dafcio Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Witam - w zwiazku z ograniczona iloscia kart graficznych Hercules 9700 OEM które trafiły w kolejnej dostawie....do naszego magazynu... musimy z przykrościa poinformowac...ze z powodu wyzszych cen na takie produkty u naszej konkurencji Zarząd Sirus.pl podjął decyzje - po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw - dbajac o zasady dobrej i zdrowej konkurencji o podniesieniu ceny zamówienia z 999 na 1099 plus koszty przesyłki kurierskiej, ktore przy zamówieniu promocyjnym bede partycypowane przez nasza firme i ich koszt wyniesie...15 PLN w ramach rekompensaty do kazdego zamówienia dokladamy gratis radiatorki na karte graficzna, klej oraz paste termoprzewodzącą.... Prosimy o potwierdzenie zamówienia Pozdrowienia, dział handlowy Sirius.pl sp.z o.o. w organizacji odział 34-100 Wadowice, ul. Zatorska 16 tel./fax. (0 prefix 33) 823 52 11, 873 25 59, 873 12 64 wew. 111-113 Dzial Handlowy, 114-115 serwis, 116 faks (24h) e-mail: office@sirius.pl GG: 5036585 karte 17 listopada zamowilem, a tu dzisiaj taki teks rece opadaja, na ekonomii ucza ze zdrowa konkurencja co innego znaczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 i? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Chyba nie ma o co or razu sie pienic - kulturalnie wytlumaczyli co i jak - a cena i tak wydaje sie atrakcyjna. Nikt Cie nie zmusza do kupna. Troche umiaru i kulturki :twisted: Chyba nie sadzisz ze Sirius bawi sie w Caritas ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Chyba nie ma o co or razu sie pienic - kulturalnie wytlumaczyli co i jak - a cena i tak wydaje sie atrakcyjna. Nikt Cie nie zmusza do kupna. Troche umiaru i kulturki :twisted: Chyba nie sadzisz ze Sirius bawi sie w Caritas ? Jasne - wszystko OK ;) Tylko po co cały ten szum że za 999 ?? Ja tam uważam, że Sirius zaczyna stosować marketing rodem z hipermarketów - produkt x za yy PLN ilość ograniczona (w praktyce nie do kupienia...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Wystawienie towaru z oznaczeniem ceny jest równoznaczne z ofertą sprzedaży. Klient, akceptując ofertę zwiera umowę kupna-sprzedaży. Sprzedawca nie ma prawa zmienić ceny. Ważne jest to, co masz na półce w sklepie (a nie w systemie w kasie) i w cenniku. Nie mają prawa zmieniać ceny po złożeniu zamówienia przez klienta (jeżeli cena była określona). Postrasz ich PIH i federacją konsumentów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafcio Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 pitt ty to chyba nienormalny jestes albo dziecko. jezeli juz wczesniej ustalili na 999 to znaczy ze marże mieli wkalkulowana, czy ty nie widzisz ze tylko dlatego ze popyt im przewyzszyl podaz to postanowili sobie cene podniesc i to nie przed tylko po zlozeniu przeze mnie zamowienia?!?!? a jak zawierasz umowe to aneksu bez zgody 2 stron dodac nie mozesz!! jejku ale ty na nic jestes pitt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 pitt ty to chyba nienormalny jestes albo dziecko. jezeli juz wczesniej ustalili na 999 to znaczy ze marże mieli wkalkulowana, czy ty nie widzisz ze tylko dlatego ze popyt im przewyzszyl podaz to postanowili sobie cene podniesc i to nie przed tylko po zlozeniu przeze mnie zamowienia?!?!? a jak zawierasz umowe to aneksu bez zgody 2 stron dodac nie mozesz!! jejku ale ty na nic jestes pitt i czym tu sie dziwic...oni maja towar a Ty chcesz kupic,jak sie nie podoba cena to nie musisz,to tez sa prawa rynku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Ja czytalem niedawno o wpadce bodajze IBM w japonii :) Wystawili notebooki na www w promocji i ( nie pamietam dokladnie) z cena obnizona o 95% :) Mimo ze pomylke zauwazyli po ok godzinie zamowienia zlozylo ok 100 osob :P Wyslali im lisciki ze "pomylka i ble ble ble" ze moga im dac ale z 35% znizka :) Tyle ze wg prawa jesli juz jest zamowienie to powinni dostarczyc juz towar w takiej cenie jaka byla na zamowieniu :) Wiec PIH na nich ! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 nie, zamawiasz za 999 więc wiąże obie strony prawna umowa że sprzedadzą za 999. podnoszenie ceny jest niezgodne z prawem bo JUŻ sprzęt jest kupiony, pozostała tylko wysyłka i zapłata. jako sklep wystawiają cenę 999 i taka obowiązuje. ja bym ich najpierw straszył urzędem praw konsumenta bo jaja sobie robią. dodatkowo ich mail jest potwierdzeniem, że mają te karty tylko na chama podnoszą cenę bo malo ich jest a dużo chętnych. walcz z dziadami, do piachu ich :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbdrag Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 według mnie to oni od pewnego czasu rżną głupa i olewają ludzi, niewiem