Skocz do zawartości
Hanu

Dyski SATA i Asus A7N8X - problem wielu użytkowników.

Rekomendowane odpowiedzi

W topiku o płycie A7N8X od dłuższego czasu pojawiają się pytania o instalację XP na dyskach SATA. Problem urósł do tego stponia, że postanowiłem przenieść dyskusję na szersze wody. Chodzi o to, że nie można poprawnie zainstalowac systemu jeśli na początku instalacji zapoda się oficjalne sterowniki SiliconImage 3112r, niezależnie od wersji i wydawcy. Winda po instalacji wali błędami w scan discu, albo kompletnie odmawia posłuszeństwa. To samo dzieje się jak NIE zainstaluje się podczas stawiania systemu sterówników Silicon tylko wskaże się domyślne. Winda pięknie wchodzi.... ale jak tylko w menedżerze urządzeń zainstalujeny drivery SATA to klops. Może użytkownicy innych płyt na nforce 2 z kontrolerem Sil3112r mają jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mala sugestie chociaz nie mam takiej plyty

sprawa jest wiec natyle znana ze powinna sie znales w faq i asusa i silicona, jesli jej tam nie ma support powinien rozwiazac problem, czasem warto skrobnac do nich meila.. :-)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mala sugestie chociaz nie mam takiej plyty

sprawa jest wiec natyle znana ze powinna sie znales w faq i asusa i silicona, jesli jej tam nie ma support powinien rozwiazac problem, czasem warto skrobnac do nich meila.. :-)

Pozdro  8)

Napisalem maila do ASUSA i dostalem odpowiedz ze tu cytuje " moj kolega tez mial dysk Seagate 120GB SATA i jest wszystko oki " poradzil mi zebym zmienil dysk bo z Seagetami sa problemy ( a z czym na SATA nie ma ?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym bledem Asusa bylo to ze nie dal sterownikow na dyskietce ...

Jesli ktos na prawde chce to wystarczy odrobina checi i zaraz znajdzie !!

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=177419#177419

a tu juz same sterowniki:

http://12.24.47.40/utility/getfile.asp?rid=1634

Moj problem polegal na tym ze jak ja szukalem to nie bylo jeszcze wersji na win2k3 i dodano ja wlasnie jak bylem na stronie wiec nie moglem zrozumiec ze tego moze nie byc .. ale zrobilem F5 i juz bylo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiesz Hanu, miałem problem z SATA, zainstalowałem Win XP, wciskając NIE, gdzy system przy instalacji pruł sie że nie podpisane stery. Zainstalowałem je dopiero po pełnej instalacji Windozy, po instalacji grafiki, nForce'a, itp. Wszystko śmiga pięknie, a co od tej literki "r" w nazwie pliku, to chyba nie ma znaczenia bo ja instalowałem właśnie z "r" stery: silicon_v100281.

Dodam jeszcze że nie mam SP1, może to ma jakieś znaczenie...

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze poradzilem kupno Asus A7N8X Deluxe 2.0 no i jak juz szalec to szalec hadeka SATA a wypadlo na Maxtora 120GB. No i sie zaczelo....

[sprzet: Asus A7N8X DLX 2.0, AthlonXP 2200+, 2x256 Kingston 400 cl3, Maxtor 120gb SATA, Radeon9600, k. TV, Zasilacz Deer 350W, cd-rw teac 52 sprzet na default na maxa, nic nie podkrecone, jedynie co czasem niepokoic moze to speech report memory test failed!]

