Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie czy moze ktos pomoc jak podkrecic tego Durnia , czy ma ktos takiego samego proca, u mnie nie chce dzialac na FSB 108Mhz ,jedynie na 104 co daje mi to tylko 1250Mhz, pamieci mam ustawione na CL2, pasta Spire , max widzialem 49 Stopni ,acha ile dal by stopni mniej Coopershim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim najpierw odblokuj mnożnik, tzn polacz mostki L1 np olowkiem. I po tej czynności ustaw go na troche niższy.

Teraz zależy jeszcze, jakiego masz coolera. Jak jakiś miedziak albo Titan to myśle, że możesz zmienić napięcie na procku na 1,85V.

Ustawiasz w biosie na conajmniej 10x133 i jesli to jest stabilne to stopniowo zwiekszasz magistrale. Myśle, spokojnie powinieneś osiągnąć 1350-1400 MHz.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile dal by stopni mniej Coopershim.

Coppershim dużo temperatury nie zbije, najwyżej 1-2 stopnie. Coppershima powinieneś jednak kupić dla bezpieczeństwa jądra procka, jak często zdejmujesz radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn . wystarczy ze polacze te mostki zwyklym olowkiem???? Masz moze link z rysunkiem jak to zrobic?

Tutaj nie ma wiele co pisać !!! Najprostsza rzecz pod słońcem ! 8)

A więc:

1. wyciągasz proca

2. bierzesz w łape mocno naostrzony ołówek

3. lokalizujesz na procesorze takie "przecięte kreseczki" oznaczone L1

4. łączysz te kreseczki pionowo - tak żebyś miał 5 pionowych kreseczek :)

5. uważaj aby kreseczki sie nie stykały ze sobą - a nawet jak się będą stykać to użyjesz gumki i wygumujesz 8)

To tyle ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej poszukaj na forum...

Ale spokojnie połącz wszystkie 5 mostków L1 ołówkiem i powinno działać.

Nic nie możesz zepsuć, jak źle połączysz to albo komp nie wstanie albo mnożnik będzie dalej zablokowany. Ale wtedy mazesz po prostu ołówek gumka i próbujesz jeszcze raz aż w końcu sie uda.

Najlepiej użyć w tym celu miękkiego ołówka.

Oczywiście najpewniej kupić np w www.4max.com.pl lakier przewodzący prąd i nim połączyć, ale ja mam połączone ołówkiem i od pół roku już śmiga więc nie widze problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej poszukaj na forum...

Ale spokojnie połącz wszystkie 5 mostków L1 ołówkiem i powinno działać.

Nic nie możesz zepsuć, jak źle połączysz to albo komp nie wstanie albo mnożnik będzie dalej zablokowany. Ale wtedy mazesz po prostu ołówek gumka i próbujesz jeszcze raz aż w końcu sie uda.

Najlepiej użyć w tym celu miękkiego ołówka.

Oczywiście najpewniej kupić np w www.4max.com.pl lakier przewodzący prąd i nim połączyć, ale ja mam połączone ołówkiem i od pół roku już śmiga więc nie widze problemu.

Lakier tylko w przypadku Xp !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie czy moze ktos pomoc jak podkrecic tego Durnia , czy ma ktos takiego  samego proca, u mnie nie chce dzialac na FSB 108Mhz ,jedynie na 104 co daje mi to tylko 1250Mhz, pamieci mam ustawione na CL2,  pasta Spire , max widzialem 49 Stopni ,acha ile dal by stopni mniej Coopershim.

Po pierwsze to wez daj na pamieci 2,5Cas , i jezeli dalej nie pojdzie to oczywiscie na tej plycie jaka posiadasz , wchodzi w gre zabawa mnoznikiem :) , juz chyba pare osob tobie wytlumaczylo o co chodzi . Po drugie sa strasznie kiepawe serie Duronow 1,2 , ktore sie grzeja i do tego nie kreca , ale napewno cos tam wycisniesz z tego proca .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie probowalem go podkrecic i wydaje mi sie ze on juz ma mostki polaczone bo dalem w biosie na 10X100 i chodzi´ale jak dam na 12X100 zwis . seria to AHLCA i widze ze ktos juz chyba na nim probowal laczyc mostki ale moze sa zle .Nie wiem co jest grane pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie probowalem go podkrecic i wydaje mi sie ze on juz ma mostki polaczone bo dalem w biosie na 10X100 i chodzi´ale jak dam na 12X100 zwis . seria to AHLCA i widze ze ktos juz chyba na nim probowal laczyc mostki ale moze sa zle .Nie wiem co jest grane pomocy

Po pierwsze to sie uspokuj bo zaraz cos ukruszysz ;) . Wez zmien Cas na pamieciach jak cos krecisz .

Jezeli jestes pewien ze jest odblokowany mnoznik !!!!!!!! to zmien Vcore i sprawdzaj powoli czie komp podnosci na wyzszych fsb.

I powiedz czy wkoncu te mostki zamalowales czy nie , bo napisales ze juz byly polaczone .

BTW chyba nie powinienes brac sie za podkrecanie :) chlopaki nie potrzebnie ciebie namowili .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy jest to w ogole mozliwe,ze jak nie mam polaczonych mostkow to da sie zmienic na mnoznik 10 acha cas jest na NORMAL

Miales zamalowac mostki a nie debatowac !!!!!!! Odpowiedz brzmi nie!!!!!!!!!! , chyba ze proca kupiles od kumpla ktory zamalowal .

Mnoznik w biosie mozesz sobie zmienianiac , ale jak masz nie zamalowane mostki to nic nie daje mimo ze zmieniles , dalej masz to samo . Chyba ze jak sie wlaczal komp to bylo napisane ze masz 1000 MHz ?????

Daj maila to wysle tobie progs ktory pokazuje w wingrozie jaki masz zegar na procu .

A mostki trzeba zamalowac dokladnie i w taki sposob zeby sie nie stykaly . Pozniej wez kawalek tasmy i naklej zeby wiatrak nie zdmuchnal twojej roboty

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...