Skocz do zawartości
Fallout

Zmiana napięcia Czy to jest niebezpieczne ? (ważne)

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli komp. po podkreceniu procesora nie jest stabilny i sie resetuje noi i jezeli podniesie sie napiecie to czy jest to w jakis sposób niebezpieczne ?

procesoer podkreciłem z 2.4 na 3.0 (P4) podnisłem napięcie +7.5%

pamięci podkręciłem z 333 na 400 (Twinmos) napięcie + 0.1V

Agp wzrosło wraz z podkręceniem magistrali i żeby wszystko chodziło stabilnie napięcie również +0.1V

czy to jest w jakims stopniu zagrozeniem dla kompa ?? czy moze to raczej znikomy wzrost napięcia?? temperatura po 2 godzinach grania w fife 2004 okolo 43 stopni... jak na razie 100% stabilnie .. czy tak moze zostać i czy to bedzie bezpieczne ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniesienie napiecia niesie za soba wieksze wydzielanie ciepla, wiec w jakims tam stopniu moze byc niebezpieczne przy bardzo slabym chlodzeniu. Temperatura jaka podales jest jak najbardziej ok wiec nie masz sie czego obawiac :wink: W kazdym razie dla pewnosci zapusc na pare godzin PRIME95 Torture Test i wtedy dokonaj pomiaru temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NOM TORTURE TEST CHODZI JUZ OKOLO 2 GODZINY no i nie zwiesił sie anie nie wyłaczył ani razu.. .::D w windowsie pokazuje temp 51 stopni do 55 max no a w biosie nie widze :D ale na pewno wiecej nie jest bo mam włączony alarm i jezeli przekroczy 60 stopni to włącza sie pc speaker a ani razu go nie usłyszałem :D

Czy moge uznac że wszystko jest w porządku i że nie ma obaw mimo podwyższonego napiecia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowiłem i tak jakoś zainwestowac w lepsze chłodzenie i co mi polecicie ??

ja zastanawiam sie głównie nad Volcano 7+ i nad P4 Spark 7 rożnica jakies 20 zł... no i sam nie wiem.. czekam na jakieś sugestie...

z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...