martez Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 No więc posiadam Durona 1400 Mhz, 0,13um applebred. Obecnie chodzi u mnie na 1800 czyli 12,5x144 FSB, mocniej podkręcać nie próbowałem, z tego co zauważylem w innych postach, jest w stanie pójść dużo dalej. Moje pytanie to: 1. Jakim sposobem najbezpieczniej podkręcać procka, mnożnikiem czy FSB, a także czy procek w ten sposób sie znaczniej zużywa, napięcia nie mam zmiaru podnosić. 2. Jakich temperatur nie można przekraczać przy tych procesorach, obecnie mam około 39-40, przy nie obciążonym systemie. 3. Dlaczego mój procesor wszędzie jest wykrywany jako Athlon 1600+. 4. O co chodzi z tą atlonizacją, odblokowywanie L2 ? Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Najlepsza jest metoda mieszana najpierw FSB na max'a a potem mnożnik na max'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 najlepsza metoda jest przeszukanie forum. o podkrecaniu jest mostwo w FAQ i w tym dziale, o samym applebredzie tez jest zatrzesienie wiadomosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Na początek: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=18188 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50517 To wszystko było na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spanky000 Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 U mnie idzie tak jak w podpisie !! wiecej tez wstaje ale nie jest stabilny ! zobacze jak podniose vocre ! narazie vcore-1.725 !!! nistety fsb 200 Mhz chyba nie osiagalne mobo version 1.04 :( !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martez Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Dzięki, ale czemu lepiej podkręcać FSB, wysokie FSB przypadkiem nie działa negatywnie na inne urządzenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Dzięki, ale czemu lepiej podkręcać FSB, wysokie FSB przypadkiem nie działa negatywnie na inne urządzenia ? FSB jako tako nie, ale na większości chipsetów wraz ze wzrostem FSB zmienia się taktowanie magistral PCI i AGP, a to już gorzej. Są tzw. "dzielniki", które to regulują. Poczytaj o na forum FAQ. A wzrost FSB to wzrost przepustowości pamięci i magistrali procesora, czyli jakby szerokości ulicy, którą maszerują sobie bity, i w danej jednostce czasu drogą karta grafiki-procesor (np.) może przebiedz ich więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 3. Dlaczego mój procesor wszędzie jest wykrywany jako Athlon 1600+.W programach? w biosie ? gdzie? Masz najnowszy bios do plyty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martez Opublikowano 26 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2003 Data biosu to 03.03.2003. Jako Athlon XP 1600+ wyświetla mi w biose a także w różnych benchmarkach, nie zauważyłem żeby gdzieś wykrywało prawidłowo jako Duron 1400. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 to spradz w WCPUID albo w CPU-Z, u mnie wykrywany jest poprawnie jako D1400 Applebred Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 u mnie najnowszy bios pomogl. wczesniej byl wykrywany jako unknown ADM CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 a mial ktos z was zablokowany mnoznik?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martez Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 U mnie nie było problemu z mnożnikiem, nic nie musiałem modyfikować - zielony laminat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SSN774 Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 DO MARTEZA: Odnośnie tego, że bios widzi Twojego proca jako 1600+, to wina płyty, ja mam ten sam problem na mojej która jeżeli dobrze pamiętam jest na apollo kt266, przyczyna pewnie jest przestażały chipset, który jednak rozpoznaje nowe procki. Tak więc nie jest to jakaś wada procka. W sisandrze widzi normalnie 1400 wiec wszystko jest OK. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Na płytce ASUSA na kt266a też nie iwidzi go tak jak trzeba. Duirnia 1600 widzi jako athlona 1900+ i wszelkie działania spod biosu, np: fsb na 166 oficjalnie nic nie dają. jednak w benchmarkach idzie szybciej, a aida32 wykrywa go wówczas poprawnie jako 2200+ tak więc nie ma się co martwić co pisze przy poscie chyba że ktoś lubi ale wtedy tylko upgrade biosu zostaje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...