tycjan Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ASUSa A7V600 ktory obsluguje sATA. Chcialem sie w cos takiego wyposazyc, lecz jeden z serwisantow w proline zakomunikowal mojemu koledze ze serial ata to syf. Jak na razie niedopracowane i dyski potrafia sie zawieszac. Najlepiej podobno poczekac na to az popracuja troche nad tym i usuna wszystkie bledy. Czy ktos ma serial najlepiej na tej plycie ale ogolnie tez... Czy rzeczywiscie sa z tym problemy... Czekam na opinie. Dzieki z gory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ASUSa A7V600 ktory obsluguje sATA. Chcialem sie w cos takiego wyposazyc, lecz jeden z serwisantow w proline zakomunikowal mojemu koledze ze serial ata to syf. Jak na razie niedopracowane i dyski potrafia sie zawieszac. Najlepiej podobno poczekac na to az popracuja troche nad tym i usuna wszystkie bledy. Czy ktos ma serial najlepiej na tej plycie ale ogolnie tez... Czy rzeczywiscie sa z tym problemy... Czekam na opinie. Dzieki z gory. niewierz im.... chcą się pozbyć zapasów dysków ide... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Kumpel który pracował w serwisie na moich oczach zainstalowałsystem winxp i potem go skonfigurował na dyski sata seagate 120 gb.Niebyło żadnego problemu.Wszystko pieknie chodziło.I jeszcze potem ten komp stał sobie na wystawie podłączony do netu i ludzie kozystali.Zero problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memorando Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Kumpel który pracował w serwisie na moich oczach zainstalowałsystem winxp i potem go skonfigurował na dyski sata seagate 120 gb.Niebyło żadnego problemu.Wszystko pieknie chodziło.I jeszcze potem ten komp stał sobie na wystawie podłączony do netu i ludzie kozystali.Zero problemu a ja mam pytanie mam raida serial ata na msi k7n2 ilsr i niewiem czy mogę podpiąc jeden dysk do tego raida serial ata czy dwa muszę>?>? bo chcialem dać sobie dysk serial ale się boję czy jak jest możliwe wykorzystanie tego raida jako dwa niezależne gniazda na hdd , jeżeli tak to chętnie dam dysk pod system na serial ata:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 jakos jeszcze nigdy mi sie nic takiego nie zdażyło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 ze serial ata to syf. Jak na razie niedopracowane i dyski potrafia sie zawieszac yyyyyyyyyyyyy........ jasne ! :lol: :lol: :lol: a swistak siedzi.... za sreberka :lol: :lol: :lol: czy mogę podpiąc jeden dysk do tego raida serial ata czy dwa muszę>?>? bo chcialem dać sobie dysk serial ale się boję czy jak jest możliwe wykorzystanie tego raida jako dwa niezależne gniazda na hdd w biosie ustawiasz tak , aby kontroler byl wlaczony (integrated peripherials) no i w wiekszosci biosow mozesz operowac wlaczajac lub wylaczajac kanaly S-ATA potem po uruchomieniu kompa i zrobieniu POST konfigurujesz kontroler (ctrl+S lub F4) i z tego co wiem KAZDY kontroler posiadajacy mozliwosc pracy w trybie raid posiada tez mozliwosc pracy jako zwykly s-ata bez raid tyle ze w druga strone tak nie jest - sa plyty posiadajace s-ata bez mozliwosci pracy w raid (malo ich ale sa) wiec jesli chcesz podlaczyc dysk s-ata jako normalny naped to NA PEWNO sie da , natomiast co do raid - musisz sobie zerknac do manuala , czy plyta obsluguje raid update na płycie zainstalowany został układ firmy Promise, sterujący dwoma kanałami Serial ATA i trzecim kanałem UltraATA/133, pozwalający na utworzenie macierzy dyskowej RAID 0 lub 1 tak wiec wszystkie chwyty dozwolone (no prawie...) :lol: a na powaznie - rozumiem to tak , ze raid jest tylko na tym trzecim czyli ata133 , a nie na s-ata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Proline powiadasz :?: Kurde bo chyba mam problem. Kupilem dysk 120GB Seagate 7200.7 8MB Cache SATA i wszystko jest niby ok....ale jak np gram sobie w NFS:U i jednoczesnie ciagne cos BT albo Emule (wtedy pliki mi sie zapisuja na stary dysk na IDE) to po czasami mam taki motyw, ze slychac jak na tym dysku SATA cos nagle przeskakuje (tak jakby glowice parkowaly) i mam zwis :( Lampka hdd sie pali i nic sie nie da zrobic...tylko reset pomaga. Nie dzieje sie tak zawsze, ale czesto i nie tylko jak sciagam cos z p2p..Czasem po graniu jak chce wejsc na dysk F: (dysk IDE) to tez kursor staje i jest zwiecha.... Teraz pytanie: czy ten problem jest zwiazany jakkolwiek z dyskiem czy ustawieniami w biosie :?: Bo wydaje mi sie ze w biosie mam wsio ok (Enhanced IDE i 3 kanaly uaktywnione 2IDE + 