Hanu Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 W topiku o płycie A7N8X od dłuższego czasu pojawiają się pytania o instalację XP na dyskach SATA. Problem urósł do tego stponia, że postanowiłem przenieść dyskusję na szersze wody. Chodzi o to, że nie można poprawnie zainstalowac systemu jeśli na początku instalacji zapoda się oficjalne sterowniki SiliconImage 3112r, niezależnie od wersji i wydawcy. Winda po instalacji wali błędami w scan discu, albo kompletnie odmawia posłuszeństwa. To samo dzieje się jak NIE zainstaluje się podczas stawiania systemu sterówników Silicon tylko wskaże się domyślne. Winda pięknie wchodzi.... ale jak tylko w menedżerze urządzeń zainstalujeny drivery SATA to klops. Może użytkownicy innych płyt na nforce 2 z kontrolerem Sil3112r mają jakieś sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ja mam mala sugestie chociaz nie mam takiej plyty sprawa jest wiec natyle znana ze powinna sie znales w faq i asusa i silicona, jesli jej tam nie ma support powinien rozwiazac problem, czasem warto skrobnac do nich meila.. :-) Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ja mam mala sugestie chociaz nie mam takiej plyty sprawa jest wiec natyle znana ze powinna sie znales w faq i asusa i silicona, jesli jej tam nie ma support powinien rozwiazac problem, czasem warto skrobnac do nich meila.. :-) Pozdro 8) Napisalem maila do ASUSA i dostalem odpowiedz ze tu cytuje " moj kolega tez mial dysk Seagate 120GB SATA i jest wszystko oki " poradzil mi zebym zmienil dysk bo z Seagetami sa problemy ( a z czym na SATA nie ma ?). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borowy Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 A ja nie narzekam, zainstalowałem ten sterownik - oczywiście bez "r" - Sil3112. Jest szybki jak diobli. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo von Zaraz Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ja mam RAID 0 2x80Gb - WDjb800 i ze sterami z płyty do MB wszystko chula. Win XP zainstalował się bez oporu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Jedynym bledem Asusa bylo to ze nie dal sterownikow na dyskietce ... Jesli ktos na prawde chce to wystarczy odrobina checi i zaraz znajdzie !! http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=177419#177419 a tu juz same sterowniki: http://12.24.47.40/utility/getfile.asp?rid=1634 Moj problem polegal na tym ze jak ja szukalem to nie bylo jeszcze wersji na win2k3 i dodano ja wlasnie jak bylem na stronie wiec nie moglem zrozumiec ze tego moze nie byc .. ale zrobilem F5 i juz bylo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dobra, najnowsze sterowniki SIL mają *.inf 3112r. Skąd w takim razie wytrzasneliście te bez r. Zresztą w info sterów jak byk jest opisana instalacja a nie jest OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Więc tesz z początku miałem kłopot z instalką windozy na dysku sata ale po ściągnięciu driwerów 3112 bez końcówki" r " a sciągnełem je ze strony ECS :lol i wszysko śmiga asz miło dodam że dysk jest od seagate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek11 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Jak wiesz Hanu, miałem problem z SATA, zainstalowałem Win XP, wciskając NIE, gdzy system przy instalacji pruł sie że nie podpisane stery. Zainstalowałem je dopiero po pełnej instalacji Windozy, po instalacji grafiki, nForce'a, itp. Wszystko śmiga pięknie, a co od tej literki "r" w nazwie pliku, to chyba nie ma znaczenia bo ja instalowałem właśnie z "r" stery: silicon_v100281. Dodam jeszcze że nie mam SP1, może to ma jakieś znaczenie... Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ps jak instalowałęm windoze robiłem dokładnie tak jak opisuje kostek i tesz nie mam Sp1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Koledze poradzilem kupno Asus A7N8X Deluxe 2.0 no i jak juz szalec to szalec hadeka SATA a wypadlo na Maxtora 120GB. No i sie zaczelo.... [sprzet: Asus A7N8X DLX 2.0, AthlonXP 2200+, 2x256 Kingston 400 cl3, Maxtor 120gb SATA, Radeon9600, k. TV, Zasilacz Deer 350W, cd-rw teac 52 sprzet na default na maxa, nic nie podkrecone, jedynie co czasem niepokoic moze to speech report memory test failed!] System postawilem bez wiekszych problemow, stery z plyty. System smiga, wszystko ok.. Po ok. 2-3 tygodniach, hadek zaczal glosniej chodzic.Po 2 dniach bluscreen podczas startu windy. [oczywiscie caly sprzet na default] Podczas nowego instalowania windowsa XP proff. tez bluescreen. To do serwisu. [www.gral.pl] Serwis po 10 dniach! Wymienil Dysk i Plyte!? No dobra... bylo minelo.. System postawiony, wszystko smiga.. ale juz po paru dniach co? BLUESCREEN! Znowu serwis [nawet nie bylo z kim sie poklucic, ze nie usuneli przyczyny] Komp 2,5 tygodnia byl trzymany. Wymienili HDD ale powiedzieli, ze "profilkatycznie, bo z nim bylo wszystko w porzadku" i powiedzieli, ze wszystko powinno byc ok, jak sprzet sie znowu sypnie to koszt na naprawy na wlasciciela spadnie!! :evil: Co moze byc przyczyna takiej jazdy?! Juz pomijam zachowanie sie serwisu! Ale zeby takie problemy ze sprzetem o tym jeszcze nie slyszalem. Moze ktos z was mial jakies przejscia z tym albo chociaz cos slyszal.. no nie wiem.. Qmpel zalamany bo to jego 1 sprzet! Kupe kasy wydal i wiekszosc czasu sprzet popsuty. Co robic? Jak gadac z serwisem pozniej? Jakies sterowniki do silicona zmieniac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borowy Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Więc tak. Sterowniki z "r" służą do RAIDA a bez "r" do tzw BASE (u mnie). Przy instalacji golasa potrzebujemy stery 2 razy. Na samym początku kiedy dostałem sterowniki od sprzedawcy dysku po doinstalowaniu w windzie - system się wieszał - gdyż otrzymałem sterowniki na dyskietce do Raida. Później system instalował jeszcze raz w Win i był konflikt - nieznane urządzenie sprzętowe. Dopiero po ściągnięciu wersji dyskietkowej bez "r" wszysko chodzi miodzio. Urzytkownicy Gigabyta http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...Driver_List.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoGwAy Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Koledze poradzilem kupno Asus A7N8X Deluxe 2.0 no i jak juz szalec to szalec hadeka SATA a wypadlo na Maxtora 120GB. No i sie zaczelo.... [sprzet: Asus A7N8X DLX 2.0, AthlonXP 2200+, 2x256 Kingston 400 cl3, Maxtor 120gb SATA, Radeon9600, k. TV, Zasilacz Deer 350W, cd-rw teac 52 sprzet na default na maxa, nic nie podkrecone, jedynie co czasem niepokoic moze to speech report memory test failed!] System postawilem bez wiekszych problemow, stery z plyty. System smiga, wszystko ok.. Po ok. 2-3 tygodniach, hadek zaczal glosniej chodzic.Po 2 dniach bluscreen podczas startu windy. [oczywiscie caly sprzet na default] Podczas nowego instalowania windowsa XP proff. tez bluescreen. To do serwisu. [www.gral.pl] Serwis po 10 dniach! Wymienil Dysk i Plyte!? No dobra... bylo minelo.. System postawiony, wszystko smiga.. ale juz po paru dniach co? BLUESCREEN! Znowu serwis [nawet nie bylo z kim sie poklucic, ze nie usuneli przyczyny] Komp 2,5 tygodnia byl trzymany. Wymienili HDD ale powiedzieli, ze "profilkatycznie, bo z nim bylo wszystko w porzadku" i powiedzieli, ze wszystko powinno byc ok, jak sprzet sie znowu sypnie to koszt na naprawy na wlasciciela spadnie!! :evil: Co moze byc przyczyna takiej jazdy?! Juz pomijam zachowanie sie serwisu! Ale zeby takie problemy ze sprzetem o tym jeszcze nie slyszalem. Moze ktos z was mial jakies przejscia z tym albo chociaz cos slyszal.. no nie wiem.. Qmpel zalamany bo to jego 1 sprzet! Kupe kasy wydal i wiekszosc czasu sprzet popsuty. Co robic? Jak gadac z serwisem pozniej? Jakies sterowniki do silicona zmieniac? Mnie to sie wydaje ze pamieci sa do [gluteus maximus], zobacz moze na jakis innych pamieciech. BTW serwis to powinien Ci usunac usterke a nie gadac cos o kasie jak jest na gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiEdLe Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A ja paisze tak: Checie miec problemy z serwisem - to kupujcie sprzet w www.gral.pl :evil: I tyle na ten temat .... Proponuje sprawdzic od jakiego dystrybutora masz ta mobo i HDD i udac sie bezposrednio do niego..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...