Skocz do zawartości
unckle

Czyżby konflikt ati i nvidii...

Rekomendowane odpowiedzi

To co tu opisze bardzo mnie zaskoczyło i zaniepokoiło...

Mój znajomy miał taki config: epox9rda+,r9000 128mb saphire, 256ddr 400 kingston, axp2000+ , wszystko chodziło mu piknie aż pewnego dnia giery zaczęły mu skakać i ciąć, choć wcześniej chodziły dobrze a on nic nie zmieniał... Kombinował ze sterami od płytki, od grafy , z ustawieniami ... i nic wreszcie sie wkurzył i zamienił tego radka na fx5200 128 i od tej pory broblemy ustąpiły i jeszcze wydajność kompa mu wzrosła. on twierdzi ze to konflikt grafiki ati i chipsetu nvidii...

mi nie chciało się w to troche wierzyć a do tego kompa nie miałem możliwości sie zabrać jak miał te problemsy. co wy na to. on wyklucza ze te problemy mogło powodować co innego ale ja nie jestem do końca pewny... co by to mogło być zasiłka( ma jakąś marną 300w) a może ramce...

jeśli zaobserwowaliście cuś takiego u siebie/słyszeliście chocby o czymś podobnym to tajcie znac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co jest nikt sie nie wypowie?

to dodam ze zauważam u siebie niepokojące objawy, sprzet jak z podpisu ale to jeszcze nic pewnego poważnego testy porobie i sie wypowiem na razie objawy są takie ze mi troche giery niektóre w pewnych momentach tak jak by sie dławią nie jest to takie zawlnianie jakby był za słaby sprzet do ustawień to raczej troche inne ale mówie ze jeszcze potestuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znowu mam inny problem.Komp jak w opisie.Uruchamiam giere np teraz NFS Underground.Giercuje sobie do godzinki i pyk...do windowsa.To samo na FIFIE 2004.Już powoli mi sie kończą pomysły czego to jest wina.Grafa na catalist 3.9 stery do płyty nforce2 bodajże 2.42.Wcześniej miałem GFTi 4400 i było wszystko oki.NIC SIE NIE SYPAŁO!!!!A teraz mnie <span style="color:red;">[ciach!]</span>...ca bierze.Podejrzewam że może wina leżeć po stronie mostka pln na płycie EPOXA 8RDA+ gdyż nie usunąłem tej gumy z pod radiatora i nie nałożyłem tam pasty.Jaak myślicie może to być wina tego badziewia??Licze na wskazówki.POZDRO

ps.Dodam że napięcia są oki a temp proca w stresie to max 54 stopnie tak wiec też nie najgorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qube, wszystko zalezy od tego jak mierzysz te napiecia, grafika w stanie spoczynku nie czerpie duzo, jesli zapuszczasz gre zaczyna sie "jazda", sprawdzaj wiec w stresie, ja robilem np tak ze mialem caly czas zalaczony program ktory robil cyklicznie co sekunda zapis napiec, wtedy bylem pewien jak i kiedy reagowal zasialcz bo kiedy sie sypalo mozna bylo odczytac ostatni zapis. Watpie aby byl to NB, ale pewnosci nigdy nie ma, raczej sklanialbym sie ku grafice, ewentualnie sterownikom, tymbardziej ze wczesniej chodzilo na ti4400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze wszystkim takie configi ati + nvidia chodzą dobrze i mi takze tak chodził teraz sie troche zaniepokoiłem ale o tym później. Jak myslicie bo ja z takie cuś obwiniałbym raczej albo ramce albo zasiłke

@Qube-pl

a co do twojego problemu to bardzo często wywalanie do plpitu z gier 3d powoduje uszkodzony ram. weź sprawź ramce memtestem86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam ze taki problem np z ramem nie musi sie ujawnić od razu może wyjsć nawet po dłuższym użytkowaniu kompa...

na ale ten topic miał być o domniemanym konflikcie ati i nv

to mogą być bzdury

niech sie wypowie ktoś naprawde wypasiony to bedziemy pewni ze przyczyny trza szukać gdzie indziej

jedno co mnie zastanawia to to ze po zmiane na tego fx5200 poprawiły mu sie wyniki nawet sporo a przecież jest on chyba gorsdzy od r9000? no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze to konflikt driverow.

ATI znane sa z instalowania sterow co gre wiec jak chcesz zeby ATI spelnialo swoja role to polecam sciagnac odrazu all catalisty i omegi jakie tylko istnieja a wtedy nie bedzie klopotow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre dobre

te drivery trza instalować jedne na drugie tak, bea odinstalowywania poprzednich

no i jeszcze by sie tak przydało ze sterami od nforce

z tego co wiem to jako najlepsze są wymieniane 2.03, 2.45 i 3.13 trza by poprbować...

no ale czy takie zachowanie gier nie może być spowodowane słabą zasiłką(u mnie megabajt 350w:( ) albo walniętymi ramcami. dodam ze w obu przypadkach sprzęt nie kręcony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyny zwisów tudzież innych problemów z grafą mogą być następujące:

1. Dojżałość windowsa

2. Problematyczne drivery

3. Słaby zasilacz (nie trzymający napięć).

4. Przegrzewający się proc, chipset, GPU lub pamięci (zarówno na grafice jak i systemowe)

5. Uszkodzone pamięci.

6. ......(kto dopisze?)........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wawelski

to w pkt1 to chodzi o sp1 i supose...

cxzyli tak pokombinuje z driverami

zasiłke i tak musze kupić nową

proc sie na pewno nie przegrzewa, chipset też, grafa również, pamięci na grafie i ramce to samo

czyli zostają jeszcze walnięte pamięci (ale to byłby już drugi raz...)

jeszcze raz mówie i'll check this out

ale w tym temacie myślałem ze bedzie troche więcej spekulacji

ja tak se np myśle że może ati/nv specjanie coś w driverach nbamieszali zeby to sie gryzło, przecierz to nie musi wystąpić na każdym kompie, mimo to nadal wątpie w to co mówie troche sie za bardzo posiłkuje opinią i wypowiedziami mojego tego kumpla bo to naprawde mądry gośc, zna sie na kompach ale to nie znaczy ze nie mógł sie myliś... przecież

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...