Skocz do zawartości
nietykalny86

IBM czy SEAGATE?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję dysku, który będzie pracował 24h 365 dni w roku na serwerze. Który lepiej wybrać dysk z poniższych. Dyski są nowe, ale bez gwarancji (mam o wiele taniej dzięki temu).

1. Hitachi (dawniej IBM) 41,1GB ATA100 model: IC35L060AVV207-0.

z 2MB cache 7200 rpm

2. Seagate Barracuda 4 7200 rpm Ata 100 z 2MB cache.

Napiszcie co jest wadą i co zaletą wymienionych dysków. Który mniej awaryjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez gwarancji to duzo taniej moze sie okazac duuzo drozej :P

Baracuda 4 mocno sie grzeje wiec do serwera hmm jak dla mnie niebardzo ,choc napewno cisza jest duzym atutem (jezeli serwer w domu)

o awaryjnosci IBMa ostatnio nie slyszy sie ,sam mialem ale D... i byl glosny ,te nowsze juz podobno nie

poza tym byl nie do zdarcia -musialem go lutowac i nadal zyje

ja bym bral tanszy ,jezeli cena ta sama to kierowalbym sie w strone IBM (zimniejszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam IBMa i walcze z nim od dobrych 5 lat. Dysk nie ma juz dwuch pinów (starość nie radość) a nadal chodzi bez zarzutów! Jeżeli IBM podtrzymał tradycje (w co wierzę) to bez wątpienia brałbym tego wywodzącego się z lini IBMowskiej.

A jeżeli chodzi o wydzielane ciepło to sam nie wiem: ale wydaje mi się, że dyski na 7200 obr/min to dość "ciepłe" i jeżeli miałyby pracować 365 dni w roku to ze wzgledów bezpieczeństwa zadbałbym o jakies chłodzenie.

Moim zdaniem Hitachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz IBM-a te są juz przeciez poparwione a na serwer. eh nei ma oco sie zastanawiam tylko go brac.

ps. tylko sie upewnij ze to nowy ibm ;)Bierz IBM-a te są juz przeciez poparwione a na serwer. eh nei ma oco sie zastanawiam tylko go brac.

ps. tylko sie upewnij ze to nowy ibm ;)

Cholera zaraz cie tykne!! CHyba widzisz ze to podkrecanie! Widzisz jakas zaleznosc? MAm nadzieje ze to pomyla bo bede ciebie przesladawac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...