Skocz do zawartości
vespereq

drukarka hp 920 i drukowanie widmo

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie, kumpel prosił mnie o pomoc, a ja niestety nie mam pojecia co jest grane, sytuacja przedstawia sie nastepująco. kumpel kupił sobie jakis napełniacz i drukarka cos nie zabardzo chce druklowac mianowice zaraz po uzupełnieniu drukarka drukowała niezbyt wyraźnie, ale coś można było odczytac, okazało się, że z pojemnika wydostaje sie tusz, heh i w tym momencie kumpel usiwadomił mnie, że wcisnoł tam 40 ml tuszu, a na pojemniku jest napisane jak byk 14. zostawił tak pojemnik to rana, z pojemnika przestało ciec jednak jedno co boli to to ze dukarka wogole nie drukuje albo jezel ijuz to bardzo słabo, prawie nie widocznie, co może być przyczyną i jak ją zlikwidować, aa musz edodac ze nie było długiej przerwy pomiędzy brakiem tuszu a napełnianiem. dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz dużego wyboru, są dwie możliwości. Albo cartridge z tuszem nadaje się niestety do wyrzucenia, prawdopodobnie gdzieś się zatkał. Najlepiej sprawdzić na innym tuszu.

Druga możliwośc, zdecydowanie gorsza to zatkana głowica, proponuje <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś takiego jak spirytus i spróbować delikatnie wyczyścic miejsca gdzie dolegają piny cartritge'a w głowicy. Innego pomysłu nie ma, jak wcześniej drukowała to wina musi być po stronie żle napełnionego tuszu lub zatkanej głowicy.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz dużego wyboru, są dwie możliwości. Albo cartridge z tuszem nadaje się niestety do wyrzucenia, prawdopodobnie gdzieś się zatkał. Najlepiej sprawdzić na innym tuszu.

Druga możliwośc, zdecydowanie gorsza to zatkana głowica, proponuje <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś takiego jak spirytus i spróbować delikatnie wyczyścic miejsca gdzie dolegają piny cartritge'a w głowicy. Innego pomysłu nie ma, jak wcześniej drukowała to wina musi być po stronie żle napełnionego tuszu lub zatkanej głowicy.

pozdrawiam.

Jeżeli cartridge jest do wyrzucenia to o jakiej głowicy mówisz? Jest ona połączona z cartridge'm, a on zepsuł się na 100%. Może na przyszłość nie kumpel kupuje chociaż zamienniki - napełnianie nie zawsze przynosi dobre efekty w HP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze kolega sie myli. moim zdaniem jest to źle napełniony atrament ktory nie zostal prawidlowo uzupelniony i ODPOWIETRZONY. nie wiem jak, ale wiem ze takie rzeczy sie robi. podaj symbol tuszu a powiem ci jaka max pojemnosc w niego wejdzie (15de - 28ml; 45a / 45d - 42ml)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głowica w drukarce - tam gdzie dotykają się piny z cartridge'a. Są to wystające bolce, wystarczy sprawdzić i przeczyścić. Poza tym racja, może być zle odpowietrzony tusz, nie pomyślałem o tym. Posiadam drukarkę podobną - HP940 i tylko raz napełniałem tusze, jeden wielki syf się zrobił i dałem sobie spokój.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej bo tusze napelniac trzeba potrafic - jak sie nie czyta instrukcji to potem takie jaja wychodza

druga sprawa ze kupuje sie te lepsze a nie najtansze jakie sa na rynku - ja do pracy do serii 9xx i 3820 kupuje napelniacze inktec

- napelnialem juz tusze grubo ponad 5 razy i glowice drukuja jak oryginaly/nowe.

Cop do odpowietrzenia to prawda - tzn trzebw wytworzyc podcisnienie zeby sie tusz nie wylewal - jest do tego specjalna sptrzykawka w komplecie

Po tym trzeba przemyc glowice pod woda - nie spirytusem bp ten zasusza i WYDRUKOWAC okolo 10 stron.

co do kolegi to najprawdopodobniej

a) za dlugo czekal z napelnieniem pustej glowicy - tzn stala pusta jakis czas

b)nie odpowietrzyl strzykawka tusz sie wydostal nie zostal zmyty i zasechl na powierzchni

c)kupil jakis beznadziejny tusz

d) najbardziej prawdopodobne te trzy zeczy naraz :)))

Najlepiej w tej sytuacji bedzie wstawic glowice drukujaca w podstawke wypelniona spirytusem na jakis czas (tylko nie caly kartridz :P) PO czym wydrukowac kilkanascie stron zeby posbyc sie spirytusu z dysz ktory wyparowujac powoduje ze one zasychaja

Pozdrawiam

A i jszcze jedno w serii 9xx jak i 3820 zbiorniczki maja pojemnosc 40 ml a to ze pisze na nich 15 ml to dlatego ze hp sprzedaje je nie napelnione do konca przynajmiej te z drukarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby masz racje, jednak ja nie jestem zwolennikiem napełniania czegokolwiek. Prędzej czy później zaczną się jaja, zasychanie i złe drukowanie w napełnianych tuszach to normalka. Instrukcje oczywiście czytałem - nie raz :? jedna wole kupić podróbkę jakiegoś tuszu, niekoniecznie HP za 130zl, i mieć święty spokój. Tak na marginesie, ostatnio na aukcji sprzedawali tusze do serii 9XX za 40zl od sztuki. I po co sie babrać i nie wiedzieć czy coś t tego wyjdzie ?

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...