Skocz do zawartości
Mariusz

Arctic Silver V...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do Tych z Was, którzy używaja tej pasty a mianowicie czy prawdą jest, że jeśli przesiądę się z pasty no name na Arctic Silver V to temp. proca spadnie o ok 8-10 stopni? W ten właśnie sposób reklamują swoje produkty (Arctic Silver V) niektórzy sprzedawcy na allegro. Przyznam się, że czytam owe oferty z lekkim niedowierzaniem, więc postanowiłem zaczerpnąć fachowych informacji od doświadczonych o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zawsze 8-10 stopni - raczej nie...

ale jeśli wymieniasz jakieś byle-co na AS5, wcześniejsze było słabo położone a nowe nałożysz bardzo dobrze, to takie różnice powinny być jak jabardziej osiągalne

W przypadku dobrego nałożenia w obu przypadkach powyżej 6-8 stopni to raczej bym nie oczekiwał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam thermopoxa srebrnego, kupiłem za grosze w eletronicznym. Działa bardzo dobrze - nie tak jak AS5, ale te pół stopnia, może nieco więcej to można sobie podarować. Wg moich pomiarów nie przewodzi prądu - kolejny plus.

Z drugiej jednak strony, takie rzeczy kupuje się rzadko, więc można rzucić okiem na AS5 czy Arctic Cermaique - jak komuś bardzo zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik powiem ze pasta nie jest najgorsza choc porownania niemam. Na Zalmanie CNSP 7000A-Cu przy Athlonie 2000+@2200MHz mam okolo 39 idle i 46 stress (temp. otoczenia 22 stopnie)

Pasta ciezko sie naklada bo jest bardzo "ciagliwa". Mozna to uznac rowniez za zalete, gdyz po ogrzaniu niepowinna wyciekac spod procka. Czytalem ze nieprzewodzi pradu a to dobra rzecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe a ja mam porównanie (po 4 godzinach Prime95):

Silikon od zalmana - 52st

Arctic Silver 3 - 47st

Arctic Ceramiqe - 46st

Arctic Silver 5 - 45st

Nanotherm XTC - 46st

Wyniki są dość podobne, i mieszczą się w granicach błedu pomiaru, ale różnica między MARKOWĄ pastą a silikonem JEST duża!

Update - właśnie skończyłem maltretować Nanotherm PCM+ - 43st

A link to innego testu - http://www.modsynergy.com/Review%2082.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam thermopoxa srebrnego, kupiłem za grosze w eletronicznym. Działa bardzo dobrze - nie tak jak AS5, ale te pół stopnia, może nieco więcej to można sobie podarować. Wg moich pomiarów nie przewodzi prądu - kolejny plus.

Z drugiej jednak strony, takie rzeczy kupuje się rzadko, więc można rzucić okiem na AS5 czy Arctic Cermaique - jak komuś bardzo zależy.

Nie mozliwe bo ja robilem taki patent ze [przyklejalem maly kondenstor moze 1na0,5 mm] na super glue a miedzy koniec a sciezke dawalem tego termopoxa i przewodzil prad jak najbardziej . Ale z drugie strony uwazam ze to bardzo dobra pasta i jezeli ktos nie ma ochoty wydawac kupy kasy na paste to to jest dobty wybor mialem w kolejnosci : Silicon , Thermopox AG(costam bodajrze 75 ten srebrny) , Arctic Silver III , OCZ (ten srebrny) i na koniec Nanotherm i uwazam ze Nanoterm jest najlepszy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak proca miałem na napieciu 2.23v i zazynałem go w markach to przy titanie po 1 3dm miałem 60c a po as mogłem 3h tedtowac i temp mi nie mprzekroczyła 55. Pozwalałem tylko na 60c bio nie wiadomo ile tak na prawde jest na tym rdzeniu ale mysłe ze gdybym go zostawił na 3h to mogło by do 70 skoczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zastanaiwam sie nad silver5 a ceramique - ponoc pasty ze srebrem NIE sa zalecane przez AMD , na razie mam paste titana ale ona nie jestchyba za dobra :(

chce zaraz dokonac zamowionka przez net wiec prosze mi powiedziec z autopsji czy lepiej na srebro sie rzucoic czy ceramique i jak to sie ma do reakcji zachodzacyhc miedzy pasta a prockiem - slyszalem ze srebro jest nie za dobre dla athlonka????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zastanaiwam sie nad silver5 a ceramique - ponoc pasty ze srebrem NIE sa zalecane przez AMD , na razie mam paste titana ale ona nie jestchyba za dobra :(

chce zaraz dokonac zamowionka przez net wiec prosze mi powiedziec z autopsji czy lepiej na srebro sie rzucoic czy ceramique i jak to sie ma do reakcji zachodzacyhc miedzy pasta a prockiem - slyszalem ze srebro jest nie za dobre dla athlonka????

