Skocz do zawartości
smoczek

kupno taniej zasilki do max 75 zl

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6029&sid=1 tu jest enlight za 67 zl.Z tego co wiem to wczesniej w kompie byl codegen 300w ale sie sfajczyl...a btw tego fortona 300w z allegro to po doliczeniu kosztow przesylki wyjdzie ponad 85 wiec za duzo ;)... a pozatym po co taki dobry zasilacz do P3? wiec co polecacie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie wiem co z tym enlightem na tym siriusie...tu jest Enlight 300W ATX za 67 zl http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6029&sid=1 a tu Enlight 300W P4 ATX za 169 zl http://www.sirius.pl/product.php?action=in...&sid=1.Pierwszy to model EN-723x a drugi EN-733x... moze do ceny tego pierwszego nie dopisali na poczatku jednej cyferki ...1??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300W

:lol: :lol: :lol: owszem pewnie bez problemow by uciagnal ten sprzet z P3 ale niewiadomo kiedy wystrzeli... :lol: z tych tanich zasilek to chyba feel wydaje sie najlepszy :roll: :roll: a co do tych enlightow to najlepiej by bylo sprawdzic samemu czy jest pusty w srodku czy ma bebechow jak forton lub chieftec.....moj przynajmniej ma wiecej elektroniki w srodku od modecoma 350watt ISO-450P z PFC..ja juz sie przekonalem ze wole miec na nalepce 250watt pod marka enlighta a nie 550watt tracer....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300W

:lol: :lol: :lol: owszem pewnie bez problemow by uciagnal ten sprzet z P3 ale niewiadomo kiedy wystrzeli... :lol: z tych tanich zasilek to chyba feel wydaje sie najlepszy :roll: :roll: a co do tych enlightow to najlepiej by bylo sprawdzic samemu czy jest pusty w srodku czy ma bebechow jak forton lub chieftec.....moj przynajmniej ma wiecej elektroniki w srodku od modecoma 350watt ISO-450P z PFC..ja juz sie przekonalem ze wole miec na nalepce 250watt pod marka enlighta a nie 550watt tracer....

a skad wiesz co siedzi w srodku Codegena ,a co w Feelu?

moj Codegen 400W to Feel 300W FPC ktory jest uznawany za dobry zasilacz (dlatego Cedegen sprzedaje go jako 400W :D )

jaka elektronike widziales w zasilaczach 8O jakis regulator napiecia zaawansowana konstrukcja nie jest

a rezystorow i kondensatorow elektronika bym nie nazwal

moj 250W chodzi juz 3 lata i mocniejsze sprzety niz P3 ciagnal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi ze w tamtym kompie byl juz codegen 300w i poszedl sie... palic ;) Jak go z kolega rozkrecilismy to az zal dupe sciskal... przykro to mowic ale wygladal jak robota kogos niedoswiadczonego, ktory wszystko robi na odpierdziel :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja własnie kupiłem do 2-go kompa zasilacz Feel'a ESP-300ATXSP4 i jestem więcej niż zadowolony. BARDZO cichy, ładnie trzyma napięcia. I tylko 70zł :D Na poprzednim Codegenie zamiast 3.3V miałem 3.02V :D :D :D A na tym Feel'u w granicach 3.25V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Kup coś tańszego o mniejszym watazu! Ja swojego P3 ciągne na 120Watowym SunPowerze. Napięcia mam niezle : 4,95 ; 11,73 ; 3,45Hej. Kup coś tańszego o mniejszym watazu! Ja swojego P3 ciągne na 120Watowym SunPowerze. Napięcia mam niezle : 4,95 ; 11,73 ; 3,45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FEELa 300W ESP-300ATXSP4 v2.03 kupiłem za 60 zł. Zestaw pobiera 298 W i wszystkie napięcia w normie. Przy max obciążeniu temperatura w środku nie przekracza 42 stopni. Można założyć do PSU drugi wentylator, bo są miejsca na płytce do wlutowania kabelków.

To wystarczy za rekomendację.

