Pitbull82 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Witam, Od przyszłego roku wybieram się na prawo (najprawdopodobniej zaocznie) i mam pytanie, do ludzi tam studiujących bądź do tych co to ukończyli: Jak wyglądają egzaminy wstępne i jak mniej więcej się przygotowywać już teraz do tych studiów (literatura, etc...) :?: Za wszelkie info thx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Witam nie wiem jak wyglada egzamin na prawo na innych uczelniach ale moge ci powiedziec jak jest na Umcsie a wiec tak na zaoczne nie jest wielki klopot sie dostac bo jest konkurs swiadectw a dzienne egazmin dwuetapowy test 100 pytan po 50 historia bodajze do 1945 i pozniej po 45 czyli taki wos a pozniej drugi etap to ustne pytanie 3 tematy proponuje ogladac Wiadomosci codziennie albo Fakty, czytac jakis tygodnik typu Polityka lub Neewseek to da ci komfort wiedzy o najnowszych wydarzeniach co do przygotowan do historii jak bardzo chcesz byc master jest ksiazka Bardacha o Historii Polski co do pytan to na maja uczelnia sa takie ksiazeczki z przygotowanymi pytaniami zarowno na historie jak i wos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 A Ty zdawałeś na prawo :?: Jeśli tak to jakie miałeś oceny z matury :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 to jest srednia z ilus przedmiotow nie tylko z matury ja z matury mialem historia 5 5 polski 4 4 angielski 4 tak jestem studentem wydzialu prawa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitbull82 Opublikowano 24 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2003 Ja mature zdawałem tylko z matmy i z polaka i miałem z matmy (pisemny3, ustny2), polak(1,2) i teraz będę poprawiał polak i liczę go zdać gdzieś tak na 4, ale patrząc na Twoje wyniki z matury to mnie trochę zagiąłeś :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 25 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2003 Z dostaniem sie na zaoczne to raczej problemu wielkiego nie ma, tak tez jest na mojej uczelni - UAM. Z dzinnymi podobnie test, a pozniej 3 pytania ustne. Ja polecam Ci z doswiadczenia 2 tomy wydane przez "Towarzystwo wspierania Nauki sp. z o.o. Glob z Torunia" (moje wydanie pochodzi z 1998 roku, moze byly wznowienia/uzupelnienia). Autorzy to: Andrzej Gca, Krystyna Kaminka i Zbigniew Naworski, tytul: "Historia i Wspolczesnosc". Ksiazki o tyle dobre, ze zawieraja niezbedne minimum z historii wymaganej na egzaminach wstepnych na prawo (od sredniowiecza), plus wiadomosci z wosu. Inna pozycja z ktora warto jest sie zapoznac to "Kompendium wiedzy o spoleczenstwie", ktorego autorami jest cala "smietanka" profesorska z WPiA UAM (juz chocby z tego wzgledu warto jest przejrzec ta ozycje) - co roku jest nowe wydanie, warto ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> mozliwie nowe ze wzgledu na zmiany w stanie prawnym, ktore tam sa ogolnie, ale jednak poruszane. Jednak na egzaminach nie tylko wiedza z historii i WOS-u jest wymagana - Bron Cie Panie Boze uczyc sie wylacznie na pamiec dat (ew. w tescie sie to przydaje i historii wspolczesnej bardziej), ogolnie nacisk polozony jest na historie jako proces dziejowy, a wiec wylapanie zmian, ich przyczyn itd. Dlatego wazne jest to, co mowil kolega, zeby miec tez rozeznanie w swiecie - tzn. ogladaj wiadomosci i fakty oraz czytaj polityke i wprost, (to, zeby nie byc posoadzonym o jakies sypmatie polityczne i zachowac obiektywizm). Wtedy powinno byc bezstresowo :D Pozdro M. P.S. Wynikami z matury nie ma sie co przejmowac, wazne jest jak zaprezentujesz sie na egzaminach. Szkoda jednak, ze nie zdawales matury z hstorii, oszczedzilbys sobie teraz nauki -> jezeli interesujesz sie naukami scislymi (zakladam, ze tak jest skoro matme zdawales) to rozwaz moze studia na innym kierunku - na prawie jakby nie bylo jest sporo pamiecowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...