Roby Opublikowano 1 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2003 mam problem płyta nie widzi poprawnie ramu , reset cmosu daje krótkotrwały efekt, bios update też nic nie zmienił. Ram wymuszony to pc2700 333mhz.Od czego to zależy czy płyta nie pozwala na pełne wykorzystanie DDR 400 mhz, jak tak to jak wycisnąć maxa z pamięci nie bardzo kumam z obnizaniem cl wiem tyle że im mniejsze tym lepiej dla pamięci jest wtedy wydajniejsza ale potrzebuję fachowej porady :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 plyta jest na KT400 wiec ma prawo nie wspolpracowac z ddr400 moze chodza na niestandardowym napieciu - w biosie masz regulacje ,ustaw 2.7v timingi na fsb166 mozesz ustawic jak najmniejsze : CL2 2-6-2 1T 4 way - kieruj sie tymi cyferkami ,w opcjach moze byc 2,3 ,5,6,7 1T,2T - nim mniejsze tym lepsze ,a ze pamieci sa ddr400 to przy ddr333 powinny isc spokojnie na najlepszych timingach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roby Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Serdeczne dzięki KGB tylko jest mały problemik mam dłuższą specyfikację , żeby nie utrudniać napiszę co w niej jest System Performance -( normal - ultra ) Dram Timing - ( manual lub auto ) Dram Caslatency - ( 1,5 do 3 ) Bank Interlative - ( 2 bank i 4 bank ) Precharge to Active(Trp) - ( 2T do 5T ) Trans Non - DDR400/DDR400 - ( 6T/8T, 7T/10T, 5T/6T, 8T/12T ) Active to CDM(Trcd) - ( 2T do 5T) Dram Burst lenght - ( 4 i 8 ) Dram Command Rate - ( auto , 1T command, 2T command) Write Recoverry Time - (2T i 3T ) tWTR for DDR 400 Only - ( 1T do 3T ) DCLKI Timing - ( auto, 0,5 ns do 1,5 ns ) DCLKO Timing - ( auto, 0,5 ns do 1,5 ns ) i ponieważ z pamieciami jestem laikiem jedynie taka kolejność ustawień mi coś mówi 2,3,5,6,7,1T,2T nie bardzo moge dopasować a jak jakoś spróbuję to zwiecha jak byś był uprzejmy KGB i coś z tego powyżej wykąbinował ustawienie to bym był wdzięczny , próbuję na auto i metodą prób i błędów raz się udaj raz nie ale warto dokładnie wiedzieć co się robi i dlaczego takie ustawienie powinno być najoptymalniejsze i dzięki za zainteresowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Serdeczne dzięki KGB tylko jest mały problemik mam dłuższą specyfikację , żeby nie utrudniać napiszę co w niej jest System Performance -( normal - ultra ) Expert Dram Timing - ( manual lub auto ) manual Dram Caslatency - ( 1,5 do 3 )2 -jak by cos to 2.5 Bank Interlative - ( 2 bank i 4 bank ) 4bank Precharge to Active(Trp) - ( 2T do 5T )2T Trans Non - DDR400/DDR400 - ( 6T/8T, 7T/10T, 5T/6T, 8T/12T )6T/8T Active to CDM(Trcd) - ( 2T do 5T) 2T Dram Burst lenght - ( 4 i 8 ) 4 - jak by cos to 8 Dram Command Rate - ( auto , 1T command, 2T command) 1T Write Recoverry Time - (2T i 3T ) 3T tWTR for DDR 400 Only - ( 1T do 3T ) 3T DCLKI Timing - ( auto, 0,5 ns do 1,5 ns ) auto DCLKO Timing - ( auto, 0,5 ns do 1,5 ns ) auto sory za te cyferki ,rzeczywiscie tutaj niektore opcje sa inaczej nazwane ,a ja sie na swojej plycie wzorowalem podajac 2-5-2 1T w innej zakladce nastaw ram na DDR333 ,bo inaczej te opcje moga ci nie pojsc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roby Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 no nie poskudkowało dałem sobie spokuj preferencje ustawiłem na turbo sam wybrał optymalnie bios tylko trans non ustawił na 7T ja zmieniłem na 6T/8T jakoś chodzi w Aidzie test 2335 MB/sek najwidoczniej porducent kit wcisną że obsługuje 400 ddr a tak naprawdę to tylko nie kooliduje z ddr 400.Dzięki za zainteresowanie chyba więcej już nic nie wskuramy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...