ja przez duzy okres czasu jechalem na srebrnej titana i nic sie prockowi nie stalo....no poza malym upackaniem okolic rdenia...no ale od czego mamy patyczki do uszu?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze lepiej pasta termiczna Nanotherm Blue II Nanocomposite

cena: 19 zł

albo pasta termiczna Nanotherm XTC Silver

cena: 35 zł

cos mis ie ta nano silver podoba po tych roznych testach przecyztanych... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem z testow jasno wynika ze Nanotherm PCM+ Kit Rev2.0 2ml jest najlepsza niestety tez cenowo (ale IMHO warta ale ....) pozniej ...

Inaczej powiedzmy tak spojrzcie na ceny w prolinie i ustawcie sobie od najdrozszej do najtanszej i wszstko co do wydajnosci bedzie jasne , potem zajrzec w portfel i wybrac . Imho proste :P

Ps: Mowie oczywiscie o ( 1.Nanotherm PCM+ Kit Rev2.0 2ml , 2.Arctic Silver 5 3g. , 3.OCZ Ultra II Thermal Paste Silver 3g. , 4.Arctic Ceramique ) ale to tylko moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie okazalo sie ze:

CERAMIQUE >>> OCZ ULTRA II - 1 C na korzytsc ASCeramique

Moim zdaniem to juz w granicach bledu pomiarowego , ale w tym wypadku wybiarac Ceramique bedziesz mial komfort psychiczny ze wzioles ta lepsza :P

Ps: nie bardzo rozumiem CERAMIQUE > OCZ ULTRA II (w sesie ocz mniejsze)

czy kolejnosc cera. potem ocz na kozysc cera. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit

ok mam pytanko czy na rdzen w graqfice no ja mam radka 9000 pro to mozna klasc tego arctica silver 5?? bo ponoic nie mozna na stare pentium xeon ale nie wiem jak z grafa?

czy to nie bedezie jakos reagowalo? chce to dac pod zalamana pasywne chlodzdenie 80c hp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Radka 9000 non-pro dawalem AS 3 pod blok Popixa i zadnych "dziwnych" reakcji nie bylo :P Nie wiem o co chodzilo z tym Xenonem ale wydaje mi sie ze jedyne na co pasta(srebrna,alu,badz na miedzi) moze zle zadzialc to jak uwalisz mostki lub inne "domki"(jak ktos to kiedys pieknie ujal) wokol rdzenia albo wokol socketu jak masz rozmach :twisted: a tak jak nie ma nic na wierzchu to nie widze problemu.

[update] Kamerek co to za podpis bo Ja ni pojemaju :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mnie sie upackalo poza ta okragla metalowa powierzchnia na GPU tez ten plastik oczywiscie sam top tylko gpu

czyli cos troche chyba za duzo pasty, hehe czyzby ona mogla teraz robic nie jako przewodnik a jako izolator i grzac mi GPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalem warstwe cos jak okolo 4 kartki pap grubosci ciezko sie naklada po docisnieciu zeszlo z blachy" na plastik torche ale tyllko na gorze GPU na boki nie, ponoc nie przewodzi tak pisze producent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 kartki (papieru jak mniemam) IMHO duzo za duzo jak to zrobi ci sie "poducha" izolujaca . nie wiem jak ci to opisac ile dac pasty ale jedna kartka to tez bedzie za duzo. ja tam dje kropke wielkosci "O" wysokości "I" na srodku i paluchem po calosci rozmazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^ dzidzia fajnie to tlumaczysz :-)

4 kartki papieru to 10 razy za duzo! :-) pasta ie sluzy do malowania procka -> ma tylko zapewnic optymalny kontakt, wypelnic nierownosci, najlepiej temp. przechodzi bezposrednio miedzy rdzeniem-i-chlodzeniem, pasta tylko wypelnia niedoskonalosci materialow

ja zwyklem nakladac pasty tyle ze az sie przezroczysta robi :-) tak z titanem, teraz mam arctica jakas, ta juz sie nie robi hehe ;-) w kazdym razie maluuuutko...

nawiasem - o domkach to byl cytat z mojej dziewczyny :-)

Pozdrwiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j amowie o gpu - starej pasty bylo dosc znacznie od produkcji z tymi 4 przesadzilem chyba ;) nie wiem jak to opisac hehe moze i 2 kartki a moze i 1 :) jak bede mial czas to sie za to wezme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi