźcie najprostszy miernik cyfrowy (do kupienia nawet za 20 złotych) i zmierzcie nim napięcia pod obciążeniem - dopiero taki pomiar jest coś wart. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ten sam problem :( - Napiecie sprawdzalem programem speedfan : Core- 1.79V +3,3V - 3,37 +5V - 4,93 +12 - 12,85-13,2V Jest jakas pomoc na to ?????? Ty masz jak najbardziej dobre napiecia poza 12 ale tutaj tolerancja jest duzo wyzsza i na 13,2V komp bedzie spokojnie pracował, bałbym asie gdyby to bylo kolo 13,8 lukasrz: Co ty chłopie p**sz :?: Tolerancja dla napięcia +12V wynisi +/- 5%. Czyli wartości graniczne to +11,4V i +12,6V. Większa wartość oznacza niesprawny lub przeciążony zasilacz. Tak w ogóle to panowie nie bądźcie dziećmi. Na forum jest mnóstwo tematów o zasilaczach, jest też przyklejony. Wszędzie wyraźnie pisze, że odczyty z programów/biosu są <font color="#FF0000">[ciach!]</font> warte. Weźcie najprostszy miernik cyfrowy (do kupienia nawet za 20 złotych) i zmierzcie nim napięcia pod obciążeniem - dopiero taki pomiar jest coś wart. No tak to wiadomo 5% ale takie 5% przy 3,3V a 12V to ma sie zdeka inaczej i jak jest napiecie 12,8V to niejest jescze żle no ale jak tu bez obciazenia w biosie jest 13,2 to rzeczywiasdcie pora zmienic zasiłke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 lukasrz: matematyki nie zmienisz ;) 5% to 5% i już - tyle że dla 5V oznacza tolerancje +/-0,25V a dla 12V oznacza tolerancję +/-0,6V. Taka różnica. Jeśli zasiłka jest na gwarancji to napięcie wynoszące +12,8V jest jak najbardziej podstawą do reklamacji. Jeśli nie ma gwarancji no to cóż - decyzja należy do właściciela. Faktycznie wartość nie jest tragiczna, ale sygnalizuje problemy, które mogą się niemiło skończyć dla np twardego dysku. BTW: Wg specyfikacji ATX tolerancja dla +3,3V wynosi +/-4% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 lukasrz: matematyki nie zmienisz ;) 5% to 5% i już - tyle że dla 5V oznacza tolerancje +/-0,25V a dla 12V oznacza tolerancję +/-0,6V. Taka różnica. Jeśli zasiłka jest na gwarancji to napięcie wynoszące +12,8V jest jak najbardziej podstawą do reklamacji. Jeśli nie ma gwarancji no to cóż - decyzja należy do właściciela. Faktycznie wartość nie jest tragiczna, ale sygnalizuje problemy, które mogą się niemiło skończyć dla np twardego dysku. BTW: Wg specyfikacji ATX tolerancja dla +3,3V wynosi +/-4% E tam twardzuielowi nic nie bedzie on też ma jakas tolerancjie ,hdd niejest a z tak czułym urządonkeim zeby źłe reagował na wyzsze napiecie o te 0,2 V w przypadku gdy norma atx przewiduje napiecie 12,6 to przy 12,8 to on nawet tego nie poczuje 13 raczej tez Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Gdzieś ostatnio czytałem, chyba na tym forum, że nowe Maxtory są bardzo czułe na zawyżone napięcie i padają jak muchy. IMO jeśli ktoś ma gwarancję na zasiłkę przekraczającą wymagania ATX to powinien śmigać i reklamować. Po co czekać aż padnie, albo, co gorsze, uszkodzi inny podzespół. Ja ostatnio, z sukcesem zresztą, reklamowałem zasiłke kumpla - prawie roczny condongen, działający ale dający 12,8 - 12,9 V. Ponieważ był jeszcze na gwarancji więc kumpel ma teraz nową zasiłkę działającą znacznie lepiej - swoją drogą ciekawe jak długo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...