Skocz do zawartości
Pavlik

Dysk - problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tydzień temu kupiłem Maxtora 120 GB, SATA z 8 MB cache. Wczoraj spotkałem się z następującym, niepokojącym mnie problemem: otóż od chwili montażu pierwszy raz się zdarzyło, że nie wykryty został dysk (dopiero po restarcie wszystko wróciło do normy i windows "odpalił"). Do tego momentu zdarzyło się to już 3 raz. Niepokoi mnie też fakt, iż chwilę po włączeniu komputera (kilka razy się zdarzyło) kiedy sprzęt jest wykrywany, dysk dziwnie się "uruchamia"- lekkim stukiem, czego nigdy nie doświadczyłem na poprzednim dysku (też maxtor, 80 GB, ale ATA 133). Poza tym nie ma z nim problemów (skandisk nic nie wykrywa, HDtach podaje świetne wyniki, choć czas dostępu na poziomie 14 ms jest wyższy od w/w 80-ki, co mnie zaskoczyło).

Mam w związku z tym pytanie: czy problemy wskazują na jakąś awarię (błąd) dysku? Czy może wina leży po stronie płyty (4 miesięczny Abit NF7-S - zero problemów), ewentualnie sterowników Serial ATA załączonych do płyty (te właśnie wgrałem, ale w sieci są już nowsze, może są lepsze)?

Czekam na szybką odpowiedź, prosząc o wyrozumiałość, gdyż już raz doświadczyłem awarii dysku...

Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce Cie straszyc ale jak moj stary maxtor (40GB, ata 100, 7200, 2 mb chache) mial podobne objawy ( nie pojawial sie przy starcie kompa i tak jak piszesz dopiero po restarcie byl widoczny) to miesiac pozniej w ogóle nie wstał :(

mialem takie wrazenie ze po wlaczeniu POWER dysk uruchamial sie z opoznieniem, dlatego restart powodowal jego wykrycie

mam nadz. ze masz dysk na gwarancji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze rzeczywiscie dysk nie zdazy sie uruchomic czy cus i dla tego go niewykrywa? (zgaduje)

z tego co pamietam (teraz siedze z pracy) to w biosie naszego abita jest cos jak delay ide costam costam? sprawdz ta opcje, moze ona wlasnie po to jest ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie w/w problemy nie wystąpiły... Poczekam, ale mam sie na bacznosci (backup :) )...

hardwin - dysk nowiutki, 3 lata gwary...

uff...AR - ale te ustawienia w biosie to do IDE, a dysk mam na SerialATA

xan - zasialcz jak w podpisie, baaaardzo stabilne napięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...