czy sie tak dorobili czy zmienił sie zarząd.pozd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Racja - tak samo jak w sklepie masz wywieszke z cena np za piwko tyskie 50 gr bo ktos sie pomylil to sklep ma obowiazek sprzedac ci je za 50 gr i koniec ! Umowa zostala zawarta wiec teraz cene to sobie moga podnosic ale nie Tobie Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 pitt ty to chyba nienormalny jestes albo dziecko. jezeli juz wczesniej ustalili na 999 to znaczy ze marże mieli wkalkulowana, czy ty nie widzisz ze tylko dlatego ze popyt im przewyzszyl podaz to postanowili sobie cene podniesc i to nie przed tylko po zlozeniu przeze mnie zamowienia?!?!? a jak zawierasz umowe to aneksu bez zgody 2 stron dodac nie mozesz!! jejku ale ty na nic jestes pitt Zgadzam sie ze co do zawartej umowy nie powinno sie zmienic. Kart widocznie przyszlo bardzo malo a zamowien mieli duzo. Dobra firma faktycznie powinna zrealizowac wszystkie zamowienia tak jak byly zawarte. Ci dali plame ale przynajmniej staraja sie w miare wyjsc z tego z twarza. Nikt Cie nie zmusza do kupienia - nie podoba sie to nie - proste. A swoim zachowaniem bardzo przypominasz mewy z "Finding Nemo" - .. "My..My..My" :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 najbardziej mnie rozbawil txt ze dbaja o zdrowa konkurencje to chyba cos calkiem innego robia skoro dostosowuja ceny do konkurencji :) a co do tego jak ktos juz zlozyl zamowienie mozna to chyba uznac za umowe przedwstepna i wtedy musza sprzedac za cene nizsza tak mi sie zdaje ale prawnik ze mnie kiepski wiec trzeba by sie jeszcze kogos dopytac Racja - tak samo jak w sklepie masz wywieszke z cena np za piwko tyskie 50 gr bo ktos sie pomylil to sklep ma obowiazek sprzedac ci je za 50 gr i koniec ! Umowa zostala zawarta wiec teraz cene to sobie moga podnosic ale nie Tobie Pozdrawiam wywieszka w sklepie tak masz racje Youth ale cennik juz nie tu mamy wg mnie przypadek z umowa przedwstepna sklep powiedzial ze cos bedzie za tyle i tyle no i klienci zgodzili sie wiec zaczeli skaldac zamowienia (zostaly zawarte umowy) wiec teraz sirius wg mnie oszukuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Nikt Cie nie zmusza do kupienia - nie podoba sie to nie - proste. Widzisz, problem polega na tym, że on to JUŻ kupił. Analogiczna sytuacja: Wchodzisz do sklepu i mówisz pokazując palcem "Poproszę tego misia z 5PLN" - taka cena jest na nim. Na to sprzedawca "Ale to już ostatni, a w ogóle to pomyłka i on kosztuje 500PLN". Zgodnie z prawem, sprzedawca nie ma prawa podnieść ceny. Kiedy mówisz "biorę" oznacza to zawarcie umowy kupna-sprzedaży wystawionego towaru za cenę, po której go wystawiono. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafcio Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 pitt nie napalam sie, po prostu jest zasada zdrowej konkurencji i jest zasada z marketingu: zadowolony klient powie 5 osobom z ejest zadowolony z zakupu w danej firmie a niezadowolony klient powie 20 osobom ze jest niezadowolony, skoro jesnie wielki sirius zna zasade zdrowej konkurencji to zapewne zna wyzej wymieniona zasade, a z zakupu zrezygnowalem, niech sobie robia w konia 15-nastolatkow ktorym rodzice daja kaske, a mi samodzielnie zarobionej kasy zal i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 podnoszenie cen w gore zeby zrownac z konkurencja to albo chciwosc albo monopol :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 myslalem ze powalczysz, prawo bylo po twojej stronie... Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Fakt - ja tam niczego nie zamówię :) Będę czekać 2 tygodnie, potem się dowiem, że mogłem mieć towar od ręki na giełdzie czy w sklepiku obok (a teraz już nie ma, albo ceny wszyscy podnieśli). A wracając do wątku prawnego - kilka cytatów z przepisów: Dz.U.2002.99.894 ® Szczegółowe zasady uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposób oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży. § 7. 1. Jeżeli sprzedawca reklamuje towar lub usługę wraz z ceną sprzedaży w czasopiśmie, gazecie, prospekcie, katalogu, na plakacie, afiszu lub ekranie telewizyjnym, a także w handlu elektronicznym albo na specjalnie zorganizowanych pokazach, prezentacjach, jak również w inny sposób, powinien także uwidocznić cenę jednostkową tego towaru lub usługi oraz datę lub termin obowiązywania podanej ceny. Dz.U.2000.22.271 (U) Ochrona niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Rozdział 2 Umowy zawierane na odległość Art. 6. [...] 2. Propozycja zawarcia umowy w postaci oferty, zaproszenia do składania ofert lub zamówień albo do podjęcia rokowań powinna jednoznacznie i w sposób zrozumiały informować o zamiarze zawarcia umowy przez tego, kto ją składa. [...] Art. 9. