Skocz do zawartości
dynio

sb live 5.1 czy zintegrowane dzwieki...?

Rekomendowane odpowiedzi

i nie kupuj płyty gigabyte, to szajs. tylko abit/epox/soltek. z gigabyte będą problemy.

jeszcze jest kwestia jakie masz głośniki, bo jak jakieś tłuczki goofniane to olej live i zainwestuj w głośniki.

dużo osób kupuje audigy i głośniki za 50 zł :lol:

najpierw sprawdź czy ci siebędzie podobał dźwięk ze zintegrowanej karty. w piątek słuchałem zintegrowanej dźwiękówki na shuttle ak12 (kt133) i ładnie grało (wieża sony), nie czułem zniekształceń ale grało cicho i krótko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od realteca SB Live ! jest o niebo lepszy => sprwdzone emipirycznie 8)

ale jak nie potrzebujesz jakiegos wypasionego dzwieku to ac styknie

btw.

IMHO jak masz kupowac Live! to lepiej zainwestuj i kup cos z SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn live'a to ja mam juz od ponad roku,tylko sie zastanawiam czy pchnac czy nie.a gigabyta tez mam na kt400 i jestem zadowoony,awarii nie bylo.Teraz biore sobei bo mam okazje bartona 2500 i sie zastanawialem nad plyta wlasnie i nad tymi dzwiekowkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn live'a to ja mam juz od ponad roku,tylko sie zastanawiam czy pchnac czy nie.a gigabyta tez mam na kt400 i jestem zadowoony,awarii nie bylo.Teraz biore sobei bo mam okazje bartona 2500 i sie zastanawialem nad plyta wlasnie i nad tymi dzwiekowkami.

Zrob tak jak ja. Kupilem Abita NF-7 S rev.2.0 z Bartonkiem 2500+ i chodzi na 3200+ bez zmiany napiecia.

Mialem SB Live! 5.1 i sprzedalem, bo SS dla mnie jest wypasiony, a mam zestaw Cambridge Soundworks 5.1 i SS swietnie sie spisuje.

P.S. SB Live! 5.1 sprzedalem uzywana rok za 90 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawil Live'a.

Jeszcze chyba nie jestes przekonany co do kupna plyty, a co za tym idzie, nie wiesz na jaka trafisz dzwiekowke. Nie mialem okazji sluchac SoundStorma, ale jedno jest pewne: Live! "depcze" zwylke dzwiekowki typu Realtek/VIA AC'97.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz mi sie namieszalo z tym soundstormem,to wystepuje razem z jakims ac97 czy na plycie jest sam ss?i jest jakas plyta ok 400zl ktora ma to cudo?cholera,jak juz jestem zdecydowany na jakas plyte to zawsze sie pojawia cos co kaze zweryfikowac wybor :)poki co to tylko wiem ze nf2 bedzie:)aha,a jakis lepszy wiatrak ale niezbyt glosny na bartona 2500 do lekkiego oc polecicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdej karcie masz kodek AC97 - na płycie z SS też musi być. Artykuł na FrazPC

Co do certyfikatów - przesada. Nie świadczy on o jakości dźwięku, tylko o zgodności ze specyfikacją (dlatego np. Asus nie ma certyfikatu, bo do MCP-T wprowadził kilka zmian). Certyfikaty nVidii

Ja bym dozbierał (sprzedał livea, sieciówkę itp zbedne zabawki) i kupił jedną z 4 najlepszych płyt:

AN7

NF7-S

A7N8X Deluxe (Gold)

7NJS Ultra ZENITH

Ale za 400 PLN powinieneś już coś znaleźć z SS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy GA-7N400E-L jest z ss?bo nie kojarze za bardzo,w specyfikacji pisze o Chipset:Media and Communications Processor (MCP),to to?

http://www.giga-byte.com/MotherBoard/Produ...GA-7N400E-L.htm

Przecież jak wół pisze, że to Realtek.

W MCP jest oczywiście SS i LAN i jeszcze... ale producent MoBo nie skorzystał z tego co tam jest tylko wstawił audio i LAN Realteka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh,przegladam i przegladam...M3Sj4sH ile dales za tego abita?I jak to jest z sata,zwykle dyski do tego podlacze?sa w komplecie z ta plyta przejsciowki jakies?jak to wyglada?

a czym sie rozni plyta nf7-s od nf7-sl ?bo na stronie abita nie moge znalezc SL,myslalem ze to siec ale w opisie nf7-s jest juz siec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esem

Przestań wprowadzać ludzi w błąd (wcześniej te certyfikaty, teraz to).

