Wawelski Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 Dlaczego chipy na kartach graficznych są montowane tak, że w towerach są od spodu? Przecież to nielogiczne i utrudnia chłodzenie. Czy tego wymaga standard? Bo IMO to nie jest duży problem techniczny zrobić kartę, by chip miała na górze. A wtedy i chłodzić łatwiej i wydajniej (nie trzeba walczyć z prawami fizyki). Do tego łatwo wykombinować chłodzenie pasywne, w którym radiator z grafiki dostawałby nieco nawiewu z wentylatora z proca = ciszej, taniej, wydajniej (bo radiator bez wentylatora mógłby być większy i bardziej użebrowany). Czy nikt nie wyprodukował grafiki z chipem na górze?? W sumie, tyczy się to wszystkich kart - TV, sieć itd. Większość układów mają "od dołu". Czemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 A chlodzenie mostka by nie przeszkadzalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 imo pozostalosc po desktopowych standardach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoil Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 wydaje mi sie ze to byloby do zrobienia, ale mysle ze musialby sie zmienic standard atx.. wiem ze w niektorych plytach to przejdzie, ale to ma byc standard.. tez sie na tym zastanawialem, moze sie to smieni kiedy zacznie wchodzic pci expres? zobaczymy. teraz jesli to moge, podepne sie pod twojego psta i zadam pytanie nt chlodzenia ktore nasunelo mi sie niedawno: miedzy prockiem a blokiem/coolerem jest mala szczelina o wysokosci jadra procesora.. czy daloby cos wdmuchiwanie tam (nie wiem dokladnie jak, teoretyzuje pwiedzmy ryrka o duzej srednicy podpieta od wiatrak ktora pozniej przechodzi w bardzo plaski prostokat) powietrza w koncu rdzen powinien oddawac tez cieplo na boki nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 zoil - myśle ze to powinno zbic troche temp. nice idea! co pytania wawelskiego- to jest w tym plus ze radiator pokrywa mniej kurzu (wiekszość kurzu pokrywa gorę karty) i wiatraczek tak szybko nie klęknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 hmm jezeli rdzen bylby u gory to jezeli np. chcialbys sobie zamontowac chlodzenie z radiatora p4 to mogloby nie wejsc wiec chyba bylo by lepiej miec tak jak jest...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 Weszedł by. Tulko nie był by może na środku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 a moze trzeba zaczekac na standard BTX http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1876&p=2 skoro wszystko ma byc do gory nogami to moze i grafika bedzie miala GPU od gory :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 a moze trzeba zaczekac na standard BTX http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1876&p=2 skoro wszystko ma byc do gory nogami to moze i grafika bedzie miala GPU od gory :P Z tego co widdzialem to chip nadal na dole. Umieszczenie go na gorze duzo by dalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 teraz jesli to moge, podepne sie pod twojego psta i zadam pytanie nt chlodzenia ktore nasunelo mi sie niedawno: miedzy prockiem a blokiem/coolerem jest mala szczelina o wysokosci jadra procesora.. czy daloby cos wdmuchiwanie tam (nie wiem dokladnie jak, teoretyzuje pwiedzmy ryrka o duzej srednicy podpieta od wiatrak ktora pozniej przechodzi w bardzo plaski prostokat) powietrza w koncu rdzen powinien oddawac tez cieplo na boki nie? Morphling1 jesli o to chodziło na jednym zdjeciu na jego stronce wpakował miedzy tą szczelinke naobkoło jądrą paste silikonową. Pasta robiła za shima :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yes Opublikowano 30 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2003 a moze trzeba zaczekac na standard BTX http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1876&p=2 skoro wszystko ma byc do gory nogami to moze i grafika bedzie miala GPU od gory :P czy to oznacza nowe obudowy BTX ? :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoil Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Morphling1 jesli o to chodziło na jednym zdjeciu na jego stronce wpakował miedzy tą szczelinke naobkoło jądrą paste silikonową. Pasta robiła za shima :D taa widzialem to.. ale nie o to mi chodzi.. ja myslalem o WDMUCHIWANIU tam powietrza ktore owiewaloby jadro procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 a moze trzeba zaczekac na standard BTX http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1876&p=2 skoro wszystko ma byc do gory nogami to moze i grafika bedzie miala GPU od gory :P czy to oznacza nowe obudowy BTX ? :x Tak, ale zasilacz bedzie pasowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...