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o: [...] 3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki, Czy są jeszcze jakieś pytania? Sirius zwyczajnie łamie prawo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 no bo i dbaja o zdrowa konkurecje z tego co widze oni sie przeksztalcili w spolke z o.o. w organizacji czyli jeszcze nie do konca nia sa wiec zarzad jest nowy i to on moze takie jaja robic a z ta konkurencja to jest jakis przepis ktory zabrania wystawiac na sprzedaz towar o iles % nizej niz konkurencja pod grozba jakiejs kary .. ale tak jak juz wilupisalo masz prawo dostac swoja karte za 999 zł takjak zlozyles zamowienie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[S)zkieleto(R] Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 wyślij im pismo z tym co wyżej...za wsiarz psubratów,niech Polska będzie państwe prawa!!! :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 szpak znajdz mi ten przepis ze nie mozna sprzedawac taniej albo przynajmniej w jakiej ustawie takie cos jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgadzam sie - ale skoro byla sporzadzona umowa (nie wiem dokladnie jak to wygladalo bo kolega Dafcio nie napisal) - to zmiana ceny przez sklep automatycznie powoduje mozliwosc rezygnacji przez druga strone. Dlatego wlasnie nikt nie zmusza Cie do kupna po cenie na ktora nie przystawales. zreszta - tak wlasnie to odebralem Prosimy o potwierdzenie zamówienia Jesli w przypadku Siriusa jest inaczej - to zwracam honor. Przyklad - To tak jak mialem przy Neo+. Poczatkowo abonament byl ok 190zl (umowa podpisana na rok w maju) - potem pojawila sie ta promocja - w zwiazku z czym dostalem pismo o zmianie - czy wyrazam chec na dalsze uzywkowanie przy nowej cenie. Co do ceny sugerowanej - to kilkakrotnie spotkalem sie z tym ze byla taka, ale sprzedawca zakleja ja czy cos podobnego i dyktuje swoja. Po krotkiej rozmowie i wyjasnieniu sobie paru rzeczy kupilem wlasnie za zalecana. Sprzedawca po argumencie "albo biore za tyle albo wcale" zmienil nieco podejscie. Oczywiscie nie wszedzie tak bylo - coz - jak nie chce to nie zarobi (a przynajmniej nie na mnie) - od tego jest konkurencja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafcio Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 wyslalem im te cytaty z ustaw ze stosownym komentarzem, ciekawe co odpisza, jesli wogole cos odpisza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgadzam sie - ale skoro byla sporzadzona umowa (nie wiem dokladnie jak to wygladalo bo kolega Dafcio nie napisal) - to zmiana ceny przez sklep automatycznie powoduje mozliwosc rezygnacji przez druga strone. Dlatego wlasnie nikt nie zmusza Cie do kupna po cenie na ktora nie przystawales.i tu sie mylisz bo oni nie maja juz prawa zmienic ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 szpak znajdz mi ten przepis ze nie mozna sprzedawac taniej albo przynajmniej w jakiej ustawie takie cos jest jest bankowo ..ostatnio o tym czytalem jak sie na egzamin z prawa gospodarczego uczylem co prawda oblalem go ale jest takie cos bankowo poszukam zaraz w konspekcie moze znajde ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 to nie to ze nie wierze ci Szpak dobrze bedzie takie rzeczy wiedziec podaj ustawe a handlowe mam w tym roku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Sklepy często próbują kombinować na przykład umieszczająć napis na witrynach "podane ceny nie są ofertą handlową w rozumieniu prawa handlowego" czyli jak zwykle totalne bzdury i zabawa w kruczki prawne :evil: Niemniej jednak w tym przypadku zamówienie już zostało złożone - umowa została zawarta wieć musza sprzedać po 999zł koniec kropka. Chcą to sobie moga podnieśc cenę ale nie może to dotyczyć już złozonych zamówień. "Dbając o zasady zdrowej konkurencji" - podnosi się cene dobre sobie :lol: . A ja myslałem że dzięki konkurencji mamy mieć lepsze usługi większy wybór i atrakcyjniejsze ceny. Żyłem do tej pory w błędzie - znaczy monopol jest lepszy bo wtedy nikt nie na pisze u "konkurencji jest drożej wiec podnosimy ceny" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 Specem nie jestem , ale sądzę, że taka zmiana ceny po zawarciu umowy kupna jest z deczka nie w porzo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 to nie to ze nie wierze ci Szpak dobrze bedzie takie rzeczy wiedziec podaj ustawe a handlowe mam w tym roku :) kurde w domu tego nie mam bede jutro w szkole to w lexie znajde i podam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 dzieki szpaku ksiazke juz mam takze w sumie sam moglbym zajrzec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...