W MCP nie ma SS (nie ma też FW).

Oj Wawelski, Wawelski: szybciej piszesz niż myślisz.

Tu masz dokształaty: http://www.tomshardware.pl/motherboard/200...nforce2-06.html

Producent MoBo musi na nForce2 użyć MCP (MCP-Turbo) ale nie musi korzystać z zaimplantowanej w tym mostku muzy, sieciówki itp. Może skorzystać z tańszego rozwiązania np. Realteca zamiast płacić nVidii.

A certfikaty istnieją, sam wyżej podałeś linka. Podróby SS są rzeczą powszechną, już rozmawiliśmy niedawno na ten temat: muza to nie tylko chipset i oprogramowanie - to przede wszystkim przetworniki, użyte podzespoły i konstrukcja MoBo. I za to się dostaje certyfikat. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esem

Czy Ty czytasz to, co piszesz?

MCP-T to nie to samo, co MCP.

MCP nie ma sound storma ani kontrolera FW (więc Twoje stwierdzenie "W MCP jest oczywiście SS i LAN i jeszcze..." jest fałszywe.

Więc to, że jest mostek MCP oznacza na 100%, że nie ma SS.

Jeżeli jest MCP-T, to SS _może_ być, ale oczywiście nie musi.

Certyfikaty istnieją, ale nie świadczą o jakości dźwięku. Więc Twoje stwierdzenie

"Jeżeli na MoBo nie masz certyfikowanego SoundStorma (powtarzam: certyfikowanego, nie chodzi mi o podróbę SS) to każdy SBLive jest o kilka klas lepszy."

jest fałszywe. Brak certyfikatu w żadnej mierze nie jest równoznaczny z jakością dźwięku gorszą od płyt certyfikowanych.

Podróby SS?? O czym Ty piszesz? Chcesz powiedzieć, że ktoś w garażu podrabia chipset nVidii?

Skoro tak dobrze wiesz, to może napisz, jaka jest procedura przyznawania certyfikatu i dlaczego przy tym samym przetworniku (większość ma ALC650) niektóre płyty go mają, a inne nie? Dla ułatwienia dodam, że może to być np. brak wyjścia cyfrowego - a jakość może być rewelacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od pełnego Sound Storma live jest gorszy. Od innych zintegrowanych zdecydowanie lepszy (no, może Envy może mu dorównać - ale nigdy tego cuda nie słyszałem i nie wiem, czy są u nas płyty dostępne z czymś takim).

Moze i jest gorszy pod wzgledem funkcji (EAX tylko 1.0 itd) natomiast wg mnie jest lepszy pod katem jakosci dzwieku - ja z tego powodu trzymam dalej mojego Live'a, dzwiek z SS (podpinanego analogowo) wydawal mi sie jakis taki nienaturalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....

Mam zwyczaj czytać to co napiszę zanim wyślę.

Przeczytałeś już dokształty? Bo z treści tego co mi odpisujesz wcale to nie wynika. Bo:

W MCP jest LAN i jest muza = okrojony SS,

W MCP-T jest pełny SS i nigdy tego nie kwestionowałem,

W MCP nie ma FW ale też nigdy nie twierdziłem, że jest.

MoBo bez certyfikowanego SS jest dla mnie lepszą lub gorszą podrobą: vide recenzje muz SS, np. FICa z Twojego ulubionego miejsca cytatów czyli www.frazpc.pl a określenie podróba odnosi się nie do samego chpisetu nVidii tylko pozostałych elementów toru muzy jak również rozplanowania ich na płycie głównej = beznadziejna jakość dźwięku, niegodna użytego przez producenta MoBo pojęcia SS.

Jestem zdecydowanym przeciwnikem podrób bo one robią złą opinię dla SS. Po to są certyfikaty aby ich przestrzegać - są gwarancją jakości i zgodności.

A na marginesie: nie wciskaj mi tego czego nie napisałem i nie miałem zamiaru napisać.

I pamiętaj: nauka za darmo, wiedza kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esem

W MCP NIE MA SS (ani okrojonego, ani żadnego innego). SS występuje tylko i wyłącznie w MCP-T i oznacza: http://www.nvidia.com/object/feature_soundstorm.html

MCP-T tym się różni od MCP, że ma FW, SS i 2 sieciówkę.

Co do mojego "ulobionego miejsca cytatów" - nic mi o tym nie wiadomo ani o tym, żebym cytował frazpc, ani, żeby tam były jakieś moje wypowiedzi cytowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, już dochodzimy do zgody. Czyli już się zgadzasz, że MIĘDZY innymi MCP-T różni się tym od MCP, że ma SS.

Czyli wreszcie zrozumiałeś, że MCP NIE MA SS?

Teraz chcesz rozwodnić temat.

Moje zarzuty były:

1. Nieprawda, że MCP ma SoundStorm

2. Certyfikat nVidii nie świadczy o jakości dźwięku (wiele płyt nie posiadających go ma dobry dźwięk).

Update.

BTW. To napisz mi, czym jeszcze różni się MCP-T od MCP (poza tymi 3 rzeczami które wymieniłem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jak już chcesz być tak dokładny:

MCP to skrót nVIDII od 'Media and Communications Processor'. Wersja 'T' oznacza 'Turbo', co w tym przypadku nie przekłada się na wyższą szybkość, ale na obszerniejszy zestaw funkcji.

Nowy układ MCP-T różni się od MCP trzema rzeczami: zintegrowanym kontrolerem FireWire, drugim kontrolerem sieciowym oraz jednostką przetwarzania dźwięku nVIDII (APU). Należy zwrócić uwagę na różne znaczenie MCP w nForce i nForce 2. W przypadku poprzednika jednostka APU była wbudowana również do prostego MCP. W przypadku natomiast nForce 2 ta jednostka znajduje się tylko w wersji MCP-T.

Bardziej szczegółowo opisane w dokształcie. A SS = APU + przetworniki + inne elementy + oprogramowanie nVidii. A tak na marginesie: APU zaimplantowane w MCP jest też dużo lepsze niż w Realteku czy w C-Media.

Przecież wyraźnie napisałem, że z wielu podrób użytkownicy są zadowoleni. A z wielu nie i wcale im się nie dziwię: też by wolał poczciwego, strego SBLive niż byle jaki SS.

Podaj przykład, że posiadacze certyfikowanego SS są z niego niezadowoleni. To by udowodniło Twoją tezę o niskiej wartości certyfikatów i braku konieczności ich uzyskiwania. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCP-T tym się różni od MCP, że ma FW, SS i 2 sieciówkę.

Nie tylko > poczytaj podany przeze mnie wyżej dokształt.
To napisz mi, czym jeszcze różni się MCP-T od MCP (poza tymi 3 rzeczami które wymieniłem).

Nowy układ MCP-T różni się od MCP trzema rzeczami: zintegrowanym kontrolerem FireWire, drugim kontrolerem sieciowym oraz jednostką przetwarzania dźwięku nVIDII (APU).

Pytałem, czym jeszcze. Bo to, to sam napisałem. Ale powiedz mi jeszcze, co to "nowy układ MCP-T"? Który MCP-T jest dla Ciebie stary?

CIACH wywody nie na temat.

Bardziej szczegółowo opisane w dokształcie. A SS = APU + przetworniki + inne elementy + oprogramowanie nVidii.

Zła definicja. Pod nią podpada każdy dźwięk na płytach z chipsetem nVidii. Podałem Ci linka do porównania APU i SS - obydwa rozwiazania mają "przetworniki+inne elementy+oprogramowanie nVidii"

A tak na marginesie: APU zaimplantowane w MCP jest też dużo lepsze niż w Realteku czy w C-Media.

Oczywiście, że lepsze niż w nich, bo one nie mają APU - wszystko obrabia procek.

Przecież wyraźnie napisałem, że z wielu podrób użytkownicy są zadowoleni. A z wielu nie i wcale im się nie dziwię: też by wolał poczciwego, strego SBLive niż byle jaki SS.

To już wycofałeś się ze stwierdzenia, że SS bez certyfikatu to goofno? Ale jeżeli upierasz się przy definicji, że "podróba SS" to MCP (bez T). to znowu błądzisz, bo od tego live jest lepszy.

SS jest lepszy od Live - i to zdecydowanie.

Podaj przykład, że posiadacze certyfikowanego SS są z niego niezadowoleni. To by udowodniło Twoją tezę o niskiej wartości certyfikatów i braku konieczności ich uzyskiwania.

To naprawdę byłby dla Ciebie dowód? LOL

Ale nie ma problemu - w wątku każdej płytki z certyfikatem pojawiają się niepochlebne opinie o dźwięku. Ale to niczego nie dowodzi. Każde kolejne drivery poprawiają jakość dźwięku na MCP-T.

Zresztą ja się sprzeciwiam Twojemu twierdzeniu, że płyta bez certyfikatu ma dużo gorszy dźwięk. Nie twierdzę, że płyta z certyfikatem nie może mieć dobrego dźwięku. Natomiast zadowolenie usera nie jest miarą jakości dźwięku - zawsze się znajdzie zadowolony/niezadowolony z czegoś.

To tak, jakbyś powiedział, że każdy sprzęt do kina domowego bez certyfikatu THX to goofno - bzdura totalna, tak samo jak stwierdzenie, że SS bez certyfikatu nVidii to goofno.

Dobra, z mojej strony EOT.

I tak każdy widzi, jak palnąłeś serię głupstw i starasz się wykręcić kota ogonem.

1. Sound Storm jest lepszy od Live. Sound Storm nie może wystąpić na płytach z mostkiem południowym MCP (bez T).

2. Brak certyfikatu nie świadczy o złej jakości dźwięku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS na ALC650 ma jeszcze daleko do Live ,chyba ze pojdzie przez wyjscie cyfrowe wtedy ALC650 jest omijany

niestety przetworniki stosowane przez Creative sa znacznie drozsze od ALC650 i 655 dlatego te karty tyle kosztuja ,a skoro tyle kosztuja to Creative stara sie zachowac jakosc ,a przez to renome ,co z koleji zmusza ich do stosowania drozszych przetwornikow

a plyty glowne hmm... nikt nie kupuje plyty glownej do sluchania muzyki ,wiec mozna tam wlozyc przetwornik popularny i tani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sound Storm jest lepszy od Live. Sound Storm nie może wystąpić na płytach z mostkiem południowym MCP (bez T).

2. Brak certyfikatu nie świadczy o złej jakości dźwięku

Dalej preferujesz nieuctwo i zadufanie w sobie. Mój ostatni post był wiernym cytatem (kopią) z tomshardware a Ty z nim polemizujesz teraz a nie ze mną: wydaje to jednoznaczną opinię o Tobie.

ad1) Tak, certyfikowany SS jest zdecydowanie lepszy od SBLive. Jest to dla mnie bezdyskusyjne. SS nie może być na mostku MCP co jednoznacznie wynika ze specyfikacji chipsetu. Linka do specyfikacji Ci podałem, możesz sprawdzić. Tam też znajdziesz odpowiedzi na pozostałe nurtujące Ciebie pytania.

ad2) Brak certyfikatu świadczy, że rozpatrywany przypadek SS nie spełnia wymagań stawianych przez autorów certyfikatu i nic więcej. Jakość dźwięku jest odczuciem subiektywnym i jeżeli wg. Twojego subiektywnego odczucia SS bez certyfikatu jest np. znakomitej jakości to niech Ci tak będzie. Dla mnie osobiście nie - bo nie jest certyfikowany. To tak jak z psem: albo jest rasowy albo kundel: nie ma kundli rasowych - co usiłujesz mi wmówić. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wawelski - to już mnie męczy. Wyluzuj się: masz najlepszy dźwięk ze swojego, najlepszego na Świecie komputera. O.K.?

Jak się zgadzasz ze mną to dajmy sobie "na spocznij".

Jako ciekawostkę (ale fakt autentyczny) to Ci powiem, że mam coś zintegrowanego z moją MoBo, chyba C-Media. Znalazł się "żyd" który uparł się, że kupi mojego SBLive za 100,-zł (cena atrakcyjna). Myślę sobie: spróbuję. Zinstalowałem stery, wyjąłem Liva i czekam na reakcję domowników: mi osobiście coś nie pasuje. Ale nic, czekam. Mój 7 letni synek włączył HUGO (to taka gierka) i nagle słyszę krzyk dzieciaka: tato, dlaczego Hugo zaczął seplenić. I tak "żyd" obszedł się smakiem. SBLiva zostawiłem.

Pozdrawiam: idą Święta. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh,przegladam i przegladam...M3Sj4sH ile dales za tego abita?I jak to jest z sata,zwykle dyski do tego podlacze?sa w komplecie z ta plyta przejsciowki jakies?jak to wyglada?

a czym sie rozni plyta nf7-s od nf7-sl ?bo na stronie abita nie moge znalezc SL,myslalem ze to siec ale w opisie nf7-s jest juz siec...

Ja dalem za nia 900 zl z Bartkiem 2500@3200 bez zmiany napiecia. Dyski mam podlaczone takie jak w podpisie.

NF-7 SL to jest to samo co S tylko bez przejsciowki Serillel [ czy jak to sie pisze ^^ ].

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...