Skocz do zawartości
forest kila zbila

3plyty do wyboru na DZISIAJ -> prosze o pomoc :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

udalo sie nam (mi i przede wszystkim koledzie COBEX'owi - THX!) zgwarkowac starego epoxa

mam do wyboru 3plyty i w zwiazku z tym prosze o pomoc

zdecydowac sie powiniennem dzisiaj!

Oto plytki:

Epox 8K9A7I KT400A SOCA SATA/AGP8/SIEĆ/DŹ6

http://www.epox.nl/english/products/mother...oard/8k9a7i.htm

Epox 8KRAI KT600 SOCA 8X DŹ6/SIEĆ Gabarytowo taka jak wyżej, jedynie bez SATA ale na KT600

Gigabyte 7VT600-1394 KT600

http://www.tigerdirect.com/applications/Se...2018&CatId=1137

http://www.vr-zone.com/reviews/VIA/KT600/

tutaj maly roundap plytek kt600, dowiedzialem sie ze gb m napiecie do max +10%, za malo ;-)

z waznych spraw, mam zalmana 7000a, plyta powinna miec dziooory! a ma je tylko epox na kt400.

jak myslicie - sprzedac zalmana brac cos innego i np epoxa kt600

brac epoxa kt400 i po sprawie

brac gb, sprzedac i szukac jakiejs z dzioooorami

cos innego?

dobrze by bylo zeby plyta dysponowala wysokimi mnoznikami bez drutow poniewaz dopuki sie nie dorobie nowych mam pamiec 512 @266

Jesli plyta bedzie miala dobry dzwiek onb bede mogl pozbyc sie lajwa bylo by na plus $ :-) sou tez to jest jakies kryterium :-)

Czekam a odpowiedzi :-) Prosze o odpowiedzi :-)

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...z waznych spraw, mam zalmana 7000a, plyta powinna miec dziooory! a ma je tylko epox na kt400....

zgadza sie ma je Epox na KT400 (np 8K9AI) ale ten na KT400A juz ich nie ma - a Ty takiego masz do wyboru :!:

...jak myslicie - sprzedac zalmana brac cos innego i np epoxa kt600

brac epoxa kt400 i po sprawie

brac gb, sprzedac i szukac jakiejs z dzioooorami

...

wyboru wielkiego nie masz - w Polsce z dziurami na KT600 to tylko Abit KV7 i Asus A7V600 - niestety Soyo nie uswiadczysz w naszym kraju :(

a wybierajac miedzy tymi 2 co pisalem to chyba rzucalbym moneta bo kazda ma swoje wady i zalety :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiek jest dobry ,mozna podlaczyc zestaw 5.1 ,ale wtedy nie ma gdze mikrofonu podpiac

obsluga bardzo prosta ,a jakosc - hmm winamp bedzie tak samo ,ale na SB masz EAX ,to niby do gier lepsze jezeli jest zestaw 4.1

osobiscie to tez mam EAX a jeszcze nie urzywalem - kto co lubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam jeszcze pytanie

jak z abitem kt600 - ma dziory kolo soc?

http://sirius.pl/img/products/7092.jpg tu jest ze nie ma

http://www.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/a...178/kv7_007.jpg a tu je wyrznie widac ;-)

najprawdopodobniej nie bede kombinowal i zamienie zalmana na silent boosta lub cos podobnego

Dzieki magicznym sztuczkomCOBEX'a do wyboru dolaczyl EPOX KRA2i i to jest moj typ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiek jest dobry ,mozna podlaczyc zestaw 5.1 ,ale wtedy nie ma gdze mikrofonu podpiac

obsluga bardzo prosta ,a jakosc - hmm winamp bedzie tak samo ,ale na SB masz EAX ,to niby do gier lepsze jezeli jest zestaw 4.1

osobiscie to tez mam EAX a jeszcze nie urzywalem - kto co lubi

EAX jest istotny nawet w STEREO - w koncu to nie tylko dzwiek przestrzenny... A roznica w giercowaniu z EAXem i bez naprawde bardzo bardzo zauwazalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdejmij te przyciemniane okularki (co masz w awatarku) i popatrz uwaznie - ja tam widze kolo socketa 4 biale, symetrycznie ulozne punkty :P

co do SB to pisalem kiedys ze vs. Zalman CNPS7000A-AlCu wypada bardzo bladziutko :( gdyby byl tanszy od tego Zalmana to rozumiem ale jest dorozszy (od OEM'a) wiec to jakies nieporozumienie :!:

mi wyszla taka roznica http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=610...entboost#610458

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może od początku.

Dlaczego masz taki wybór?

Zgodnie z prawem, jak płyta padła, to sprzedawca albo gwarant ma obowiązek naprawić, wymienić na taki sam produkt albo oddać kasę. Na inny może wymienić tylko za zgodą kupującego. Więc zwyczajnie się nie zgadzasz na wymianę inną niż oryginalny (albo wybrany przez Ciebie model) tylko bierzesz kasę.

