Niedwiedi Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Moim zdaniem optimum 17" monitora przy rozdzielczości 1024 x 768 to 85 hz Oczywiście większości lepszych 17" daję możliwość ustawienia większego odświerzania, niestety kosztem zwiększenia krzywizn obrazu :( Gratuluje wybory tym, których monitory w 1024x768 100 Hz zachowują idealnie proste linie , bez uśmieszków w dolnej i górnej cześci ekranu. Dlatego nie kupiłem LG (dawniej Lucky Goldstar, hihihih ;) ) tylko NEC, kosztował 25% więcej niż ELDŻI...cena robi swoje, hehe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Dlatego nie kupiłem LG (dawniej Lucky Goldstar, hihihih ;) ) tylko NEC, kosztował 25% więcej niż ELDŻI...cena robi swoje, hehe ;)Dobrze mówisz. Nie ma co porównywać LG do Neca. Ten drugi jest lepszy pod każdym względem, niestety też droższy. Ale nie ma czegoś takiego co jest dobre i tanie jednocześnie. Miałem LG Flatron 795, a teraz mam Nec FE750+ i widzę gigantyczną różnicę, Kolory są zdecydowanie ładniejsze, obraz jest ostrzejszy itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Dlatego nie kupiłem LG (dawniej Lucky Goldstar, hihihih ;) ) tylko NEC, kosztował 25% więcej niż ELDŻI...cena robi swoje, hehe ;)Dobrze mówisz. Nie ma co porównywać LG do Neca. Ten drugi jest lepszy pod każdym względem, niestety też droższy. Ale nie ma czegoś takiego co jest dobre i tanie jednocześnie. Miałem LG Flatron 795, a teraz mam Nec FE750+ i widzę gigantyczną różnicę, Kolory są zdecydowanie ładniejsze, obraz jest ostrzejszy itd. havranek : juz cię lubię (za tego NEC'a FE750+) :D :D :D A tak poważnie : najpierw kupiłem (bo mi było szkoda kasy) HYUNDAY'a Q770. Rzeczywiście : jest płaski, mały jak na 17stkę, ale geometria mnie poraziła.... więc szybko oddałem gnoja i 2 godziny molestowałem obsługę salonu komputrowego, wyciągnęli mi osiemset tysięcy monitorów i wybór padł na NEC'a, choć musiałem dołożyć, ale nie żałuję, naprawdę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Dlatego nie kupiłem LG (dawniej Lucky Goldstar, hihihih ;) ) tylko NEC, kosztował 25% więcej niż ELDŻI...cena robi swoje, hehe ;)Dobrze mówisz. Nie ma co porównywać LG do Neca. Ten drugi jest lepszy pod każdym względem, niestety też droższy. Ale nie ma czegoś takiego co jest dobre i tanie jednocześnie. Miałem LG Flatron 795, a teraz mam Nec FE750+ i widzę gigantyczną różnicę, Kolory są zdecydowanie ładniejsze, obraz jest ostrzejszy itd. havranek : juz cię lubię (za tego NEC'a FE750+) :D :D :D A tak poważnie : najpierw kupiłem (bo mi było szkoda kasy) HYUNDAY'a Q770. Rzeczywiście : jest płaski, mały jak na 17stkę, ale geometria mnie poraziła.... więc szybko oddałem gnoja i 2 godziny molestowałem obsługę salonu komputrowego, wyciągnęli mi osiemset tysięcy monitorów i wybór padł na NEC'a, choć musiałem dołożyć, ale nie żałuję, naprawdę... Ten Hyunday to tragedia. Jak go zobaczyłem to myślałem, że patrzę na monitor z lat 80-tych. Wygląda jak małe akwarium :) Od Neca jeszcze lepsze są Mitsubishi, ale też sporo droższe. Nie mówię oczywście o EIZO itp. to zupełnie inne klasa cenowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Dobrze mówisz. Nie ma co porównywać LG do Neca. Ten drugi jest lepszy pod każdym względem, niestety też droższy. Ale nie ma czegoś takiego co jest dobre i tanie jednocześnie. Miałem LG Flatron 795, a teraz mam Nec FE750+ i widzę gigantyczną różnicę, Kolory są zdecydowanie ładniejsze, obraz jest ostrzejszy itd. Tak to jest jak się porównuje monitory na podstawie jednego egzemplarza ? Skąd wiesz, że miałeś dobry egzemplarz monitora ? Ja miałem do wyboru też Nec'a 750+ a wybrałem LG bo tam gdzie kupowałem monitor (GRAL w Gdańsku) egzemplarze NEC'a pozostawiały wiele do rzyczenia - ciemniejszy obraz niż na LG, duże uśmieszki w dolnej części ekranu (oglądałem 3 egzemplarze). Oraz w 1280 x 1024 był porażką - przy 85 Hz krzywizny były nie do zniesienia, dopiero