Skocz do zawartości
Encik

Kolejny raz o Thortonie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam okazje kupic procka :

Athlon

AXDC2400DKV3C 1026575270051

AQZFA 0341XPMW

Zielony laminat

Niby idzie na 2250 bez podnoszenia napiecia na jakiejs plycie KT333. Nie wiadomo czy jest odblokowany czy zablokowany.. Cena - ok 350 pln. Teraz pytanie czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zablokowany to na 99% jest

a tak poza tym to za 350zeta mozna kupic thortona 2400

wiec raczej nie warto

On pisze wlasnie o tym Thortonie :lol: :P

Ja tam bym wzial 2000+ Thortona z serii tych "diabelkow" a ponad 50zl masz w kieszonce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO lepiej wziac 2000+ (dobrze poszukac w sklepach, albo nawet z allegro) ale zeby byl z jakiegos wczesniejszego tygodnia - bedziesz mogl sie tez mnoznikiem bawic wtedy, bo ten co podales to tak jak Kamcio pisze - bedzie na 99% zablokowany :idea:

Robisz sobie pozniej 512kb cache + FSB Sense moda na 166MHz i masz z Thortona 2000+ darmowego Bartona 2800+ >>> sam tak zrobilem i jestem BARDZO zadowolony, a zaoszczedzona kaske z przyjemnoscia wydalem na "zlocisty przelew" ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zablokowany to na 99% jest

a tak poza tym to za 350zeta mozna kupic thortona 2400

wiec raczej nie warto

On pisze wlasnie o tym Thortonie :lol: :P

Ja tam bym wzial 2000+ Thortona z serii tych "diabelkow" a ponad 50zl masz w kieszonce ;)

Hehehehe

cos mi sie przywidzialo :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam mam to co w podpisie na napieciu 1,7v i jestem zadowolony , mi to wzupełnosci wystarcza bo i tak niewidać żadnej ruznicy między 2133mhz@2300mhz no chyba że dla kogoś liczy sie tylko wyższa cyferka np. w sisoftsandra ja tam wole ramu więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz sobie pozniej 512kb cache + FSB Sense moda na 166MHz i masz z Thortona 2000+ darmowego Bartona 2800+ >>> sam tak zrobilem i jestem BARDZO zadowolony, a zaoszczedzona kaske z przyjemnoscia wydalem na "zlocisty przelew" ;-)

Właściwie przy takim FSB i mnożniku to masz Bartona 3200+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie przy takim FSB i mnożniku to masz Bartona 3200+.
Chyba nie bardzo, bo:

Normalnie proc chodzi 133x12,5 =1666MHz :arrow: 2000+

Po zrobieniu moda na 166MHz wykrywa jako 166x12,5 = 2083MHz :arrow: XP2600+

Po tym, jak dobilem do 512kb cache L2 proc wykrywany jest jako 2800+

XP3200+ pracuje na FSB=400 i z predkoscia 2200MHz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP3200+ pracuje na FSB=400 i z predkoscia 2200MHz  :idea:

No ale mówimy o tym co masz w podpisie - czyli fsb 220, mnożnik 10,5 - czyli ponad 2300, przy FSB większym nawet niż barton 3200+, to że postuje ci jako 2800 + nie ma przecież znaczenia. Ja mam 200 x 11,5 i pokazuje mi we wszystkich programach bartona 3200 +, włącznie z windowsem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP3200+ pracuje na FSB=400 i z predkoscia 2200MHz  :idea:

No ale mówimy o tym co masz w podpisie - czyli fsb 220, mnożnik 10,5 - czyli ponad 2300, przy FSB większym nawet niż barton 3200+, to że postuje ci jako 2800 + nie ma przecież znaczenia. Ja mam 200 x 11,5 i pokazuje mi we wszystkich programach bartona 3200 +, włącznie z windowsem.
Chyba, ze tak. Jako 2800+ postuje jak dam clear cmosa, albo ustawie w biosie proca na default i faktycznie nie ma to zadnego znaczenia :wink:

Ogolnie to proc super, poszedlby pewnie wiecej ale nie chce dawac wiekszego Vcore a i wynik o 100MHz wiecej niewiele zmienia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, ze tak. Jako 2800+ postuje jak dam clear cmosa, albo ustawie w biosie proca na default i faktycznie nie ma to zadnego znaczenia  :wink:  

Ogolnie to proc super, poszedlby pewnie wiecej ale nie chce dawac wiekszego Vcore a i wynik o 100MHz wiecej niewiele zmienia  :wink:

Mi po clear cmos pokazuje athlon 1100 - fsb ustawia się na 100 MHz. Ale znaczenia to nie ma żadnego. A na jakim napięciu tyle wyciągasz z tego Thortona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, ze tak. Jako 2800+ postuje jak dam clear cmosa, albo ustawie w biosie proca na default i faktycznie nie ma to zadnego znaczenia  :wink: 

Ogolnie to proc super, poszedlby pewnie wiecej ale nie chce dawac wiekszego Vcore a i wynik o 100MHz wiecej niewiele zmienia  :wink:

Mi po clear cmos pokazuje athlon 1100 - fsb ustawia się na 100 MHz. Ale znaczenia to nie ma żadnego. A na jakim napięciu tyle wyciągasz z tego Thortona?
W sumie racia - u mnie clear cmos tez pokazuje FSB=100 x12,5 = 1250MHz

W biosie mam ustawione napiecia tak:

CPU :arrow: 1,75V (dalem od razu - moze na wyrost - nie mam czasu na sprawdzanie, na razie musi wystarczyc :wink: )

NB :arrow: 1,6V

MEM: 2,7V

CPU Interface: Enable

i inne - ale nie chce mi sie juz pisac :wink:

Jak widac rezerwy jest DUZO, wiec moze kiedys, jak znajde wiecej czasu i checi, to pobawie sie w np 2V na CPU :twisted:

A tak btw to jest Thorton@Barton :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...