kamerek Opublikowano 27 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2003 Jak wazna rzecza jest wentylator predzej czy pozniej kazdy z nas sie przekona - dlatego nie warto na nim oszczedzac... moze tez o tym powinni pomyslec kosmonauci ;) : "Nauka PAP, jkl /2003-11-27 15:33:00 Zderzenie w kosmosie: Winny wentylator Rosyjska naziemna kontrola Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) zdementowała doniesienia, jakoby w stację tę uderzył obcy obiekt. Amerykański astronauta Michael Foale z dwuosobowej załogi stacji poinformował w środę kontrolę naziemną NASA, że usłyszał metaliczny dźwięk, przypominający odgłos uderzenia. Według rosyjskich kontrolerów, zewnętrzne oględziny nie ujawniły żadnych uszkodzeń, a nietypowy odgłos mógł pochodzić od urządzeń pokładowych. "Późniejsze inspekcje wykazały, że nie było żadnego zderzenia" - powiedział rosyjski kontroler z centrum kierowania w pobliżu Moskwy. Foale i jego rosyjski towarzysz Aleksander Kaleri właśnie kończyli śniadanie, gdy usłyszeli hałas w tylnej części rosyjskiego modułu mieszkalnego, gdzie znajdują się kabiny sypialne, kuchnia i toaleta. "Było słychać hałas, podobny do odgłosu zgniatania puszki. Trwał około jednej sekundy. Przy pomocy zewnętrznych kamer załoga sprawdziła zewnętrzną powierzchnię segmentu - nie znaleziono żadnego uszkodzenia. Hałas spowodowało najprawdopodobniej jakieś urządzenie wewnątrz stacji" - powiedział telewizji NTV Siergiej Gorbunow, rzecznik rosyjskiej agencji kosmicznej Rosaviakosmos. Według cytowanej przez Interfax opinii rzecznika, podejrzany dźwięk mógł pochodzić od wentylatora - jak było to już poprzednio." dlatego tez nie oszczedzam na takich podzespolach... a kto wie co bedzie jak mnie wystrzela w kosmos z kompem ;) hehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cammel Opublikowano 27 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2003 buhahaha!!!! tylko papst!!!! jestem ciekaw ktore pansto skladalo ten element stacji bo jak rosja to...... juz zaczynam kopac schron!!! mam nadzieje ze mozna sie ubezpiszczyc na wypadek spadku stacji orbitalnej:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2003 Wydaje mi sie jednak, ze nie pasuje to troszke do dzialu chlodzenie.. No, ale nie ja tu jestem moderatorem :) Co do schronu to wykop taki na cale forum, bo chyba wspomozesz kolegow?? ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 27 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2003 a co na oslą?? no niestety nie moge tego sam przniessc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...