Artizpol Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Karta działa już poprawnie pod 2003. Po prostu system miał wyłączoną akcelerację sprzętową i funkcje D3D. Jak tylko coś podkręcę, to napiszę, narazie konfiguruje Windowsa i nakleje te radiatorki które dostałem razem z kartą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falafel1 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Arti_s nie Avi_s sorki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gotti Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 A co będzie lepsze: 9500PRO (8x1!) 3.3 Samsung za 700zł czy 9700non-pro 3.6 Hynix ?za 1049zł? (właśnie z komputronika) Dodam, że miałaby to być karta, na co najmniej cały przyszły rok, więc te 256bit troche kusi? Do konfiguracji z Bartonem i NF7 ?na WC. co z tego że 9500PRO ma pamięci lepsze o 0,3 NS (podkręci się dzięki temu pewnie o jakieś 30-50 MHz więcej niż ten radzio 9700) - ale za to ma 128 Bit szynę pamięci i nie da się tego nadrobić szybszym taktowaniem (zmodować też się nie da) !!!! a 9700 ma pełną 256. Wg mnie po max overclockingu wydajniejszy będzie 9700 - aczkolwiek cena jak najbardziej przemawia za 9500 PRO - i do mocnego procka i szybkich pamięci będzie to wystarczająca karta (no chyba że masz kasę i możesz ją wydać to wtedy 9700 - lub dołożyć jeszcze 200 zł i kupić Radeona 9800 SE AIW od Herculesa - i zmodować do 9800 PRO, gratis dostajesz kartę ALL in Wonder - z wszystkim co to oznacza) Rodzaj pamięci zaznaczyłem tylko gwoli ścisłości. A te 1049 to już jest naciągnięte z tych, 700 więc nie ma mowy o kolejnych 200zł /mimo tunera, który mi się na nic nie przyda/. Jak chodzi o resztę to Bartek 12x200 na NF7-S i HyperX 400 albo Twister`y 433 /nie wiem które wybrać/. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Karta nie kręci się rewelacyjnie. Ściślej rzecz biorąc - nie kręci się w ogóle. Zmiana taktowania pamięci (nawet 5 mhz!) powoduje błędy w 3d marku 2001 :evil: . Nie mam jeszcze radiatorów na pamięciach, ale żeby przy takim "podkręceniu" pojawiały błędy? 8O Czy przyczyną może być Windows 2003 server trial? aż zainstaluje xp, żeby to sprawdzić. Dodam, że na bartonie 2500+ (nie podkręcony, dla pewności, ze to nie on powoduje błędy w 3dmarku), 512 ddr cl3, nf7s + właśnie R9700 na catalystach 3.9 w 3d marku 01 jest... ~13000... Idę instalować XPeka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Arti_S informuj co i jak. Nie ukrywam ze mnie troszke nastraszyles ta wiadomoscia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 moze ma zablokowany bios ??? i dlatego niemozna krecic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Karta nie kręci się rewelacyjnie. Ściślej rzecz biorąc - nie kręci się w ogóle. Zmiana taktowania pamięci (nawet 5 mhz!) powoduje błędy w 3d marku 2001 :evil: . Nie mam jeszcze radiatorów na pamięciach, ale żeby przy takim "podkręceniu" pojawiały błędy? 8O Czy przyczyną może być Windows 2003 server trial? aż zainstaluje xp, żeby to sprawdzić. Dodam, że na bartonie 2500+ (nie podkręcony, dla pewności, ze to nie on powoduje błędy w 3dmarku), 512 ddr cl3, nf7s + właśnie R9700 na catalystach 3.9 w 3d marku 01 jest... ~13000... Idę instalować XPeka. Odebrałem 2 dni temu taką kartę z komputronika. Jest to Built by Ati, dystybuowane przez Herculesa. Osobiście chyba nawet wole oryginał Ati. Moje spostrzeżenia:jeszcze radiatorków nie dostałem (będą lada dzień), więc kręciłem bez nich. Rdzeń poszedł na 325 a pamięci na 630 (nie wiem czy to szczytowe wartości). Mam zainstalowanego WIN98SE :x Na sprzęcie Barton 2500+@3200+(200x11) Abit NF7-S rev 2.0, 2x256 MB TwinMos dual channel i normal ustawieniach karty (275/540): 3dMark2001: 14700, 3dMark2003: 4300, po podkreceniu (325/630): 3dMark2001: 16300, 3dMark2003: 4900. Więc myśle, że u Ciebie może to być wina Windowsa. Mój kolega wczoraj odebrał też tą kartę i jak będę coś wiedział jak u niego chodzi to podziele sie z Wami informacjami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zainstalowałem system od nowa. Mam teraz