1SATA) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajo Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ASUSa A7V600 ktory obsluguje sATA. Chcialem sie w cos takiego wyposazyc, lecz jeden z serwisantow w proline zakomunikowal mojemu koledze ze serial ata to syf. Jak na razie niedopracowane i dyski potrafia sie zawieszac. Najlepiej podobno poczekac na to az popracuja troche nad tym i usuna wszystkie bledy. Czy ktos ma serial najlepiej na tej plycie ale ogolnie tez... Czy rzeczywiscie sa z tym problemy... Czekam na opinie. Cze Jakies 2 tygodnie temu skladalem koledze kompa na Abit NF7-SL i Maxtor 80GB Sata i jak na razie wszystko smiga az milo, ale fakt ze to nie jest jakis przelom i dyski sata nie sa duzo wydajniejsze od ata 100/133. Ale jak juz masz plyte z serial ata to jak najbardziej trzeba to wykorzystac wiec bierz dysk sata. Zawsze troche szybszy. pozdrawiam, ajo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Ja mam mianowicie takie pytanie czy istnieje możliwość podłłączenia dysku sATA do mobo jak w podpicsie czyli ASUS A7V266??? Sa jakies przejściówki???? Może to troche bez sensu pytanie ale kto pyta nie błądzi :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam ASUSa A7V600 ktory obsluguje sATA. Chcialem sie w cos takiego wyposazyc, lecz jeden z serwisantow w proline zakomunikowal mojemu koledze ze serial ata to syf. Jak na razie niedopracowane i dyski potrafia sie zawieszac. Najlepiej podobno poczekac na to az popracuja troche nad tym i usuna wszystkie bledy. Czy ktos ma serial najlepiej na tej plycie ale ogolnie tez... Czy rzeczywiscie sa z tym problemy... Czekam na opinie. Dzieki z gory. Pewnie gosciu nie byl z serwisu komputerowego tylko sprzatajacego. Tak to jest jak wciska sie do branzy kolo ktory wczesniej sprzedawal kielbase w miesnym. W tej chwili tyski SATA kosztuja prawie tyle co ATA wiec nie ma sie nad czym zastanawiac (brac chociazby dla samego kabelka). A co do ich rzekomej awaryjnosci i zwieszania to przez moje lapki przeszlo juz kilkadziesiat kompow z dyskami SATA i nigdy nie spotkalem sie z takim problemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 To jak wytlumaczysz fakt ze u mnie sie wiesza i jest zdecydowanie glosniejszy od Barki IV :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 To jak wytlumaczysz fakt ze u mnie sie wiesza i jest zdecydowanie glosniejszy od Barki IV :?:Nie zamierzam tego tlumaczyc bo niby skad mam wiedziec czemu Twoj dysk sie wiesza, moze trafiles na trzepniety. Sam mam BARKE SATA i jeszcze nie odnotowalem ani jednego zwisu. Co do glosnosci to faktycznie jest deko glosniejszy, ale jezeli ktos sie decyduje na ten dysk to wezmie to pod uwage. Pracuje w sklepie komputerowym i jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby ktos przyniosl kompa do serwisu bo mu sie wiesza dysk serialowy za to WD ATA praktycznie nie ma dnia zeby jakis nie wrocil trzepniety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 To jak wytlumaczysz fakt ze u mnie sie wiesza i jest zdecydowanie glosniejszy od Barki IV :?: ja mam 2 sztuki , 80GB z 8MB cache w raid-0 mocniej chrupia od normalnej barki 60 ktora tez mam - grzeja sie tak samo moze faktycznie trafiles na jakis trefny? moze rzucali pudlem z dyziami albo co... jak widze gosci z magazynu w hurtowni ............. to bym z mety w leb grzmotnal sztapel 7-8 sztuk monitorow a ten gorny se spada na glebe :? "przeciez tylko karton lekko podgiety - czego sie pienisz?" no comment... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajo Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Pewnie gosciu nie byl z serwisu komputerowego tylko sprzatajacego. Tak to jest jak wciska sie do branzy kolo ktory wczesniej sprzedawal kielbase w miesnym. W tej chwili tyski SATA kosztuja prawie tyle co ATA wiec nie ma sie nad czym zastanawiac (brac chociazby dla samego kabelka). Dokladnie tak, jak juz masz plyte z kontrolerem sata to bierz ktorys z dyskow sata. Chyba ze zalezy ci na tym zeby dysk byl cichy, bo serial ata sa glosniejsze od zwyklych ata. Co do awaryjnosci to sa tak samo awaryjne jak dyski ATA, najwazniejsze to szczescie trzeba trafic na dobry model. To tak samo jak z prockami czy pamieciami jeden podkreca sie lepiej drugi gorzej, zalezy na jaki trafisz(chyba ze masz mozliwosc przetestowania i wyboru). A do tego co kolesie w sklepie polecaja to trzeba podchodzic z duza rezerwa (bardzo duza). pozdrawiam, ajo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Ciekawym dyskiem SATA jest WD Raptor =] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...