Gandalf Biały Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Mam pytanko. Robimy z kolegą od nowego roku sieć bezprzewodową. Nasz operator oferuje 512 kb/s za 145 zł. I do tego daje routera za darmo. Ale ja mieszkam jakieś 200 m od mojego kolegi. Czy dasię przez tego routera połączyć bezprzewodowo czy musimy kupić bezprzewodowego routera. A może jest inny sposób. Help. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenik Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 2 switche i po problemie jak tak mam u siebie Aaaaaaaa i jeszcze jedno czy przypadkiem ten temat nie powinien być w innym dziale??Wydaje mi się że tak więc admin to napewno przeniesie!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Biały Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Sorki . Mój błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 ja sie w sieci z kumplem chciałem połączyć przez k.sieć bezprzewodowe i qpa tylko sie z kasą utopiłem i teraz musze je sprzedać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Apek , 2 antenki , 2 karty sieciowe i bedzie dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Jeżeli jest to dokładnie 200 metrów lub trochę mniej to robiąc sieć na skrętce musicie wstawić w środek regenerator sygnału - sprawdzi się jakiś najtańszy hub, czy switch - ważne by był aktywny, czyli miał własne zasilanie - tylko wtedy zregeneruje sygnał. Inna opcja to sieć na koncentryku, wtedy 200m to nie problem. Tyle że jesteście ograniczeni do 10 Mb/s - co, de facto, ma znaczenie tylko przy kopiowaniu większych plików, jakieś filmy, obrazy CD. Musicie mieć wtedy karty sieciowe z wejsciem BNC. Co do sieci bezprzewodowej to potrzebujecie bezprzewodowego access pointa i jego możecie wpiąć w posiadany router. Niestety koszt access pointa plus bezprzewodowych sieciówek jest wysoki a maks szybkość to 11 Mb/s (22 Mb/s w full du.plex) Czyli niewiele więcej niż na koncentryku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Zestaw 2 ap, 2 maszty, 2 anteny 2 kable moze wyjsc ~1500zl. Glupota. Lepiej zwykle sieciowki to sie jakies 300 zaoszczedzi. Pozatym lepiej na bnc. Jak wiadomo na ap zadko osiaba sie powyzej 1MBps wiec szkoda kasy a koncentryk wydzie ponizej 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Zestaw 2 ap ???????? po co az 2 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Ja i tak nie bardzo wierze aby to poskladali bo jak by nie patrzec duza kas. Zbyt szybko chcialem napisac i nie pomyslalem do konca. Oczywiscie wystarczy jeden ap jednak koszt zmniejszy si stosunkowo nie wiele no moze z 1500 spadnie do 1400. Zreszta to sa dane orientacyjne dotyczace nowego sprzetu z najnizszej polki. Ja im radze tylko koncentryk i wyjdzie ich to z 20 razy taniej i przedewszystkim beda mieli szybsze polaczenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 A może normalnie kablem? 2 karty 3com'a, kabel FPT i powinno dać radę. Tylko co jeśli jednak nie da rady? Ewentualnie router postawić na jakimś starym kompie pod linuxem (koszt niewielki), do tego dwie radiówki (2x150zł) i dwa panele (2x60zł). To zadziała na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...