win XP + SP1 + sterowniki do nForce 3.13 + dx9b + nowe Catalysty (nie omegi - to coś zmienia?). Konfiguracja kompa taka jak powyżej, nic nie podkręcone. Używam Hercules 3D Tweakera - nie da się zmienić taktowania (tak pamięci jak i rdzenia) ani o 1 mhz: "These new settings cant be applied. Clock speeds were reset to 277/270", albo uruchamia się VPU recover (albo jedno i drugie) i chce wysyłać raport do ati, jakby mi to coś pomogło. Karta jest "build by ATI" więc powinna bez problemu współpracować z H3dT (tak pisze na stronie Herculesa przy pobieraniu). Zresztą z RivaTunerem też nie działa, więc program to nie problem. Co z tym blokowaniem BIOSu? da się to jakoś zmienić? Wgrywanie nowego biosu oznacza utratę gwarancji :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Najbardziej wkurza mnie to, ze w specyfikacjach karty na komputroniku jest napisane jak byk: taktowanie rdzenia 275 MHz maks. taktowanie rdzenia 320 MHz taktowanie pamięci 550 MHz maks. taktowanie pamięci 600 MHz Inna sprawa, że pytałem czy gydby karta nie działała na podanych wart. maksymalnych to może to stanowić podstawę do wymiany i odpisali, że to tylko w celach informacyjnych i nie dają żadnej gwarancji. Najpierw 2 tygodnie opóźnienia, potem zmiana z Hercules na bulid by ati, zamiast radiatorów na pamięci bga dostałem radiatorki na zwykłe (gratis), a teraz to. Grrr... Ant - jakim programem podkręcałeś tą kartę? Od razu zgaszę Twój entuzjazm - pewnie też dostaniesz radiatorki na zwykłe kości ramu. Jak nie, to napisz, odeślę im moje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Arti_S: A ile smarkow jest bez o/c na tym XP ? :wink: Acha te radiatorki to chyba lepiej ze na zwykle kostki ramu? Bo te do BGA sa malutkie :twisted: W zamian dostales wersje przedluzona :D ofkorz troszeczke mu powierzchni w szerokosci pewnie brakuje zeby cala dokladnie kosc BGA pokryc no ale imho radiatot mimo wszsytko wiekszy :?: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Karta się kręci. Więcej napisze jutro. Dobranoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ant - jakim programem podkręcałeś tą kartę? Od razu zgaszę Twój entuzjazm - pewnie też dostaniesz radiatorki na zwykłe kości ramu. Jak nie, to napisz, odeślę im moje. Podkręcałem RivaTunerem20RC141 Co do radiatorów, to mam nadzieje, że będą to na kości BGA, ponieważ są specjalnie na te pamięci i pokrywają równo ich całą powierzchnie. Choć niektórz tu preferują te dłuższe. Sam już nie wiem, które lepsze.Jak ktoś mógłby wytłumaczyć mi, które są lepsze to byłbym wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Moim zdaniem na bga lespze są te na bga. Odbierają ciepło z całej powierzchni kostki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 ok , wlasnie dostalem radziwila 9700 z siriusa. pamieci oczywiscie hynixy 3,6[ :/] a na odwrocie naklejka komputronika [8O] karty jszcze nie testowalem ale zaraz bede , takze stay tuned :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 okej , karta dziala ufff. ale co mnie martwi.. nie dosc ze taktowania sa zanizone [275/270] to w 2k1se mam 11781:/ w n-bench_v3 mam mniej niz na fxie , 13xx 8O powylaczalem wszystkie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lki.. wie ktos co moze byc tego przyczyna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 okej , karta dziala ufff. ale co mnie martwi.. nie dosc ze taktowania sa zanizone [275/270] to w 2k1se mam 11781:/ w n-bench_v3 mam mniej niz na fxie , 13xx 8O powylaczalem wszystkie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lki.. wie ktos co moze byc tego przyczyna? jakie zaniżone :?: przecież standartowo 9700 ma 275/270 (540) :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CePeK Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Ja mam tą kartę z komputronika :) Sprawdzę jeszcze dziś jak się kręci i dam znać... (jedyne na czym się zawiodłem, że zamawiałem 19 a nie dostałem gratisowych radiatorków :/ ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 hm.. ano zanizone bo sprzedawali jako