Skocz do zawartości
McBenner

1200 zł proc, mb, ram, obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 1200 i musze kupic za to plyte glowna procka ram i do tego chyba obudowe, chyba ze przy takich kosztach nie warto wymieniac codegena 300W. Sprawa jest o tyle skomplikowana, ze do sprzedania jest plyta glowna intela do slota1, pentium 3 500 mhz i 128 mb ramu. Co mozna z tym fantem zrobic?

PS Ewentualnie jakby bylo wystarczajaco gotowki, to moznaby wymienic gf2 ti na cos lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz jeszcze grafe to moze tak :

plyta jakas firmowa na kt400-280zl

pamiec 512mb ddr333 no name -340zl

proc duren 1400-180zl

grafa radek9100/8500 albo gf3ti -do 400zl

buda jaka z zasliko niefirmowo 400watt -160

razem 1360 - twoje 1200 + te 160 za gf2ti jak dobrze pojdzie

braciak jak sie na to z intela 500mhz przesiadzie to sie ze szczescia nie pozbiera ,choc sprzecik raczej przecietny ,a moze sie tego durnia na szyne 166mhz da ustawic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne sie pod temat

kumpel ma 1000 zeta i chce kupic mobo proca i ram

proc- sam podjal decyzje ze chce 2,5 bartka = 440zl

mobo- polecilem mu abita NF7 = 370zl

pamieci- 256 ddr jakies za 200zl

komp raczej nie bedzie krecony ...

mysle teraz czy np. nie wsadzic lepiej 512 ramu na slabszej mobo ? :|

szybciej bedzie to wymiatac - komp raczej do gier ...

jakie wtedy dobre mobo do 200zl ?

wogule ktora z tych opcji polecacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ze to komp nie dla mnie, tylko dla brata. Czyli nie warto brac sie za zmiane grafy? Bo zeby sie zmiescic to chyba trzebaby kupic cos na tyle nedznego ze nie ma to sensu.

Gf 2 ti to jest jeszcze niezla karta, wiec wymiana na byle shit ciut lepszy jest raczej bezsensowna. Podstawa to dobry proc, plyta, jakotakie pamiotki i zasilka, aby twoj brat cieszyl sie kompem przez dlugi czas, a nie krociotki, jak to bywa przy codegenach 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne sie pod temat

kumpel ma 1000 zeta i chce kupic mobo proca i ram

proc- sam podjal decyzje ze chce 2,5 bartka = 440zl

mobo- polecilem mu abita NF7 = 370zl

pamieci- 256 ddr jakies za 200zl

komp raczej nie bedzie krecony ...

mysle teraz czy np. nie wsadzic lepiej 512 ramu na slabszej mobo ? :|

szybciej bedzie to wymiatac - komp raczej do gier ...

jakie wtedy dobre mobo do 200zl ?

wogule ktora z tych opcji polecacie :)

ja bym tu raczej z proca zszedl ,ale wiem jak jest z kumplami

wiec 512ramu lepiej

tak wiec Barton ,512ram ,ECS l7s7a2 - 180pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Thorton 2000+ lub szybszy ->od 300PLN<-

ABIT NF7 bez S albo coś firmowego na KT600 ->380PLN<-

DDR TwinMOS 2x256/400 CL 2.5 ->410PLN<-

a kwestia obudowy to juz zalezy od ciebie ale z tego co liczyłęm zostało ci jakeś 200zł wiec, moze chifteca nie uda ci sie kupic....ale co sinnego....chyba ze kupisz chifteca....to wtedy jakąś plyte na kt600 bo na n-forca ci zbrakine........

moim zdaniem taki sprzet jest calkiem OK, nie krecony wystarczy ci spokojnie...........krecony bedzie dla ciebie na wyrost

a w sprawie grafiki to moim zdaniem GF2 powinien narzaie wystarczyc...............dozbierasz kasy 9500 lub 9700 troche stanieją i bedziesz mogl sobie kupic.....a wtedy na takim sprzecie na pewno wykrecisz niezly wynik w 3dmarku i innych benchmarkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT NF7 ...

DDR TwinMOS 2x256/400 CL 2.5  ->410PLN<-

...

i problemy murowane (a przynajmniej na 90% ) :P

po 1 - potrzeba DualPack (wyzsza cena i mniejsza dostepnosc) zeby miec cien nadziei ze bedzie dzialalo jako Dual bo samodzielne "dobieranie" to duza loteria (a raczej totolotek) :!:

po 2 - obecnie sprzedawany TwinMOS (nie Twister) to "kupa" - czesto DDR400 nie chca dzialac na 200MHz (czyli domyslne taktowanie) na niektorych plytach nForce2 (m.in. na NF7) nawet nie w Dualu :!:

PS

po 3 - a juz polecanie plyt na KT600 (komus kto chcialby podkrecac) w obecnej chwili (poblokowane mnozniki w AMD) jest pomyslem poronionym - bo ma klasyczne dzielniki dla PCI (a nie stale takotwanie 33MHz jak w nForce2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT NF7 ...

DDR TwinMOS 2x256/400 CL 2.5  ->410PLN<-

...

i problemy murowane (a przynajmniej na 90% ) :P

po 1 - potrzeba DualPack (wyzsza cena i mniejsza dostepnosc) zeby miec cien nadziei ze bedzie dzialalo jako Dual bo samodzielne "dobieranie" to duza loteria (a raczej totolotek) :!:

po 2 - obecnie sprzedawany TwinMOS (nie Twister) to "kupa" - czesto DDR400 nie chca dzialac na 200MHz (czyli domyslne taktowanie) na niektorych plytach nForce2 (m.in. na NF7) nawet nie w Dualu :!:

PS

po 3 - a juz polecanie plyt na KT600 (komus kto chcialby podkrecac) w obecnej chwili (poblokowane mnozniki w AMD) jest pomyslem poronionym - bo ma klasyczne dzielniki dla PCI (a nie stale takotwanie 33MHz jak w nForce2)

wiech niech będą DDR TwinMOS 2x256/333 CL 2.5 te TwinMosy bardzo dobrze chodza na 200MHz i prawie kazde krecą się bardzo dobrze.........a pozatym są trochę tańszę wiec wiecj kasy zostanie na obudowe...........pozatym ja tylko zaproponowałem nie musi od razu kupowac twinow...mogą byc inne ale zeby w podobnych parametrach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS 

tak na KT600 wogole nie mozna podkrecic ,tylko ze 2000+ jest na fsb133 i przekrecenie go na ponad fsb200 daje ponad 2500MHz przy zablokowanym mnozniku

:lol:

rzeczywiscie to marnowanie procka bo przekrecenie o 50% to nic o wogole przy 2500MHz to sie dopiero rozgrzewa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

ech KGB cytujesz moja wypowiedz a nawet nie starasz sie je zrozumiec :!: przeciez pisalem o dzielniku PCI a nie o tym ze nie da sie podkrecac :!:

a co zrobisz jak proc bedzie przykladowo chodzil na max FSB=198MHz i bedzie dzielnik 1/5 i wtedy bedzie prawie 40MHz na PCI :!: wg. Ciebie to zdrowe dla dysku i roznych urzadzen :?:

jak chcesz sie z kogos smiac to najpierw postaraj sie zrozumiec co bedziesz wysmiewal bo moze sie okazac ze smiejac sie tylko siebie osmieszasz :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? 

ech KGB cytujesz moja wypowiedz a nawet nie starasz sie je zrozumiec :!: przeciez pisalem o dzielniku PCI a nie o tym ze nie da sie podkrecac :!:

a co zrobisz jak proc bedzie przykladowo chodzil na max FSB=198MHz i bedzie dzielnik 1/5 i wtedy bedzie prawie 40MHz na PCI :!: wg. Ciebie to zdrowe dla dysku i roznych urzadzen :?:

jak chcesz sie z kogos smiac to najpierw postaraj sie zrozumiec co bedziesz wysmiewal bo moze sie okazac ze smiejac sie tylko siebie osmieszasz :!:

a moze tak siegnac do danych PLL ,a nie zgadywac

bo od 180MHz to raczej mnoznik 1/6 powinien sie wlaczyc wedlug nomenklatury (1/4 fsb120 ,1/5 fsb150 ,1/6 fsb???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze tak siegnac do danych PLL ,a nie zgadywac

bo od 180MHz to raczej mnoznik 1/6 powinien sie wlaczyc wedlug nomenklatury (1/4 fsb120 ,1/5 fsb150 ,1/6 fsb???)