Nie ma co kombinować (jeśli nie musisz) z braniem jednej z tych i sprzedawaniem. Do tego jak dostaniesz kasę to kupisz nową płytę, na nową fakturkę i odliczysz od podatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wawelski -> juz mowie, plyte mam zalatwiona grzecznosciowo wybor jest jaki jest, na gwarce poszla 8kha+ na kt266A wiec na pewno bedzie lepiej

Benek -> okej juz widze ;-) zeczywiscie okularki przeszkadzaja heh ;-) roozowe na codzien ;-p

Co do chlodzennia - o 17 bede wiedzial za ile moge miec SB, na pewno taniej, mysle ze moze i za 120zl... mysle ze do 2300mhz bartona powinien wysarczyc (znaczy - mam nadzieje;-) )

jesli nie sb i nie zalman - to co??

jestem w trakcie czytania topika ktory podales...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego epoxa 8K9AL (wersja z lanem) i jestem z niego zadowolony :) duze opcje o/c( vdimm do 3,2v :twisted: vcore 2v, agp +0,70v) nie grzeje sie zbyt, stabilna jest no i najwazniejsze ma dzurki wokol socketu na zalmana :) :D 8KRAL tez sie bawilem, ma prawie wszystko to samo co 8k9a tyle ze serial szmata i kt600 ale nie ma dziurek wokol socketu.....ogolnie na kt600 to chyba najlepiej wypada abit KV7...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do chlodzennia - o 17 bede wiedzial za ile moge miec SB, na pewno taniej, mysle ze moze i za 120zl... mysle ze do 2300mhz bartona powinien wysarczyc (znaczy - mam nadzieje;-) )...

wystarczyc to wystarczy i ta cena juz troche lepsza niz 150zl ale powalczybym o nizsza :P

...jesli nie sb i nie zalman - to co??

jestem w trakcie czytania topika ktory podales...

ad 1 - niestety jest troche dziwna sytuacja wsrod tych popularnych producentow coolerkow - obecnie wiekszosc robi miedziane radiatory z lutowanymi finami - tragedia po prostu - jakby nie mozna bylo zrobic skrawanego radiatora jak od Volcano 7+ tylko o rozmiarach takich zeby wlazl wentyl 80mm (bez zadnych kombinacji alpejskich) - ogolnie to obecnie ciezko cos cichego i wydajnego (zeby wlazlo na plyte bez dziurek) polecic

wsrod radiatorow lutowanych wyroznia sie ThermalRight (ze swoja seria SLK-xxx) ale tam finy sa lutowane nie do plaskiej podstawki tylko specjalnego klocka/podstawki wiec duza powierzchnia styku fin <-> podstawa niweluje straty zwiazane z tym ze radiator nie jest zrobiony z jednego kawalka miedzi ... zreszta sam troche choruje na taki cooler :P

ad 2 - nie ma co sie wczytywac :P po to podalem konkretny post :)

moze poza tym co pisal HQ12 odnosnie moda Aero7+ (wywalil glosnego blowera ...) - bo wlasnie radiator CM Aero7/7+ jest skrawany dodatkowo Aero7+ ma ramke przystosowana do wentylkow 80 wiec mozna cos ciekawego z tego wyrzezbic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej :-) z ciekawosci - Benek -> wiesz ile w hurcie stoi TTSB??

moj znajomy ma sklep maja tam kazdego kulermastera moze bym i w sumie modowal aero tylko czy to warte kasy + dobra 80mm i czy bedzie lepsze od silent busta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli mozesz wziac 8KRA2I to nie ma co wydziwiac

jedynie nie ma dzior ,reszta bardzo w porzadku ,fsb200 idzie gladko ,SATA ,lan ,2.0v , 3.2v ,24x

czego chciec wiecej ,wprawdzie Abit lepszy troche ,ale ta kombinacja ze sprzedawaniem i kupowaniem - a tu masz pewnosc ze Pronox ladnie zalatwia gwarancje ,bo za stara plyte dostajesz nowke i to wcale nienajgorsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej :-) z ciekawosci - Benek -> wiesz ile w hurcie stoi TTSB??...

:roll: nie :P

...moj znajomy ma sklep maja tam kazdego kulermastera moze bym i w sumie modowal aero tylko czy to warte kasy + dobra 80mm i czy bedzie lepsze od silent busta

no wlasnie rozchodzi sie o ten dobry wentylator 80mm - pewnie cenowo nie wyjdzie to najlepiej a czy bedzie lepsze to juz tego nie wiem a zgadywac nie mam zamiaru :P

IMO wzialbym najlepsza plytke z tych ktore Tobie oferuja i potem wymienil za doplata (gielda, konkretny sklep, ktos znajomy, ...) na taka co ma dziury - bedziesz mial papiery na ta plyte to nie powinno byc problemu - bo chyba na zmianie coolera Zlaman na SilentBoosta itp operacjach stracisz tyle samo kasy co muslabys dorzucic na podmianke plyt a mialbys gorszy cooler w koncu :(

a nie dasz rady dopalcic tam gdzie wymieniaja zeby od razu dostac lepsza plyte :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...