pro czyli 325/310 a tu zonk. ale wyniki poprawilem :twisted: w 2k1se mam 14865 [nic oc , p4 2,6 ht] aq3 34,888 mysle ze to zajefajne wyniki bez oc niczego:D tylko oc kiepawo pojdzie bo memorki juz sa gorace:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artizpol Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Gdzie Ci to sprzedawali jako pro? Ja zamawiałem i nic takiego nie widziałem (czyt. nic takiego tam na 100% nie było napisane). Na stronie, w opisie, pojawiła się tylko informacja o "maksymalnym taktowaniu" rdzenia i pamięci. Oczywiście tak naprawdę da się kręcić więcej, ale komputronik wpisał widocznie bezpieczne dla siebie wartości - tak, żeby ludzie masowo nie odsyłali spalonych kart do serwisu. Na niepodkręconym bartonie 2500+ niepodkręconej karcie mam 13500. Cepek - pisz do nich i niech Ci doślą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 ja qpowalem w siriusie ale i tak mam naklejke z komputronika... http://sirius.pl/product.php?action=info&id=7700&sid=1 jak byk jest 325/310 :/ ale chrzanic to.. mysle ze z wc wyciagne tyle moze nawet ciut wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 tylko oc kiepawo pojdzie bo memorki juz sa gorace:/ Mam identycznego Radka. Po podkręceniu do 325/630 i komp chodził cały dzień pamięci (jeszcze bez radiatorków) po przylozeniu do nich palca skóra zostaje :lol: A tak na serio to są troszke ciepłe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 @ant jakie masz memorki? ja hynixy 3,6 :/ a moje sa i tak gorace po sesji 3dmarka bez oc. dobrze ze mam niepotrzebny radiator od p4 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mąki Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Dzisiaj będę ją miał. Zamówiłem w Bydgoszczy na dworcowej. Jest tam sklep komputronik. Sprzedawca mówił, że od zeszłego tygodnia zeszło im z magazynu ponad 100 sztuk. Mówił też, że niektóre były na pcb Herculesa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmak Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Wlasnie odebralem ta karte - przyszla z Sirus.pl. Na razie ide popracowac wieczorem zarzuce wynikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Też mam hynixy 3.6. Wczoraj sprawdzałem jeszcze raz. Odpaliłem NFSU na AAx4 FAx16 pograłem sporo i pamiątki są "średnio gorące". Wcześniej sprawdzałem bez katowania karty i może dlatego były lekko ciepłe. Wszystko oczywiście na 325/630 i jakiejś tragedii nie widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Po tych waszych uwagach nie oczekiwalem zbyt wiele jednak karta bardzo milo mnie zaskoczyla. Caly dzien ja testowalem i znalazlem maksymalny prog pamieci (do kiedy nie pojawiaja sie arkefakty) na mojej karcie wynosi on 325 Mhz powyzej 330 pojawiaja sie nieliczne biale kropeczki w nature'03. Rdzen natomiast chodzi 370 (nie probowalem wiecej - standardowe chlodzenie ) i z tego co widze to nie jest jego ostatnie slowo :) Jaka jest maksymalna czestotliwosc taktowania GPU na standardowym chlodzeniu??? - nie chcialbym uwalic karty . Ogolnie karte uwazam z b. dobry zakup. Acha moje wyniki na tym co ponizej 3D Mark 2001 17053 3D Mark 2003 5500 :) Co o nich myslicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 wow , wyniczki b. ladne , szczegolnie 2k1se. ja bez oc niczego mam tak aq3- 34,888 2k1se-14865 2k3-4550 po oc proca [2,6ht] i grafy do poziomu twojej mysle ze pobije twoj wynik :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 btw czym krecisz? jakim progsem? i czy masz omegi bo bez nich chyba ma zablokowany oc [1szy moj radek wiec nie bluzgac ;p] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Krece Radclockerem ( z omeg ). Wlasnie podkrecilem magistrale o 5 mhz. Mam teraz FSB200 i wynik w 01 wzrosl o 500 ptk :) Drivery to Omegi 3.9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Przed chwila zrobilem test: Aquamark3 - 41 526 W najblizszym czasie sprawdze jeszcze UT 2003 P.S to jakie sa bezpieczne granice dla GPU radka 9700 na standardowym chlodzeniu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...