w 75 hz było jako tako, ale za takie odświerzanie to ja dziękuje. Poza tym w kineskopach Diamondtron denerwują mnie trochęte druciki. LG prezentował się bardzo dobrze w 85 hz w 1028x1204. Fakt, moje wymagania spełnił dopiero 5 lub 6 monitor brany do testów - NEC rzaden z trzech. Fakt, może były tam gorsze jakościowo egzemplarze, ale w tamtym dniu LG w tym sklepie był najlepszy, testowałem jeszcze MAG'a (fuj), Sony (miał troche złą konwergencje), Samsunga (obraz wydawał mi się pseudo płaski) oraz Iiyama ( był nawet dobry). Tak więc panowie zanim wyrobicie sobie opinie o marce monitorów to lepiej obejrzcie z 8 egzemplarzy w akcji a nie wydajcie osądy po jednym. Od tamtego czasu moje zdanie o Nec'u zmieniło się i to bardzo - widziałem już z 7 egzemplarzy FE750+ i jest to naprawde świetny monitor. Ale żeby zauważyć jakie mogą być różnice w modelach na wet z tej samej serii to trzeba takie dwa monitory postawić koło siebie - widziałem dwa NEC'i 750+ i byłem w szoku, że to te same dwa modele Jeden miał fatalną geometrie, której nawet poprzez OSD nie dało się dobrze skorygować, kosmiczne rozbierzności kolorów. Drgi natomiast był idealny - niemalże doskonały pod każdym względem. Różnica kolosalna. Zatem Panowie, apeluje jeszcze raz - nie wypowiadajcie się o czymś krytycznie zanim naprawde dobrze czegoś nie poznacie. Aby wybrać dobry monitor trzeba naprawde się namęczyć, wysiedzieć swoje przed nim, analizując każdy element, wtedy nie ma rozczarowań. Ja siedziałem w GRAL'u dobre 3 i pół godziny, a sprzedawcy ze stoickim sposobem znosili kolejne monitory - za to niech im chwała będzie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Dlatego nie kupiłem LG (dawniej Lucky Goldstar, hihihih ;) ) tylko NEC, kosztował 25% więcej niż ELDŻI...cena robi swoje, hehe ;) Nie jakieś Lucky Goldstar tylko GOLDSTAR. A tak przy okazji to GOLDSTAR robił dobry sprzęt i nadal robi - LG. mam w domu telewizor Goldstara , który chodzi już z dobre 10 lat - nie było rzadnych problemów, tak samo do dzisiaj służy mi w drugim kompie CD-rom Goldstar x 8, chodzi wciąż dobrze. W tym czasie zdążył zakończyć swój żywot telewizor marki Panasonic - może miałem słaby egzemplarz :wink: A tak przy okazji , to czy zaglądałeś kiedyś do swojego NEC'a ? Ja zaglądałem, również do LG - Są te same przetworniki odpowiedzialne za zachowywanie parametrów obrazu ! - BGI-S345 !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 A tak przy okazji , to czy zaglądałeś kiedyś do swojego NEC'a ? Ja zaglądałem, również do LG - Są te same przetworniki odpowiedzialne za zachowywanie parametrów obrazu ! - BGI-S345 !! Wiesz co? Mam dobry zwyczaj nie rozkręcania czegoś, co dobrze działa i ma plomby :D I wcale nie uważam, że LuckyGoldstar :lol: jest taki zły, po prostu jest trochę tańszy od innych w podobnej klasie, więc ma swoich zwolenników. Ja też kazałem sobie naznosić monitorów, każdy oglądałem, podkręcałem, cudowałem i jak myślisz czemu dołożyłem prawie stówę więcej i kupiłem NEC'a, a nie LG? Po prostu uważam, że jest lepszy. To moje zdanie - chyba mi wolno :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Wiesz co? Mam dobry zwyczaj nie rozkręcania czegoś, co dobrze działa i ma plomby :D I wcale nie uważam, że LuckyGoldstar :lol: jest taki zły, po prostu jest trochę tańszy od innych w podobnej klasie, więc ma swoich zwolenników. Ja też kazałem sobie naznosić monitorów, każdy oglądałem, podkręcałem, cudowałem i jak myślisz czemu dołożyłem prawie stówę więcej i kupiłem NEC'a, a nie LG? Po prostu uważam, że jest lepszy. To moje zdanie - chyba mi wolno :?: :?: :?: Ja nie rozkręcałem swojego monitora - o co ty mnie posądzasz ? :D W serwisie znajomego rozkręcałem i wymienialiśmy przetworniki odpowiedzialne za przesuwanie obrazu w poziomie. Przy okazji zerknąłem na kilka innych elementów :D Aha, nie LuckyGoldstar, tylko GOLDSTAR. LuckyGoldstar to były podróby - zapłacili LG ogromne odszkodowanie :D Każdy ma prawo do swojego zdania, w konću żyjemy w wolnym kraju. Hehe, a przecież dzięki odmienności zdań takie dyskusje są piękne. Ja stawiam NEC'a i LG na równi - teraz cena oby monitorów jest bardzo podobna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 ja cały czas pracuje w 1024x768x85Hz i geometria idealna. a co do tematu to uważam że 85Hz to jest ustawieniem optymalnym ale jeżeli ktoś ma możliwość to lepiej 100Hz. mam taką możliwość ale przy ustawieniu na 100Hz nie wiedzieć czemu w OSD pojawia się i tak 85Hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Ja stawiam NEC'a i LG na równi no nie zgodze się. NEC na kineskopach Diamondtron "bije" LG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Aha, nie LuckyGoldstar, tylko GOLDSTAR. LuckyGoldstar to były podróby - zapłacili LG ogromne odszkodowanie :D Nic z tego: dawniejszy Goldstar, to dzisiejszy LG czyli Lucky Goldstar :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Nic z tego: dawniejszy Goldstar, to dzisiejszy LG czyli Lucky Goldstar :lol: bullshit :lol: Ok, skoro tak stawiasz sprawe to niech ci będzie ten LuckyGoldstar - a Nec w takim razie to Mitsubishi. hehe nie wiem czy pamiętasz ale Mitsubishi dali ciała z monitorami (wadliwe rozdzielniki) i chyba żeby odzyskać jakiś prestiż musieli założyć NEC'a :lol: Nie wiem po co wychodowali takiego bękarta jak NEC, który teraz robi im tyły - przez to sprzedają mniej swoich monitorów a wpływów od Nec'a maja tyle co za kineskopy. Ten robal trawi Mitsubishi powoli podkupując sekcje korporacji odpowiedzialną za elektronike ! Powinni zacisnąć dłoń na szyi NEC'a kiedy był jeszcze czas :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Nic z tego: dawniejszy Goldstar, to dzisiejszy LG czyli Lucky Goldstar :lol: bullshit :lol: Ok, skoro tak stawiasz sprawe to niech ci będzie ten LuckyGoldstar - a Nec w takim razie to Mitsubishi. hehe nie wiem czy pamiętasz ale Mitsubishi dali ciała z monitorami (wadliwe rozdzielniki) i chyba żeby odzyskać jakiś prestiż musieli założyć NEC'a :lol: Nie wiem po co wychodowali takiego bękarta jak NEC, który teraz robi im tyły - przez to sprzedają mniej swoich monitorów a wpływów od Nec'a maja tyle co za kineskopy. Powinni zacisnąć dłoń na szyi NEC'a kiedy był jeszcze czas :twisted: W sumie to bez sensu dyskusja. Dla mnie LG zawsze pozostanie symbolem taniej (nie zawsze) masówki. EOT :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 A ja mam sony g400 i ustawione tak jak pozwalają w papierach 1280/1024/100Hz :), poprzednio miałem zdechłą 15stkę i katrę ELSY (synergy2 /tnt2). Jak zmieniłem monitor to od razu chciałem go wymienić - co za syfiasty obraz, jakieś odbicia, <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany kontrast (oczywiście w powyższej rozdz.) - lekarstwem była nowa karta (matrox g450). Teraz mam super żyletę, nie wspomnę o dualhead (używam kompa głównie do pracy). Wnioski? - monitor to nie wszystko 8O ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Racja - dyskusja zeszła na bezsensowną wymiane ciosów. NEC dla mnie pozostanie fatalną dla Mitsubishi pomyłką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 A ja mam sony g400 i ustawione tak jak pozwalają w papierach 1280/1024/100Hz :), poprzednio miałem zdechłą 15stkę i katrę ELSY (synergy2 /tnt2). Jak zmieniłem monitor to od razu chciałem go wymienić - co za syfiasty obraz, jakieś odbicia, <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany kontrast (oczywiście w powyższej rozdz.) - lekarstwem była nowa karta (matrox g450). Teraz mam super żyletę, nie wspomnę o dualhead (używam kompa głównie do pracy). Wnioski? - monitor to nie wszystko 8O ... Racja, monitor to nie wszystko ale też nie wolno go niedoceniać. Lepiej mieć dobry monitor i słabszą karte niż na odwrót. Arkady - Sony ROX ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...