Tylko wystrzegaj się FEELi wyglądających w środku jak codegeny (poznasz po kształtach radiatorów-> prosty kawałek aluminium pocięty na górze w grzebyk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FEELa 300W ESP-300ATXSP4 v2.03 kupiłem za 60 zł. Zestaw pobiera 298 W i wszystkie napięcia w normie.

Ten zestaw:

AThlonXP 1500@2000+ at 2V core /

SHUTTLE AK37GT /

DDR VDATA 333 CL2/

MINT ATI 7500 64MB DDR/

WD Caviar 400BB /

CDRW LG 8320B @ 8400B 8MB bufor;

???

Jeśli tak, to jego moc (mierzona) nie przekracza 230W, nawet po doliczeniu 3 wiatraków i 2xPCI . Pod oznaczeniem "ESP-300ATXSP4 v2.03" sprzedawane były (są?) co najmniej dwa modele zasilaczy, z których jeden działa w miarę normalnie (do ~250W obciążenia).

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FEELa 300W ESP-300ATXSP4 v2.03 kupiłem za 60 zł. Zestaw pobiera 298 W i wszystkie napięcia w normie.

Ten zestaw:

AThlonXP 1500@2000+ at 2V core /

SHUTTLE AK37GT /

DDR VDATA 333 CL2/

MINT ATI 7500 64MB DDR/

WD Caviar 400BB /

CDRW LG 8320B @ 8400B 8MB bufor;

???

Jeśli tak, to jego moc (mierzona) nie przekracza 230W, nawet po doliczeniu 3 wiatraków i 2xPCI . Pod oznaczeniem "ESP-300ATXSP4 v2.03" sprzedawane były (są?) co najmniej dwa modele zasilaczy, z których jeden działa w miarę normalnie (do ~250W obciążenia).

---

AT

Jak to wyliczyłeś? co? Bo sam mój proc pobiera 98 watów. Do tego co wypisałem dodaj jeszcze modem, sieciówkę i dźwiękówkę 5.1, 3x wiatrak 80x80 i flopa :)

Ja liczyłem na tomshardware. tam jest stronka o tym. Poza tym jak mozna porównywać moc prądu stałego i przemiennego. Bo chyba tak chciałeś to zmierzyć.

Co do zasilaczy to w sprzedaży są nawet 3 modele.

1- wygląda w środku i działa jak codegen

2- ciężkie bydle, PFC, fortron inside, regulacja obrotów pokrętłem

3- najnowsza wersja , bez PFC, fortron inside, regulacja obrotów termistorem -> właśnie ten posiadam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moc (mierzona) działa w miarę normalnie (do ~250W obciążenia).

---

AT

Jak to wyliczyłeś? co? Bo sam mój proc pobiera 98 watów. Do tego co wypisałem dodaj jeszcze modem, sieciówkę i dźwiękówkę 5.1, 3x wiatrak 80x80 i flopa :)

Przeczytałeś mojego posta? Z odpowiedzi wynika że NIE, a jeśli nawet - to nic nie zrozumiałeś.

Ja po prostu miałem identycznego (prawie) kompa na warsztacie - zmierzyłem prądy we wszystkich głównych gałęziach (+3,3V, +5V, +12V). Procesor był inny (A XP2000+), dlatego od całości odjąłem moc procesora (~60W) i dodałem 117W (wyliczona moc podkręconego procesora A1500Palomino @2GHz/2V). Widzisz w tym jakiś błąd?

Jakim miernikiem mierzyłeś moc procesora? Sprawdzałeś prąd na Vcore?

Specjalnie policzyłem dla procka @2GHz, żeby nie było gadania "za mało doliczyłeś". Poszukałem tej tabelki na Tomshardware.pl - i nawet z niej nie wychodzi więcej niż 230W.

http://www.tomshardware.pl/howto/20030609/...upplies-04.html

Jeśli chodzi o metody i urządzenia pomiarowe, to przypuszczam że wiem na ten temat nieco więcej niż Ty, tak że texty o "mocy prądu stałego i zmiennego" możesz sobie w przyszłości darować.

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...