tylko po co skoro mozna miec zawsze PCI=33MHz i nie martwic sie o dane na HDD a calosc za 20zl wiecej (przykladowa roznica miedzy ABIT KV7 a NF7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60pln roznicy miedzy KV7 a NF7

przykladowo

20 zl roznicy na gieldzie na Batorego (360 vs. 380)

14 zl -//- Proline

14 zl -//- Sirius

16 zl -//- Komputronik

wszystko brutto bo netto jeszcze mniej

no i przy kt600 brak problemow ze sterownikami i pamiecia

zwlaszcza z Hyperionami 4.50 :P

a pamieci wystarczy wiedziec jakie kupic i nie ma problemow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ma nf2 i nie powiedziałbym że mam klopoty ze sterami i pamiecią.......natomiast na drugim kompie mam KT600 od Abita i jest gorsza wydajność i gorsze OC..................wiec jednak zostałbym przy NF2, przeciez jesli cos nie bedzie hulac to mozna wybrac takie podzespoly ze nie bedzie klopotów.........jesli kupi wszystko w jednym sklepie i okaze sie ze pamieci nie dzialają tak jak powinny.......to pewnie mu wymienią na inne......wątpie aby bylo inaczej................pozatym na NF-7 ma SoundStorma a to rekompensuje mu wszystkie inne problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 pln na WGK  (330 vs. 390 ,za 380 nie widzialem)

kumpel ma 8rda+ i jazdy nawet z usb 2.0

kupic odpowiednie pamieci to tez 40pln roznicy wzgledem najpopularniejszych (najtanszych)

jak ktos nie potrafi dobrze zainstalowac odpowiednich sterow to bedzie mial jazdy ze wszystkim :wink: ,a z pamieciami to nie ma tak zle,trzeba tylko wiedziec czego nie kupowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast na drugim kompie mam KT600 od Abita i jest gorsza wydajność i gorsze OC
:D

pozatym na NF-7 ma SoundStorma a to rekompensuje mu wszystkie inne problemy

NF7 nie ma SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 pln na WGK  (330 vs. 390 ,za 380 nie widzialem)

...

jak gdzie kiedy :?:

KV7 za 330 zl brutto :?: nigdzie nie widzialem a NF7 za 380 na co 4 stoisku i to bez targowania :P

z mojej strony EOT

tylko jeszcze male wyjasnienie - nie mam nic do plyt na KT600 o ile maja ... wspolparowac z prockami ktore maja odblokowany mnoznik, bo przy zablokowanym to niestety te plyty przegrywaja (dla mnie) juz w przedbiegach

paolowawa SS to ma ale NF7-S ktory IMO jest za drogi - osobiscie wole dorzucic kase na jakas konkretna karte dzwiekowa np cos z serii Terratec Aureon :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie celem wyjasnienia

330pln - jak sie wchodzi wejciem od przystanku tramwajowego trzeba odrazu skrecic w prawo i isc wzdluz

stoisko po prawej stronie ,chyba pierwsze z KV7 jakie sie spotka

oprocz tego dwa stoiska po 345pln i jedno za 360pln widzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paolowawa SS to ma ale NF7-S ktory IMO jest za drogi - osobiscie wole dorzucic kase na jakas konkretna karte dzwiekowa np cos z serii Terratec Aureon :P

HEH byłem przekonany i do tej pory myslałem że NF-7 i NF7-S różnią się tylko tym że NF7 nie ma Serial ATA stąd wywnioskowałem brak literki S w nazwie oraz tym że NF7 nie ma chyba firewire a dałbym sobie obciąc rekę że NF7 posiada SoundStorma......i kurcze nie mialbym teraz jak sie tasować.......no bo niby jak......jak sie nie ma reki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...