Skocz do zawartości
azyl

fdisk a większy dysk

Rekomendowane odpowiedzi

Sory jeżeli był joż taki temat ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie :

1.Mam dysk 120 GB , mam na nim 4 partycje , chcialem zapyatc czy jezeli sfortamtuje i usune partycje systemowa , a nastaepnie utworze na jej miejsce nowa partycje to czy fdisk nie bedzie mi pokazywal jakis czarow z powodu wielkosci tego dysku.

2. Słyszałem, że kiedy się robi partycje fdiskiem to potem jest na partycjach straszna kaszana i trzeba je sfr,matowac , czy rzeczywiscie trzeba je formatowac a jezeli tak to czy wszystkie czy tylko ta ktora sie zroblilo ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W fdisku z win98 trzeba podawać przy dyskach powyżej 60 GB wielkości procentowo(przy podawaniu wielkosci podaje nieprawdiłową wielkosc dysku). W fdisk z win Me lub zaktualizowanej wersji dla 98 ze strony ms mozna podawac juz wielkosci.

2. W fdisku zawsze po załozeniu partycji trzeba potem ją sformatować

Lepiej, gdybyś uzył innego narzędzia niz fdisk jezeloi na dysku są równiez inne partycje(np. partition magic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej, gdybyś uzył innego narzędzia niz fdisk jezeloi na dysku są równiez inne partycje(np. partition magic).

No tak ale ja chce sformatowac i usunac partycje systemowa i na jej miejsce utworzyc nowa weic raczej zostaje mi tylko fdisk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi