sensei Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Witam Zastanawiam sie nad zmiana mojego Athlona 11x227 na Bartona o identycznych wlasciwosciach oc. Pytanie - jaki wzrost wydajnosci (przede wszystkim w grach) mozna uzyskac dzieki 512 k cache`u ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 SZUKAJ! Temat ten poruszany byl na forum moze z tydzien temu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Moim skromnym zdaniem nie potrzebna jest zmiana Antka z 256 cachu na Bartona. Coś to da napewno ale.. Chyba że dysponujesz grubym portfelem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buzzy Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 SZUKAJ! Temat ten poruszany byl na forum moze z tydzien temu!Skoro wiesz gdzie byle temat to zamiast "SZUKAJ" zapodałbys chopakowi linka ? ?? ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 SZUKAJ! Temat ten poruszany byl na forum moze z tydzien temu!Skoro wiesz gdzie byle temat to zamiast "SZUKAJ" zapodałbys chopakowi linka ? ?? ?I nie mow, ze wujek jest zly zapraszam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Dzieki shorty, dobry z Ciebie wujek :lol: generalnie to jednak troche moje pytanie dotyczylo innego podejscia - wyzsze zegary do porowania i chodzi mi raczej o gry a nie benchmarki ... chodzi mi o to czy moc rosnie liniowo w zaleznosci od taktowania i powiedzmy w procach 2,2 bartek bedzie lepszy np. o 5 % a przy zegarach 2,5 juz 10 % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 ja mysle ze sie nie oplaca, chyba ze dla wlasnej satysfakcji... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 chcialem tylko wtrącić male słówko do dyskusji: Moje testy programem Sisoft Sandra 2004 Barton 2500+@2580MHz(11,5x224) Sisoft sandra 2004Cpu benchmark 9870 int 4041 float Thoroughbred A1700+@2600MHz(13x200) Sisoft sandra 2004Cpu benchmark 9985 int 4100 float. tylko kilka uwag: 1.Sandra to benchmark syntetyczny 2.Barton ma wieksze fsb, Dla mnie bylo zaskoczeniem że barton mial słabsze wyniki poniewaz ma wieksze FSB(?!) . Widzialem gdzieś testy (nie pamietam gdzie, niestety) i W wiekszości testów Barton 2500+ na FSB 166MHz jest lepszy niż athlon 2400+ na FSB 133MHz , ale to kwestia fsb. Jeśli procesory maja takie same FSB i częstotliwość to nie ma praktycznie różnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 Tak się skałda,że zapisuję sobie wyniki różnych testów przed jakąś zmianą sprzętu i tak było też przed modowaniem Thortona na Bartona. Z testów wynika,że dodatkowy cache na ustawieniu 12,5x200 daje ok. 2-3% wyższą wydajność w Bartonie. IMHO wymiana jest bezsensowna, chyba,że zależy komuś na liczbach, a nie na realnej wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 mieciop,sandra jest benchmarkiem bardzo niedokladnym.Wynik koncowy jest zalezny od czestotliwosci ,a fsb ma tam bardzo malo do gadania...tak wiec wyniki z sandry nalezy traktowac jako raczej ciekawostka,a nie wiarygodny test wydajnosci CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 No i wlasnie na takie konkretne opinie czekalem, dzieki panowie, wyleczylem sie z wymiany na bartka 2,5 ... teraz poluje na 2,6 :lol: :lol: (beno misiu, znajdz cos ciekawego dla mnie na mikolaja :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 Nie rozumiem w czym macie problem. Kupujesz Thortona 2000+ za 300zł + ołówek i masz Bartona za free. Thortony występują tylko jako 2000+,2200+ i 2400+. Zatem kupując TBreda 2600+ będziesz miał tylko i wyłącznie 256KB cache'u i wydasz 500zł. BTW: Mój chodzi na 2,5GHz a Duron 1600 szwagra kupiony za 200zł śmiga z odblokowanym cache'm na 2,266GHz na zwykłym Spire MicroFlow II i Shuttle AK12A na KT133A. Mateusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 chcialem tylko wtrącić male słówko do dyskusji: Moje testy programem Sisoft Sandra 2004 Barton 2500+@2580MHz(11,5x224) Sisoft sandra 2004Cpu benchmark 9870 int 4041 float Thoroughbred A1700+@2600MHz(13x200) Sisoft sandra 2004Cpu benchmark 9985 int 4100 float. tylko kilka uwag: 1.Sandra to benchmark syntetyczny 2.Barton ma wieksze fsb, Dla mnie bylo zaskoczeniem że barton mial słabsze wyniki poniewaz ma wieksze FSB(?!) . Widzialem gdzieś testy (nie pamietam gdzie, niestety) i W wiekszości testów Barton 2500+ na FSB 166MHz jest lepszy niż athlon 2400+ na FSB 133MHz , ale to kwestia fsb. Jeśli procesory maja takie same FSB i częstotliwość to nie ma praktycznie różnicy. strange... w obu przypadkach pamieci sync :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Mnie to raczej nie dziwi. Przecież 224 synchro to nie jest jakiś tam gigantyczny wyczyn. Dobre pamiątki, trochę podbite napięcia i luzik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 mieciop,sandra jest benchmarkiem bardzo niedokladnym.Wynik koncowy jest zalezny od czestotliwosci ,a fsb ma tam bardzo malo do gadania...tak wiec wyniki z sandry nalezy traktowac jako raczej ciekawostka,a nie wiarygodny test wydajnosci CPUMasz racje, ale testowalem tez np. benchmarkiem CCR i wyszło mi tak samo, tzn. że jest A1700@2600 troche szybszy. Zgadzam sie z toba ze to benchmark synetyczny ale potwierdzil to tez ccr i zauwazylem , np. przy kodowaniu filmów różnice np. 2 kl /s na korzyść A1700+@2600MHz , na tym samym filmie, i sam nie wiem dlaczego. Cache przeciez powinien pomagać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...