Michelicus Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Witam, Drobne pytanko - brat sklada wlasnie kompa o niewygórowanych osiągach. Do zestawu wybralismy wlasnie GF 2 MX 400 (noname, pamieci 6 ns, 64 MB SDRAM, 200/166) bowiem no cóż .... osoba ta ani nie bedzie grala na "wypasionych" grach ani nie bedzie bawila się na skomplikowanej grafice. I tu niemiłe zaskoczenie .... po zapuszczeniu 3DMarka 2001 SE na ustawieniach default karta wyciagnęła 1190 pkt podczas gdy odrobinke lepszy Prolink GF 2 MX 400 Ultra (pamięci 4,5 ns, 200/183) wyciaga 2450 pkt. czyli ponad 2 x więcej. To samo na 3D Mark 2000 - odpowiednio 2320 pkt i 5200 pkt Przetestowaliśmy 2 egzemplarze i zawsze tak samo. Czy więc to możliwe aby 1,5 ns mniej na pamięciach oraz 17 mhz więcej w traktowaniu memory robiła az taką różnicę .... Konfiguracja sprzet do którego na zmianę pakowaliśmy karty: Płyta ECS na 815i ( .... wiem , ale nie było dużo kasy) Cel 1,2 Ghz, Detonatory: (prawie wszystkie począwszy od 6.31 a skończywszy na 23,12) DirectXt 8,1 PL system : Win 98 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Oczywiscie ze jest diametralna roznica pomiedzy 6nanosekundowymi pamieciami a 4,5 pozatym ja tez mam noname gf2 mx400 64mb @210/185 pamieci 5,4Ns i wyciagam 2853 3d marki-zobacz czy zainstalowales stery od agp bo twoj wynik jak na ta karte jest slaby :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloryfer Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 No wiec, wynik jest zly, ale ja mam podobny bez sterownikow via4in1 i bez detonatorow, wiec moze i u ciebie tak jest ? Zainstalowales wszystko ? Powinno byc tez tak okolo 2500 markow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoN Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 Mianowicie zainstalowal najnowsze Detonatory 30.30g i Via4in1 ver 4.41. powinno pomoc. Ja dzieki 30.30g w Q3 zyskalem 15 fps. Dodatkowo dodaj CoolBits w rejestrze. Niech zgadne. Ten GF to ST-Labs? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 20 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2002 prawdopodobie ten drugi mx 400 ( lepszy ) jest na ddr-ach bo z tego co wiem to najszybsze sdramy na grafie sa 5ns.ale jezeli jest na ddr-ah to i tak nie powinno byc takiej roznicy bo byl by na 64 bitowej szynie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 prawdopodobie ten drugi mx 400 ( lepszy ) jest na ddr-ach bo z tego co wiem to najszybsze sdramy na grafie sa 5ns.ale jezeli jest na ddr-ah to i tak nie powinno byc takiej roznicy bo byl by na 64 bitowej szynieGf2 mx Gainwarda ma 3,5 ns. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 po prostu masz pecha , nadziałeś się na GF2 MX 400 na 64 bitowej szynie i stąd te różnice ( dwa razy mniejsza przepustowość pamięci) snap a widziałeś GF 2 MX na ddr-ach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 po prostu masz pecha , nadziałeś się na GF2 MX 400 na 64 bitowej szynie i stąd te różnice ( dwa razy mniejsza przepustowość pamięci) snap a widziałeś GF 2 MX na ddr-ach ? no jasne ze widzialem :)jest masa mx 400 na 64 bitowej szynie :) a mx na ddr-ah sa TYLKO 64 bitowe i maja podobna wydajnosc do mx 128 bitowych na sdramach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 prawdopodobie ten drugi mx 400 ( lepszy ) jest na ddr-ach bo z tego co wiem to najszybsze sdramy na grafie sa 5ns.ale jezeli jest na ddr-ah to i tak nie powinno byc takiej roznicy bo byl by na 64 bitowej szynieGf2 mx Gainwarda ma 3,5 ns. :Dna ddr-ach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Ja mam Pine GF2mx400 seryjnie o/c(jak grainward :twisted: ) więc nie mogę sie z wami podzielić moimi wynikami :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 masz rację snap, ale chodziło mi oto czy widziałeś w realu, bo ja nie a to z tego względu, że zależy mi na klientach i nie wciskam byle g.... po prostu 64-bit nie wezmę do ręki, aby gościu później nie tworzył takich topic-ów no name Nvidii sa coraz podlejsze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crackers Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Hehe, ja tam nie bede sie chwalil, ale ja mam chyba super egzemlarz gf2 mx400 :))) lóknijcie nizej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Hehe, ja tam nie bede sie chwalil, ale ja mam chyba super egzemlarz gf2 mx400 :))) lóknijcie nizejto nie mozliwe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michelicus Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Oczywiscie ze jest diametralna roznica pomiedzy 6nanosekundowymi pamieciami a 4,5 pozatym ja tez mam noname gf2 mx400 64mb @210/185 pamieci 5,4Ns i wyciagam 2853 3d marki-zobacz czy zainstalowales stery od agp bo twoj wynik jak na ta karte jest slaby :wink: jeżeli drugi GF chodzi 2 x szybciej to znaczy ze zainstalowałem wszystko co trzeba : ) . Poza tym Durak 1 Ghz (pewmie podkręcony) jest troszke wydajniejszy od Cel 1,2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michelicus Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 Mianowicie zainstalowal najnowsze Detonatory 30.30g i Via4in1 ver 4.41. powinno pomoc. Ja dzieki 30.30g w Q3 zyskalem 15 fps. Dodatkowo dodaj CoolBits w rejestrze. Niech zgadne. Ten GF to ST-Labs? Skąd wiesz ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michelicus Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 prawdopodobie ten drugi mx 400 ( lepszy ) jest na ddr-ach bo z tego co wiem to najszybsze sdramy na grafie sa 5ns.ale jezeli jest na ddr-ah to i tak nie powinno byc takiej roznicy bo byl by na 64 bitowej szynie :) No cóz wiem co mam (jak w podpisie) na pamieciach Samsunga 4,5 ns. Owszem są GF 2MX na DDR (chyba nawet Creative takie wypuścił) - tylko jak inni mówili - działąją na szynie 64-bit .... i przez to nie wychylają sie poza standard GF2MX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 21 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2002 prawdopodobie ten drugi mx 400 ( lepszy ) jest na ddr-ach bo z tego co wiem to najszybsze sdramy na grafie sa 5ns.ale jezeli jest na ddr-ah to i tak nie powinno byc takiej roznicy bo byl by na 64 bitowej szynie :) No cóz wiem co mam (jak w podpisie) na pamieciach Samsunga 4,5 ns. Owszem są GF 2MX na DDR (chyba nawet Creative takie wypuścił) - tylko jak inni mówili - działąją na szynie 64-bit .... i przez to nie wychylają sie poza standard GF2MX ja slyszalem ze jaszybsze sa 5ns (sdramy ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michelicus Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 Wlaśnie przekopałem wszystkie programy do kręcenia .... i odpowiedz dał mi Riva Tuner. On wskazuje jaką szynę ma karta. rzeczywiście nieszczęsny GF ma poza słabymi 6 ns pamięciami SDRAM równiez i 64 bitową szynę zamiast 128 lit. Gdyby był na DDR wtedy nic bym do tego nie miał ale w tej systuacji ..... ide reklamować :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...