Pavlik Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Witam! Tydzień temu kupiłem Maxtora 120 GB, SATA z 8 MB cache. Wczoraj spotkałem się z następującym, niepokojącym mnie problemem: otóż od chwili montażu pierwszy raz się zdarzyło, że nie wykryty został dysk (dopiero po restarcie wszystko wróciło do normy i windows "odpalił"). Do tego momentu zdarzyło się to już 3 raz. Niepokoi mnie też fakt, iż chwilę po włączeniu komputera (kilka razy się zdarzyło) kiedy sprzęt jest wykrywany, dysk dziwnie się "uruchamia"- lekkim stukiem, czego nigdy nie doświadczyłem na poprzednim dysku (też maxtor, 80 GB, ale ATA 133). Poza tym nie ma z nim problemów (skandisk nic nie wykrywa, HDtach podaje świetne wyniki, choć czas dostępu na poziomie 14 ms jest wyższy od w/w 80-ki, co mnie zaskoczyło). Mam w związku z tym pytanie: czy problemy wskazują na jakąś awarię (błąd) dysku? Czy może wina leży po stronie płyty (4 miesięczny Abit NF7-S - zero problemów), ewentualnie sterowników Serial ATA załączonych do płyty (te właśnie wgrałem, ale w sieci są już nowsze, może są lepsze)? Czekam na szybką odpowiedź, prosząc o wyrozumiałość, gdyż już raz doświadczyłem awarii dysku... Pozdrawiam!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 niechce Cie straszyc ale jak moj stary maxtor (40GB, ata 100, 7200, 2 mb chache) mial podobne objawy ( nie pojawial sie przy starcie kompa i tak jak piszesz dopiero po restarcie byl widoczny) to miesiac pozniej w ogóle nie wstał :( mialem takie wrazenie ze po wlaczeniu POWER dysk uruchamial sie z opoznieniem, dlatego restart powodowal jego wykrycie mam nadz. ze masz dysk na gwarancji :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 moze rzeczywiscie dysk nie zdazy sie uruchomic czy cus i dla tego go niewykrywa? (zgaduje) z tego co pamietam (teraz siedze z pracy) to w biosie naszego abita jest cos jak delay ide costam costam? sprawdz ta opcje, moze ona wlasnie po to jest ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 Jaki masz zasilacz sprawdz napiecia na 5V i 12 V , chodz bardziej stawiam ze cos w dysku jest nie halo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlik Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 Jak na razie w/w problemy nie wystąpiły... Poczekam, ale mam sie na bacznosci (backup :) )... hardwin - dysk nowiutki, 3 lata gwary... uff...AR - ale te ustawienia w biosie to do IDE, a dysk mam na SerialATA xan - zasialcz jak w podpisie, baaaardzo stabilne napięcia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...