Skocz do zawartości
ITI

problemy po zmianie procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Zamontowalem sobie w kompie nowy procesor Celeron 800 (poprzedni Cel. 500). Niestety nie mam od niego wentylatora (na razie) i zamontowalem ten od 500-ki. Radiator w pelni nie styka sie z prockiem itd.. Po pierwszym uruchomieniu byly problemy, ale zmienilem kilka zworek na przejsciowce (Slot1 > Socket 370) i po tym komp sie uruchomil. Mam Win2K. Teraz po stercie systemu wychodza jakies dziwne rzeczy tzn. w niektorych programach wyskakuja bledy, niektore nie chca sie uruchomic itd. Czsem przy starcie systemu wyskakuje Blue Screen...

Co mam z tym zrobic? Moze przeinstalowac system i to zadziala?

Sprawdzalem temperature procesora za pomoca MBM5 i jest w normie, tzn. ok. 35 stopni (dla Cel 500 byloby w tych samych warunkach ok. 30+kilka).

Prosze o pomoc!!!

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdraiwam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna MSI 6199VA. Jak sprawdzalem, to ma max. mnoznik 8. Pamiec RAM mam 100 MHZ, wiec proc 800 powinien chodzic i chodzi, ale takie cyrki sie dzieja z kompem, ze hej... programy sie nie uruchamiaja, w innych bledy wyskakuja :(

Temperatura jest dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanko podobne... pojdzie mi taki celek 800 na FSB 133 jesli AGP moge ustawic tylko na 2/3... wlasciewie to nie czy mi celek pojdzie tylko czy grafika wytrzyma blisko 89Mhz? Czytałem gdziesz ze niby tak ale ile w tym prawdy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowalem sobie w kompie nowy procesor Celeron 800 (poprzedni Cel. 500). Niestety nie mam od niego wentylatora (na razie) i zamontowalem ten od 500-ki. Radiator w pelni nie styka sie z prockiem itd.. Po pierwszym uruchomieniu byly problemy, ale zmienilem kilka zworek na przejsciowce (Slot1 > Socket 370) i po tym komp sie uruchomil. Mam Win2K. Teraz po stercie systemu wychodza jakies dziwne rzeczy tzn. w niektorych programach wyskakuja bledy, niektore nie chca sie uruchomic itd. Czsem przy starcie systemu wyskakuje Blue Screen...

Sprawdzalem temperature procesora za pomoca MBM5 i jest w normie, tzn. ok. 35 stopni (dla Cel 500 byloby w tych samych warunkach ok. 30+kilka).

Prosze o pomoc!!!

Pozdraiwam

ITI

Ta płyta główna ma czujnik obok slotu na procesor, więc podaje temperaturę bardziej w obudowie, niż na procesorze. Ja ci radiator nie styka się jak trzeba z procesorem, to procesorm może być bardzo gorący, a radiator i tak zimny. To tak jakbyś nie miał radiatora.

Podejżewam, żę procek ci się niesamowicie grzeje - nie dość, że dałeś za słaby wiatraczek, to jeszcze się nie styka z prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zmienilem Cooler na taki wlasnie pod ten procek. Jest tez pasta termoprzewodzaca itd. ale i tak nadal sie wszystko miesza :(

Np. po zainstalowaniu Win98 za kazdym (doslownie za kazdym) razem przy starcie wyskakuje komunikat, ze cos jest nie tak z rejestrem i komputer musi zostac uruchomiony na nowo. Potem jest restart, naprawa rejestru i dalej ten sam komunikat.

W win2k jest troche lepiej, bo czasem mozna system uruchomic, ale i tak pracuje sie okropnie, wiec powrocilem do starego procka (cel500). Wydaje mi sie, jakby procesor chodzil niestabilnie :(

Nie macie zadnego pomyslu, co moze to powodowac?

