PolandMET Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Nie przesadzam !!! Mialem podlaczona Barracude IV 40GB przez Sertinel od Abita NF7-S 2.0. Chcialem go przelozyc na tasme zwykla, bo mam problemy z trybem 3D po zmianie plyty i jak go chcialem podniesc to sie spalilem !!!!!!!! Kurde bylem w szoku. Dysk od gory byl bardzo cieply, natomiast boki, ktore sa grube (bo to obudowa) byly doslownie rozpalone ze nie dalo sie dotknac !!!!! Dysk lezal na napedzie CD, nie byl przykrecony do obudowy. Teraz dysk lezy na stole podlaczony tasmia i jest po prostu cieply. Moze 50oC bo nie jest goracy tylko cieply. Wiec sie pytam kurde co jest ????? chcialem podlaczyc tez CDka przez SATA (dokupie przelotke) ale sie boje ze sie mi to stopi. Przesiez gniazda sa plastikowe itp. Dobrze ze nie mialem tam Seagate z tym pokryciem gumowym, bo bym go odklejal od obudowy CDka. Jak to mozliwe ze dysk byl tak cieply. Przeciez to grozilo uszkodzeniem HD !!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 raczej niewazne czy szlo przez ata czy przez pio, kazdy dysk wymaga chlodzenia, szczegolnie jak nie jest przykrecony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Wiesz, jeżeli dysk nie jest przykręcony w bay'u 3.5, to tak bywa. Właśnie te boki dysku grzeją się najbardziej, a obudowa przylegająca do nich działa po części jak radiator. Pomysl nad jakimś alternatywnym chłodzeniem, jeżeli nie chcesz przykręcać dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 jezeli nie bylo przewiewu to norma ,Baracuda 4 grzeje sie mocno ,cdrom tez grzeje ja od spodu sam kiedys podgrzalem Samsunga SV20 do takiej temp. ze przez 15 min nie moglem go w reku trzymac byl wtedy w kieszeni pod nagrywara 4x ,ciagle zgrywanie na niego i z niego plus wypalenie 2 plyt po 30 min kazda a sam dysk grzeje sie minimalnie ,nie to co Baracuda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Wiesz, jeżeli dysk nie jest przykręcony w bay'u 3.5, to tak bywa. Właśnie te boki dysku grzeją się najbardziej, a obudowa przylegająca do nich działa po części jak radiator. Pomysl nad jakimś alternatywnym chłodzeniem, jeżeli nie chcesz przykręcać dysku.Potwierdzam... Wczesniej mialem twardziela (tez Barracuda IV 40GB przez Serillel) w bay'u 3,5" i wszystko bylo oki - dysk letni... Teraz po przebudowie mam go w "sankach" z nagrywara pod i dvd nad... Rezultat :arrow: wszystkie urzadzenia dosc gorace :? Trzeba cos z tym robic - znow przemeblowanie sie szykuje w budzie, a myslalem ze juz skonczylem przebudowe :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2003 Moja barracuda lezy wisi sobie nie dotykając praktycznie niczego oprczo kawałka podłogi na którym się podpiera i maks temp 42C wiec nie jest źle. Ale potwierdzam - w "doku" jest mu chłodniej Pozdro, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 ad 50*C to raczej już jest gorący bardzo gorący może nie parzy ale przypieka jak się dłużej w łapce potzryma letni to 40~45*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 jezeli nie bylo przewiewu to norma ,Baracuda 4 grzeje sie mocno ,cdrom tez grzeje ja od spodu sam kiedys podgrzalem Samsunga SV20 do takiej temp. ze przez 15 min nie moglem go w reku trzymac byl wtedy w kieszeni pod nagrywara 4x ,ciagle zgrywanie na niego i z niego plus wypalenie 2 plyt po 30 min kazda a sam dysk grzeje sie minimalnie ,nie to co Baracuda No dobra to to ja tez wiem. Trzymam HD na CD temu bo wiem ze jest tylko cieply. Natomiast na SATA to byla lekka przesada. Jesli dostal takie cieplo to skads sie musi ono brac. Dostaje jakis wiekszy prad czy co ? to moze uszkodzic dysk. Nawet przykrecony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...