Boxster Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zakupilem dysk Samsung SP1614N 160GB (7200), mam jeszcze Maxtor 40GB (5400). W trakcie botowania komp. tam gdzie jest detekcja poszczegolnych urzadzen pojawia sie komunikat (pod dyskiem) cyt.: "PRIMARY IDE CHANNEL NO 80 CONDUCTOR CABLE INSTALLED". Przy starym dysku (ustawionym na Master) czegos takiego nigdy nie bylo, dodam ze wszystko jest OK i komp. dziala poprawnie, ale sam komunikat bardzo mnie zastanawia i lekko denerwuje... Kable mam nowe (okragle), wiec chyba nie o to chodzi... ale o co? Dodam jeszcze ze kabel podlaczylem odwrotnie, tzn. krutsza strona do mobo, a nastepnie do Samsunga i spory kawalek (dlatego potrzebowalem dlugiej strony) dalej do Maxtora - czy to moze miec znaczenie? Co to za komunikat? Dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Komunikat ten oznacza że płyta nie wykryła 80 żyłowego kabla i transfer został ustawiony na ATA 33. Prawdopodobnie właśnie odwrotne przypięcie taśmy spowodowało taki stan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 to znaczy, ze masz tasme do dysku 40 zylowa czyli ATA33. nowy dysk jest pewnie ata100 lub 133 i dlatego plyta tak krzyczy. pojawilo sie to dopiero teraz bo starszy dysk byl na ata33 i nie wymagal ekranowanej tasmy. wymien tasme i bedzie po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ale Boxster napisał że ma nowe kable, więc raczej są 80 żyłowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 kto wiem, moze mial pecha i trafil na 40 zylowki okragle :/ takie tez widzialem. proponuje sprawdzic to na zwyklej tasmie i/lun na podlaczonej tak jak ustawa przewiduje. wiem, ze podlaczenie nie ma zasadniczo roznicy, ale kto wie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Właśnie przed chwilą podpiąłem odwrotnie taśmę i pojawił się wcześniej opisany komunikat. Więc prawdopodobnie tu leży problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ja u siebie nie zaobserwowalem takiego problemu na zwyklych tasmach i na dwoch roznych plytach (nforce2 i sis 620, dyski wdc ata66 i 100). ciekawe to jest ;-] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ... Masz źle podpięte dyski. Zasada podpinania dysków jest opisana (w tym również obrazkowo) w każdej instrukcji każdej płyty głównej. Dla przypomnienia: długi koniec wpinasz w MoBo, koniec krótkiego końca w Master, środek w Slave. Pamiętaj jeszcze o konfiguracji zworek na napędach. Komunikat który cytujesz pojawia się w niektórych MoBo przy nieobsadzenia drugiego kanału IDE napędami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ... Masz źle podpięte dyski. Zasada podpinania dysków jest opisana (w tym również obrazkowo) w każdej instrukcji każdej płyty głównej. Dla przypomnienia: długi koniec wpinasz w MoBo, koniec krótkiego końca w Master, środek w Slave. Pamiętaj jeszcze o konfiguracji zworek na napędach. Komunikat który cytujesz pojawia się w niektórych MoBo przy nieobsadzenia drugiego kanału IDE napędami. to nie jest tak do konca...tzn. oczywiscie dlugi koniec(niebieski) do mobo...ale reszta to wszystko jedno...ja mam np. dysk jako master na srodkowej wtyczce i smiga wszystko(tak mi jest wygodniej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ... Masz źle podpięte dyski. Zasada podpinania dysków jest opisana (w tym również obrazkowo) w każdej instrukcji każdej płyty głównej. Dla przypomnienia: długi koniec wpinasz w MoBo, koniec krótkiego końca w Master, środek w Slave. Pamiętaj jeszcze o konfiguracji zworek na napędach. Komunikat który cytujesz pojawia się w niektórych MoBo przy nieobsadzenia drugiego kanału IDE napędami. to nie jest tak do konca...tzn. oczywiscie dlugi koniec(niebieski) do mobo...ale reszta to wszystko jedno...ja mam np. dysk jako master na srodkowej wtyczce i smiga wszystko(tak mi jest wygodniej) Sorry, ale nie masz racji. Dokładnie chodzi o odbicia w kablach: Master musi być na końcu jeżeli chcesz mieć wszystko O.K. To, że akurat w Twoich zastosowaniach Ci dobrze chodzi to nie jest argument - tak jak np. masz nierówno napompowane koła w samochodzie (bo tak Ci wygodniej, z drugiej strony za daleko - trzeba obejść samochód dookoła) i jeszcze żyjesz a samochód śmiga jak nigdy. Jakby co to podam Ci linki do literatury objaśniającej zjawisko odbicia w kablach. Zresztą niegłupi ludzie pisali instrukcje a tam jak wół jest napisane i namalowane (dla analfabetów w innych językach) gdzie ma być podłączony master a gdzie slave. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Juz jest OK. Wystarczyło podłączyć odwrotnie kabel. P.S. Ja mam Slave na końcu, Master w srodku i wszystko śmiga rewelacyjnie - sprawdzałam w Sandrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Juz jest OK. Wystarczyło podłączyć odwrotnie kabel. P.S. Ja mam Slave na końcu, Master w srodku i wszystko śmiga rewelacyjnie - sprawdzałam w Sandrze. Jak się okaże, że spadł Ci transfer lub masz błędy transmisji (bardziej prawdopodobne) - to ju ż wiesz co masz zrobić - niezakładaj nowego topica. P.S. A co sprawdziłeś SiSandrą? Że działa? Szkoda było czasu. No chyba, że sprawdzałeś transfery na różnych podpięciach napędów - o to co innego. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...