Z gory dzieki i pozdrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to glupie pytanie, ale celek 800 jest dosc nowym produktem, a plyta raczej stara (max mnoznik 8). wiec przede wszystkim, czy plyta poprawnie rozpoznaje celerona czy "widzi" go jako p3 ? moze upgrade biosu, skoro chlodzenia jestes pewien...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zmienilem Cooler na taki wlasnie pod ten procek. Jest tez pasta termoprzewodzaca itd. ale i tak nadal sie wszystko miesza :(

Np. po zainstalowaniu Win98 za kazdym (doslownie za kazdym) razem przy starcie wyskakuje komunikat, ze cos jest nie tak z rejestrem i komputer musi zostac uruchomiony na nowo. Potem jest restart, naprawa rejestru i dalej ten sam komunikat.

W win2k jest troche lepiej, bo czasem mozna system uruchomic, ale i tak pracuje sie okropnie, wiec powrocilem do starego procka (cel500). Wydaje mi sie, jakby procesor chodzil niestabilnie :(

Nie macie zadnego pomyslu, co moze to powodowac?

Z gory dzieki i pozdrawiam

Jesli pokazuje Ci bład rejestru to wydaje mi się że to sprawa pamiatek.Sprawdz najpierw ich ustawienia czy czasem nie ida na 133.jeśli nie to pożycz od kogoś i spradź wtedy zachowanie kompa.Sprawdz tez napięcie VCore może coś znim?.

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o pomoc!!!

Pozdraiwam

ITI

Ta płyta główna ma czujnik obok slotu na procesor, więc podaje temperaturę bardziej w obudowie, niż na procesorze. Ja ci radiator nie styka się jak trzeba z procesorem, to procesorm może być bardzo gorący, a radiator i tak zimny. To tak jakbyś nie miał radiatora.

Podejżewam, żę procek ci się niesamowicie grzeje - nie dość, że dałeś za słaby wiatraczek, to jeszcze się nie styka z prockiem.

a teraz taka ciekawostka :lol:

w mojej starej płycie BX6rev.2 byly 2 czujniki jeden był temp systemu , a drugi był dodawany do niej i mozna bylo wsadzic gdzie sie chce :) ja przyklejalem na radiator (wtedy na Cel 300A@600) i to sysko. ale po zmianie na Cel800@1066 i przelotce zamontowalem sobie znów na radiatora , a po zabawie MBM zupelnie przez przypadek znalazlem dodatkowy czujnik CPU :twisted: , nazywal sie Thermal Diode albo cos takiego i mialem temperature jadra CPU :twisted: takze poprobuj MBM i poszukaj w czujnikach nazwy Thermial Diode. Moze będzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanko podobne... pojdzie mi taki celek 800 na FSB 133 jesli AGP moge ustawic tylko na 2/3... wlasciewie to nie czy mi celek pojdzie tylko czy grafika wytrzyma blisko 89Mhz? Czytałem gdziesz ze niby tak ale ile w tym prawdy?

ja miałem P2 350@466 PCI 33.3 a AGP 89 i wszystko śmigało i 0 zwisów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to glupie pytanie, ale celek 800 jest dosc nowym produktem, a plyta raczej stara (max mnoznik 8). wiec przede wszystkim, czy plyta poprawnie rozpoznaje celerona czy "widzi" go jako p3 ? moze upgrade biosu, skoro chlodzenia jestes pewien...

Bios poprawnie rozpoznaje procka. Jaki Celeron 800 MHz przy magistrali 100 MHz (tzn. czestotliwosc pamieci).

Bios juz uaktualnialem i nie ma juz do niego kolejnych poprawek :(

Ale co ciekawe, jak pisalem o tym Win98, to jak na plycie glownej wyciagnalem jedna zworke, tak aby pamiec RAm (mam 100MHz) pracowala na 133 MHz, to mi wyswietlalo 1066 Mhz i przy starcie Win98SE nie pojawialy sie bledy. Moze po prostu ten procek dziala stabilnie przy 1066 MHz, a przy 800 jest niestabilny (?) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, bo nie mam nowszej i nie mam od kogo pozyczyc :(

Jedyna co mam, to ta stara, na ktorej mam Celka 500. Na niej mozna ustawiac napiecie, ale tego (1,75) dla Cel800 nie ma :(. Minimalne jest 1,8 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mojej płytce bez firmy bvc2b po przesiadce z c 400 na c 800 wszystko sie tez kisiło i ciągle były stfy w rejestrze .. To była wina płyty i tak sie wkurzyłem ze zmieniłem firme na AMD i to był trafny wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...