Skocz do zawartości
Panek

WC - temp wody a temp na procku +itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Skrecilem sobie niedawno wc. Jest jeszcze w fazie glebokich testow ale juz mam maly problem.

Mianowicie woda w zbiorniku z pompka jest duzo zimniejsza niz ta na procku ruznica wynosi okolo 10 - 15 stopni. Co moze byc przyczyna? Blok jest posmarowany pasta z silverkiem i jest dobrze docisniety.

Czy pompka 1200l. to za duzo? Czy lepsze bylaby wolniejsza pompka? Docelowo mam zamiar chlodzic jeszcze grafe.

Jakie chlodnice sa lepsze te samochodowe (nagrzewnice np. lublin) czy specjalistyczne?

Czy pompki Eihema sa naprawde tak ciche! oraz czy sa tak wydajne (mam big towera i nie wiem czy pompka 600 przepchala by wode na calej wysokosci obudowy jakies 60cm ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrecilem sobie niedawno wc. Jest jeszcze w fazie glebokich testow ale juz mam maly problem.

Mianowicie woda w zbiorniku z pompka jest duzo zimniejsza niz ta na procku ruznica wynosi okolo 10 - 15 stopni. Co moze byc przyczyna? Blok jest posmarowany pasta z silverkiem i jest dobrze docisniety.

Czy pompka 1200l. to za duzo? Czy lepsze bylaby wolniejsza pompka? Docelowo mam zamiar chlodzic jeszcze grafe.

Jakie chlodnice sa lepsze te samochodowe (nagrzewnice np. lublin) czy specjalistyczne?

Czy pompki Eihema sa naprawde tak ciche! oraz czy sa tak wydajne (mam big towera i nie wiem czy pompka 600 przepchala by wode na calej wysokosci obudowy jakies 60cm ).

1200 może być - też mam taką (Eheim).

Różnica w temperaturze w końcu się wyrówna, poczekaj kilka godzin.

Najlepsze chłodnice, to według mnie nagrzewnice (chyba dzięki mnie ta nagrzewnica od Lublina stała się sławna) z wiatrakami. Dami ci prosty przykład - chłodnica w sklepie kosztuje 180zł, a ja dałem za nagrzewnicę od Lublina + 2x 12x12 Sunony (najmocniejsze 107CFM) tyle samo.

Pompka 600 Eheima ci na razie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiles nowa w sklepie i zaplaciles tylko tyle? U mnie w sklepach nagrzewnice kosztuja duzo wiecej 120 - 150, a na szrocie samochodowym ciezko ja dostac.

Czy pompki Eihema na naprawde takj ciche jak sie pisze - mam polskiego AquaEl'a i mimo zatopieniu go w pudelku i silikonowych podkladek jest b. glosny! (Kosztowal mnie 90 zl a Eihemy sa strasznie drogie). Chcioalgym miec pewnosc ze nie wyrzuce 300 zl w bloto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po1. Jaki masz blok, chłodnice, pompke..?

Po2. 1200l/h to wcale nie za dużo, generalnie im więcej tym lepiej,

oczywiście bez przesady :lol:

Po3. różnica temp między wodą a procem zalezy od wielu żeczy, opisz

dokładniej co i jak...

Po4. Ja bym brał nagrzewnice...

Po5. Zapraszam do przeczytania mojego Testu Pompek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po1. Jaki masz blok, chłodnice, pompke..?

Po2. 1200l/h to wcale nie za dużo, generalnie im więcej tym lepiej,

oczywiście bez przesady :lol: 

Po3. różnica temp między wodą a procem zalezy od wielu żeczy, opisz 

dokładniej co i jak...

Po4. Ja bym brał nagrzewnice... 

Po5. Zapraszam do przeczytania mojego  Testu Pompek :D

Blok wodny - Blok miedziany CPU SEv1 (Silicon Valley)

Pompka - AquaEl PF2 (Qmax 1500 l/h; Hmax 1,5m; 22W)

Chlodnica - kszaq z auto szrota przedmuchiwany wiatraczkami 8 (najtaniej jak sie dalo tylko do testow - 20 zl, wiatraczki miale wczesniej w obudowie)

Pojemnik 1,7l szczelny

Weze silikonowe 12mm.

Nie wiem czy nagrzewnica mi sie zmiesci mam Big Towera z stacja dyskietek na gorze i jezeli bedzie za dlugi to sie nie zmiesci.

Ps. Zalezy mi na ekstremalnym wyciszeniu i wygodzie uzytkowania (wszustko w obudowie) a dopiero potem nawydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na silicon valley sa w galerii zdjecia, ktos zmiesil nagrzewniczke do biga

Tak ale ja mam stacje dyskow na gorze i u mnie sie taka duza nie zmiesci.

Ps. Jakie sa dokladne wymiary nagrzewnicy do lublina, jakie ma wyprowadzenia i z ktorej strony oraz czy nagrzewnice do roznych lublinow (I, II, III) jakos sie od siebie roznia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...