System postawilem bez wiekszych problemow, stery z plyty. System smiga, wszystko ok.. Po ok. 2-3 tygodniach, hadek zaczal glosniej chodzic.Po 2 dniach bluscreen podczas startu windy. [oczywiscie caly sprzet na default] Podczas nowego instalowania windowsa XP proff. tez bluescreen. To do serwisu. [www.gral.pl]

Serwis po 10 dniach! Wymienil Dysk i Plyte!? No dobra... bylo minelo.. System postawiony, wszystko smiga.. ale juz po paru dniach co? BLUESCREEN! Znowu serwis [nawet nie bylo z kim sie poklucic, ze nie usuneli przyczyny] Komp 2,5 tygodnia byl trzymany. Wymienili HDD ale powiedzieli, ze "profilkatycznie, bo z nim bylo wszystko w porzadku" i powiedzieli, ze wszystko powinno byc ok, jak sprzet sie znowu sypnie to koszt na naprawy na wlasciciela spadnie!! :evil:

Co moze byc przyczyna takiej jazdy?! Juz pomijam zachowanie sie serwisu! Ale zeby takie problemy ze sprzetem o tym jeszcze nie slyszalem. Moze ktos z was mial jakies przejscia z tym albo chociaz cos slyszal.. no nie wiem.. Qmpel zalamany bo to jego 1 sprzet! Kupe kasy wydal i wiekszosc czasu sprzet popsuty. Co robic? Jak gadac z serwisem pozniej? Jakies sterowniki do silicona zmieniac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. Sterowniki z "r" służą do RAIDA a bez "r" do tzw BASE (u mnie).

Przy instalacji golasa potrzebujemy stery 2 razy. Na samym początku kiedy dostałem sterowniki od sprzedawcy dysku po doinstalowaniu w windzie - system się wieszał - gdyż otrzymałem sterowniki na dyskietce do Raida. Później system instalował jeszcze raz w Win i był konflikt - nieznane urządzenie sprzętowe. Dopiero po ściągnięciu wersji dyskietkowej bez "r" wszysko chodzi miodzio.

Urzytkownicy Gigabyta http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...Driver_List.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze poradzilem kupno Asus A7N8X Deluxe 2.0 no i jak juz szalec to szalec hadeka SATA a wypadlo na Maxtora 120GB. No i sie zaczelo....

[sprzet: Asus A7N8X DLX 2.0, AthlonXP 2200+, 2x256 Kingston 400 cl3, Maxtor 120gb SATA, Radeon9600, k. TV, Zasilacz Deer 350W, cd-rw teac 52 sprzet na default na maxa, nic nie podkrecone, jedynie co czasem niepokoic moze to speech report memory test failed!]

System postawilem bez wiekszych problemow, stery z plyty. System smiga, wszystko ok.. Po ok. 2-3 tygodniach, hadek zaczal glosniej chodzic.Po 2 dniach bluscreen podczas startu windy. [oczywiscie caly sprzet na default] Podczas nowego instalowania windowsa XP proff. tez bluescreen. To do serwisu. [www.gral.pl]

Serwis po 10 dniach! Wymienil Dysk i Plyte!?  No dobra... bylo minelo.. System postawiony, wszystko smiga.. ale juz po paru dniach co? BLUESCREEN! Znowu serwis [nawet nie bylo z kim sie poklucic, ze nie usuneli przyczyny] Komp 2,5 tygodnia byl trzymany. Wymienili HDD ale powiedzieli, ze "profilkatycznie, bo z nim bylo wszystko w porzadku" i powiedzieli, ze wszystko powinno byc ok, jak sprzet sie znowu sypnie to koszt na naprawy na wlasciciela spadnie!! :evil: 

Co moze byc przyczyna takiej jazdy?! Juz pomijam zachowanie sie serwisu! Ale zeby takie problemy ze sprzetem o tym jeszcze nie slyszalem. Moze ktos z was mial jakies przejscia z tym albo chociaz cos slyszal.. no nie wiem.. Qmpel zalamany bo to jego 1 sprzet! Kupe kasy wydal i wiekszosc czasu sprzet popsuty. Co robic? Jak gadac z serwisem pozniej? Jakies sterowniki do silicona zmieniac?

Mnie to sie wydaje ze pamieci sa do [gluteus maximus], zobacz moze na jakis innych pamieciech.

BTW serwis to powinien Ci usunac usterke a nie gadac cos o kasie jak jest na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja paisze tak: Checie miec problemy z serwisem - to kupujcie sprzet w www.gral.pl :evil: I tyle na ten temat .... Proponuje sprawdzic od jakiego dystrybutora masz ta mobo i HDD i udac sie bezposrednio do niego.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...