Skocz do zawartości
muzycom

WC ze Świeradowa

Rekomendowane odpowiedzi

chlodnica jest masa kupa roboty i robi wrazenie a efekt trudno powiedziec. Co do ceny, na allegro kupilbys niezla nagrzewnice za te pieniadze ktore wydales na rurki i kolanka to na bank. Ale wyglada to naprawde fajnie niezly labirynt, chyle czola nad wlozona praca i inwencja.Jesli chodzi o wyglad 5+ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zebym narzekal, ale cos mi tutaj nie gra :) Wydawalo mi sie wydajnosc chlodnicy nie zalezy od wygladu ani od ilosci wlozonej pracy, ale przede wszystkim od jej powierzchni (odpowiednio wykrozystanej).

Jesli przyjac ze srednica rurki to 18mm albo 22mm (tak na oko wyglada) i obliczyc to powierzchnia wymiany nie jest zbyt wielka...

d = 18 , r = 9

O = 2*PI*r = 2 * PI * 9 ~= 56,549

d = 22 , r = 11

O = 2*PI*r = 2 * PI * 11 ~= 69,115

Przy 10m rurki powierzchnia wymiany wynosi odpowiednio 565486,67 mm ^ 2 i 691150,38 mm ^2 co daje nieco ponad 1/2m^2. Zaloze sie ze ladzianka ma pare razy wiecej. Moja chlodnica ma ok 14m^2. Zeby zrobic taka z samych rurek, trzebaby miec 250m rurki?! Niech mnie ktos poprawi, bo juz 3 prawie....

Jesli wolno mi cos poradzic, to moze chociaz zaproponuje przylutowac cienka blache do kazdej "warstwy" rurek!? Powierzchnia wzrosnie parokrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. To ja jestem "knstuktorem" i właścicielem przedstawionego na zdjęciach układu. Postaram się teraz odpowiedzieć na pytania, które padły w postach. A więc do rzeczy:

1) nagrzewnica może by była lepsza i wyszła taniej ale u nas niema szrotu, ja nie jestem zmotoryzowany a tłuc się PKS-ami w poszukiwaniu złomowiska nie zamierzałem

2) sklep z materiałami budowlanymi jest 300 metrów ode mnie dostałem tam wszystko od ręki i na miejscu bez problemów

3) złożenie wszystkiego zajęło mi chyba dwa popołudnia (nie pamiętam dokładnie) miałem więc dwa popołudnia zabawy a ja bardo lubię majsterkować

4) zrobiłem wszystko sam i mam wielką satysfakcje że działa

5) co do wydajności, kilka godzin zabawy z kompem (gry, oglądanie divix-ów, oglądanie tv ogólnie komp pracujący) temperatura wody osiąga 30-31 stopni celsjusza.

6) Małe wentylki znajdują się na niej zgodnie z zasadą "Pirmum non nocere" puszczone na full schładzają wodę o około 1 stopień, nie musza być jednak włączane.

7) docelowo na chłodnicy miało się znaleźć 6 wentyli 8cm i jeszcze kiedyś tam zawitają

8 ) wentyl zawieszony na przeciwko grafiki ma za zadanie ją właśnie chłodzić (jak napisał Muzycom radiatorki już do nas jadą więc będzie dmuchał i chuchał na nie) nieszczególnie mi się on akurat podoba i może wymyśle cos innego.

9) wspominany wentyl dmucha także na radiaor mostka północnego, co umożliwiło mi ściągnięcie z niego tego małego widocznego na fotkach wentylka, który wydawał z siebie bardzo nieprzyjemne odgłosy

10) wszystkie wentyle podłączone są do starego zasilacza od kolejki elektrycznej, co zapewnia pełną regulacje obrotów.

11) powierzchnia całkowita chłodnicy to około 471000 mm2 (rurka ma 15mm średnicy zewnętrznej) czyli faktycznie niecałe pól metra kwadratowego (cos mi tu niegra ale nieważne z matmy garowałem w 3 klasie LO)

12) temperatura wody nigdy nie osiągnęła (w upalne letnie dni gdy w pokoju miałem ponad 26 stopni ) 35 stopni celsjusza więc pomimo niewielkiej powierzchni spełnia ona swoje zadanie możliwe dlatego że woda płynie przez nią ponad 30 sekund (sprawdziłem w najprostszy sposób wpuszczając u wlotu kawałek zapałki i czekając aż wypłynie) jest wiec w stanie oddać w tym czasie trochę ciepła.

13) pewnie że finy były by mile widziane ale zrobienie ich było by już zbyt czaso i praco chłonne może kiedyś.

No to chyba tyle

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam

Dałem po garach przez weekend i mam kcora

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi