Skocz do zawartości
rafal.chrzan

Czy na MSI KT4V KT400 wejdzie ZALMMAN 7000Cu

Rekomendowane odpowiedzi

chmm.... to prosze o wskazówki jaki cooler na moja płyte sie nada, ale chodzi mi o :

1 cicha praca cos ala zalmaan

2 wydajność

3 cena do 200zł

w tej chwili mam 2200+ i na modzie coolera(wiatrak arctic, radiator titan miedź) mam 52C pasta arctic ceramique

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

Czuczu chyba taki pomysl jest nie calkiem dobry bo calosc wyjdzie grubo ponad 200 blach a z wydajnoscia moze byc roznie - bo radiator niedopasowany do wentylatora

powiem szczerze ze poczeklabym co Proline zaoferuje ze stajni ThermalRight - bo moze SLK-900A (czyli "SLK-900U" z klasyczna zapinka) i brak dziur w MoBo przestanie byc problemem

kwestia jeszcze ile to SLK bedzie kosztowalo (z wentylatorem) - bo jak zauwazalanie wiecej niz CNPS7000A-Cu to pomysl poronoiny :(

rozchodzi mi sie o to (zapinka przy tej wersji radiatora)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuczu chyba taki pomysl jest nie calkiem dobry bo calosc wyjdzie grubo ponad 200 blach a z wydajnoscia moze byc roznie - bo radiator niedopasowany do wentylatora

A co w przypadku gdy mam TT Volcano 7+, PIV2.4 Northwood.

Czy rozwiazanie Czuczu moze byc dobre w tym przypadku?

Kazdy chcialby miec Zalmana CNPS 7000Cu ale Papst + tuba... to prawie banka mniej.

Czy schlodzi mojego proca?

Cisza tez jest muzyka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A co w przypadku gdy mam TT Volcano 7+, PIV2.4 Northwood.

...

Kazdy chcialby miec Zalmana CNPS 7000Cu ale Papst + tuba... to prawie banka mniej.

Czy schlodzi mojego proca?...

jak masz to zawsze mozesz spylic ;)

bo dostaniesz za niego - nawet jak wentyl juz zuzyty - mysle minimum 70 zl + cena Papsta = cena CNPS-7000A-AlCu = dorzucajac ewentualne koszty przesylki masz juz wersje Cu

w wiekoszosci testow roznice miedzy AlCu a Cu - w granicach 1-2*C przy tych samych ustawieniach a ten nizszy prog na platformie Socket 478 (pewnie przez wieksza powierzchnie styku proc <-> radiator u Intela) ...

schlodzic to schlodzi ale pytanie czy lepiej :?: bo ciszej to na 99% :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej niż 200 :?: chyba nie

TT7+ ok 150

papst ok 60

napisałem że oryginalny wentyl należy opchnąć (powiedzmy 30zł), regulator obrotów także bo przy papście jest zbędny.

Tube można zrobić we własnym zakresie (chyba było kilka postów na ten temat o ile sie nie myle)

i nie ma problemu z dopasowaniem coolera do różnych płyt co jest bardzo uciążliwe w przypadku zalmana

ThermalRight oczywiście, ale wątpie aby ceny były z tych midle-end (raczej high)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podczepie pod ten temat. Jak juz mowa o MSI, to mam K7T266 Pro2 i bardzo mi sie wkrecil ten zalman 7000Cu. Dziurki jakies wokol socketa mam, ale... na stronie zalmana pisza ze do wercji mojej plyty tylko ze z kontolerem USB 2.0 ten coolerek nie pasuje. Sa obok gniazda jakies czesci od MoBo ale nie wydaje mi sie zeby to one przeszkadzaly. Moze ktos juz probowal dopasowac cooler + te mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi