Skocz do zawartości
Jelen

Kamera!

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego tematu chyba jeszcze nie było!. Stoje przed zakupem kamery video. Nie chodzi mi o cyfrówke bo jest to jeszcze za droga sprawa tylko o zwykłą kamere anagalogową. Wiem że jest pare standartów 8mm Hi8 i VHS dalej sie juz nie orientuje :/ czym sie roznia itp...??? Mam Tuner TV wiec chcialbym zrzucać filmiki na kompa z tej kamery ,pozatym taka z macro aby dalo sie robić zdjecia i aby posiadała tryb nocny. Czy mógłby mnie ktoś wtajemniczyć?? bo pierwszy raz mam z tym doczynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego tematu chyba jeszcze nie było!. Stoje przed zakupem kamery video. Nie chodzi mi o cyfrówke bo jest to jeszcze za droga sprawa tylko o zwykłą kamere anagalogową. Wiem że jest pare standartów 8mm Hi8 i VHS dalej sie juz nie orientuje :/ czym sie roznia itp...??? Mam Tuner TV wiec chcialbym zrzucać filmiki na kompa z tej kamery ,pozatym taka z macro aby dalo sie robić zdjecia i aby posiadała tryb nocny. Czy mógłby mnie ktoś wtajemniczyć?? bo pierwszy raz mam z tym doczynienia.

Kup Hi8 albo digital 8. Ta druga trochę lepsza ma zapis cyfrowy na taśmie analogowej. Co do macro i trybu nocnego to musisz poszukać, które mają takie opcje - strasznie dużo tych kamer jest teraz i trzeba poszukać, co ci będzie potrzebne - nie inwestuj w jakieś wodotryski, ale ważna rrzecz to stabilizacja obrazu, zoom optyczny (ten cyfrowy nie ma znaczenia), i nieraz przydaje się boczny ekran lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi8 to analog, jakość jak SVHS - czyli przeciętna. Obecnie technika poszła znacząco do przodu i tu jeśli chodzi o standard to nie masz wyboru - wśród amatorskich kamer liczy się tylko miniDV. Digital8 to wynalazek Sony pozwalający zapisywać cyfrowo na taśmie Hi8, osobiście radzę tego unikać ze względu na niską trwałość tych taśm - nie nadają się do wielokrotnego nagrywania. Na markowych taśmach miniDV bez problemów można nagrywać kilkadziesiąt razy nie obawiając się o jakość.

Jeśli kupisz cyfrę to napewno nie będziesz miał żadnych problemów ze zgrywaniem do kompa, do tego celu wystarczy zakupić kontroler Fire-Wire za 60zł i zrzucać na dysk filmy bez żadnej straty jakości.

Osobiście polecam kamerki Sony lub Canon, w zasadzie tylko te dwie firmy należałoby brać pod uwagę, ze wskazaniem bardziej na Sony. Napewno już wiesz ile masz kasy na to przeznaczone, więc z wyborem nie powinieneś mieć problemów.

Update:

Na forum był już podobny temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=46095

Zwróć uwagę, czy kamera posiada port DV in/out czy tylko DV-out. Ten pierwszy jest oczywiście bardziej uniwersalny i napewno przyda Ci się jeśli będziesz chciał chociażby skorzystać z kamery jako konwertera cyfra/analog aby przegrać zmontowany w kompie film np. na VHS albo obejrzeć na TV. TV-Out na karcie graficznej się do tego nie nadaje, jest to związane z przeplotem i nie chce mi się tego teraz dokładnie objaśniać. Krótko mówiąc jeśli zgrany z kamery film będziesz chciał odtworzyć przez TV-Out to dużo stracisz na jakości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...