Skocz do zawartości
kamerek

Wentylator - wazna rzecz, nie oszczedzac... ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wazna rzecza jest wentylator predzej czy pozniej kazdy z nas sie przekona - dlatego nie warto na nim oszczedzac... moze tez o tym powinni pomyslec kosmonauci ;) :

"Nauka

PAP, jkl /2003-11-27 15:33:00

Zderzenie w kosmosie: Winny wentylator

Rosyjska naziemna kontrola Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) zdementowała doniesienia, jakoby w stację tę uderzył obcy obiekt.

Amerykański astronauta Michael Foale z dwuosobowej załogi stacji poinformował w środę kontrolę naziemną NASA, że usłyszał metaliczny dźwięk, przypominający odgłos uderzenia. Według rosyjskich kontrolerów, zewnętrzne oględziny nie ujawniły żadnych uszkodzeń, a nietypowy odgłos mógł pochodzić od urządzeń pokładowych.

"Późniejsze inspekcje wykazały, że nie było żadnego zderzenia" - powiedział rosyjski kontroler z centrum kierowania w pobliżu Moskwy.

Foale i jego rosyjski towarzysz Aleksander Kaleri właśnie kończyli śniadanie, gdy usłyszeli hałas w tylnej części rosyjskiego modułu mieszkalnego, gdzie znajdują się kabiny sypialne, kuchnia i toaleta.

"Było słychać hałas, podobny do odgłosu zgniatania puszki. Trwał około jednej sekundy. Przy pomocy zewnętrznych kamer załoga sprawdziła zewnętrzną powierzchnię segmentu - nie znaleziono żadnego uszkodzenia. Hałas spowodowało najprawdopodobniej jakieś urządzenie wewnątrz stacji" - powiedział telewizji NTV Siergiej Gorbunow, rzecznik rosyjskiej agencji kosmicznej Rosaviakosmos.

Według cytowanej przez Interfax opinii rzecznika, podejrzany dźwięk mógł pochodzić od wentylatora - jak było to już poprzednio."

dlatego tez nie oszczedzam na takich podzespolach... a kto wie co bedzie jak mnie wystrzela w kosmos z kompem ;) hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie jednak, ze nie pasuje to troszke do dzialu chlodzenie.. No, ale nie ja tu jestem moderatorem :) Co do schronu to wykop taki na cale forum, bo chyba wspomozesz kolegow?? ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi