Skocz do zawartości
Siara

"No CPU installed" podczas post'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Po wymianie budy i zasiłki, podczas post'u pojawia sie 2 razy komunikat "No CPU installed" po czym system odpala normalnie :?

Sprawdzałem na stronie producenta MOBO w FAQ zgodnie z opisem ( inna MOBO ) odłączylem zasilanie MOBO na kilka minut, przelączylem monitor i ... nic ciągle to samo :twisted: . Flash BIOS'a też nie pomaga. Czy miał ktoś może podobny problem ( nie znalazłem odpowiedzi na forum ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe To są jajca! Ciekawe kto z załogi budującej BIOS'a przewidział że zobaczysz w POSTcie napis "No CPU Installed"?? Ciekawe czy nie pokaże się napis "Please connect 230V plug into power supply" gdy wyjmiesz wtyczkę z obudowy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktoras z nozek niedociska do socketa i z tad ten lolowaty komunikat ;)

Sprawdzalem, testowalem, ustawilem default FSB i Vcore auto. "Sandra" pokazuje prawidłowe wartości dla P4 2.4 system też.

Może bateria ? wymienie na nową ale czyżby padła po roku ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten komunikat "No CPU installed" wydaje mi sie ze wtedy wystepuje gdy bios nie ma wpisanych informacji o tym procku, ale dziwne ze to sie stalo po tym jak zmieniles obudowe i zasilacz.

Dokładnie.

W BIOS'ie CPU Speed są dwie wartości [Manual] i [2400], zmieniam na 2400 FSB zmienia się na 133 zapisuję zmiany.

Odpalam system jest OK.

PWR down.

PWR up i znów 2x " No CPU installed" głos miłej pani z Vocal POST Messages :lol: i system startuje normalnie. Odczyty szybkości procesora system i inne 2,4 :?

I tak w koło.

Clear CMOS. I nadal to samo.

Flash BIOS : checksum error defaults loaded.

CPU Speed = Manual

FSB przestawione na 100

Zmieniam i od nowa ta sama historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiam 100% na uszkodzony zasilacz albo jakiś "niepełnosprawny" mam płytę abit nf7-s i miałem podłaczony nowy zasilacz bo stary poszedła na reklamację bo kom się wyłaczał niekiedy/na tym nowym było wszystko spoko/, dostałem zasilacz z reklamacji ale nie uznali jej a kasy brak więc sprzedałem nową zasiłkę a starą włożyłem ,teraz na tym zasilaczu po uruchomieniu kompa często otrzymuję komunikaty o złym procesorze albo o jego braku

więc pozycz zasilacz i sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawiam 100% na uszkodzony zasilacz albo jakiś "niepełnosprawny" mam płytę abit nf7-s i miałem podłaczony nowy zasilacz bo stary poszedła  na reklamację bo kom się wyłaczał niekiedy/na tym nowym było wszystko spoko/, dostałem zasilacz z reklamacji ale nie uznali jej a kasy brak więc sprzedałem nową zasiłkę a starą włożyłem ,teraz na tym zasilaczu po uruchomieniu kompa często otrzymuję komunikaty o złym procesorze albo o jego braku

więc pozycz zasilacz i sprawdz

No tak. Myslałem, że EDERMAX'owi takie wpadki się nie zdarzają. Sprawdzić jednak warto - dzieki za podpowiedź. Jeśli tak to do sklepu i wymiana.

Update:

Bingo :!: :D "Niepełnosprawny" zasilacz. Jutro do sklepu i wymiana na nowy. Jeszcze raz WIELKIE dzieki za podpowiedź .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już zupełnie zgłupiałem :evil:

Wymieniłem w sklepie 2 ENERMAX'y 465 active PFC, za każdym razem ten sam irytujący komunikat " No CPU installed".

Dobra - dołożylem kasy :cry: kupiłem ANTEC TRUE CONTROL 550 W :D

kicha, znów to samo. Nie mam bladego pojęcia co jest grane :evil: :evil: :evil:

Czy te nowsze zasilacze nie dają od razu pełnej mocy ? Czy coś nie tak z czym innym ? Zastanawia mnie tylko dlaczego na starym 300 W AOpen jest OK?

Może powinienem założyć starą zasiłke LOL :D

Pomocy !!! poradźcie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ,kupa jak na starej zasiłce ci działa dobrze :( ,

moze coś nie tak z napięciem w sieci ,,spróbój podłaczyć do innego gniazdka albo przez jakiś filtr

czuje to to coś z napięciem moze być bo te nowe zasilacze mają róznego rodzaju zabezpieczenia antyzwarciowe,antyprzeciązeniowe itp i moze coś po prostu powoduje ze jakieś tam zabezpieczenie zadziała i potem są jaja

, a pewnie ten stary Aopen nic takiego nie ma i dlatego smiga normalnie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ,kupa jak na starej zasiłce ci działa dobrze :( ,

moze coś nie tak z napięciem w sieci ,,spróbój podłaczyć do innego gniazdka albo przez jakiś filtr

czuje to to coś z napięciem moze być bo te nowe zasilacze mają róznego rodzaju zabezpieczenia antyzwarciowe,antyprzeciązeniowe itp i moze coś po prostu powoduje ze jakieś tam zabezpieczenie zadziała i potem są jaja  

, a pewnie ten stary Aopen nic takiego nie ma i dlatego smiga normalnie :roll:

Podpinałem pod inne gniazka i efekt jest ten sam. Filtra nie mam, ale coś pokombinuję.

sp1mta Wysłany: 06 Gru, 2003 23:09    Temat postu:  

--------------------------------------------------------------------------------

Sprawdź dokładnie dodatkowe gniazdo(gniazda? - niektóre wersje tej płyty miały dwa) zasilania na mobo (4 kabelki - 2xczarny, 2xżółty). Ten komunikat pojawia się przy za małym napięciu na wejściu układu zasilania procesora, przyczyną może być zasilacz lub sama płyta główna. Moim zdaniem uszkodzona jest płyta, ale bez sprawdzenia mogę tylko zgadywać.  

---  

AT  

Zgadza się, są 2 gniazda zasilania procesora:

1. EZ plug - to zwykły molex ( w przypadku gdy zasiłka nie jest ATX )

2. ATX 12V - 2xżółty + 2xczarny

Przy każdej z 3 kombinacji to samo. Ale dlaczego przy starym zasilaczu jest OK? Gdyby to była płyta, to czy nie było by tak samo z każdym zasilaczem?

Na forum abxzone http://www.abxzone.com/forums/showthread/t-34524.html znalazłem podpowiedź żeby boot-up'ować ( śmiesznie to wyszło ) bez podłączonego monitora. Faktycznie działa, ale to dla mnie nie jest rowiązanie. Równie dobrze mogę wyłączyc vocal POST w BIOS'e.

No nic, dzięki za podpowiedzi i walczę dalej. Napisałem do ASUS'a, może oni coś podpowiedzą :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi