mechl!n Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Mój pierwszy mod (nie licząc drut-moda :D ). Od razu rzuciłem się na głęboką wodę, tzn postanowiłem upchać WC w obudowie MIDI tower i ogólnie ją odbajerzyć... Za "bazę" moich modyfikacji służy mi obudowa Tracer TRO-525. Nie zrobiłem niestety fotek jak wyglądała BEFORE, a jedyną fotką jaką znalazłem w necie jest ta: tutaj widać ją lepiej, ale tylko połowę Front plastikowy, na nim "plexa" pomalowana na szare paski, ledwo świecące diody, zatrzaski i przyciski z plastiku imitującego chrom :? . Jednym słowem odpustowe badziewie (przepraszam jeśli uraziłem uczucia posiadacza takiej obudowy- opinia subiektywna). Obudowę moduję już od jakiegoś miesiąca- z doskoku. Nagrzewnica i wentyle już zamontowane, otwory powycinane- czeka mnie jeszcze kosmetyka (POSZUKUJĘ USZCZELKI O PRZEKROJU "U"- W MOJEJ MIEŚCINIE TOWAR WIELCE DEFICYTOWY (TAK ZRESZTĄ JAK PLEXA, ALUMINUM I MIEDŹ :( ) Zdjęcia sposobu upchania WC przedstawię w terminie późniejszym... Najpierw front: Z blachy aluminiowej 4mm wyciąłem prostokąt maskujący prawie cały dół obudowy; wyszlifowałem go, wyciąłem otwór na wiatrak 80x80, wywierciłem otwory na potencjometry i diody oraz wyciąłem otwór "maskownicy" FDD (na razie bez otworu na diodę i "popychadło"- ciągle czekam na kupioną na allegro FDD z szarym panelem). Od tyłu, tuż pod otworami na diody przykleiłem taśmę izolacyjną (coby zwary nie było :-) ) i polutowałem diody (w szereg- zasilane 12V): Tak to wygląda z przodu: Nóżki diód zakleiłem taśmą- dociskać je będą potencjometry, więc "coby zwary nie było" :D : Z przodu, na ośki potencjometrów powędrowały "podkładki" z... no właśnie- miała być plexa a skończyło się na matowym plastiku z pudełka od CD. Może jaśniej? OK- pytałem Was kiedyś o to: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=44875 "Podkładki" dokręcone nakrętkami potencjometrów (zbliżeń nie będzie, bo kamerka i-netowa nie wyrabia): Na ośki powędrowały aluminiowe gałki w cenie 9zł za sztukę 8O : Całości dopełnił wentyl z grilem (80x80): Zastanawiam się nad wentylem świecącym na niebiesko- nie wiem tylko, czy da się oddziecić zasilanie wentyla od zasilania jego podświetlania- tak żeby regulator spowalniał jego obroty a nie zmniejszał jasności świecenia... Czeka mnie jeszcze dużo pracy... Ale lubię to :D Mały preview frontu (na zachętę do obserwowania tego topica :D ): CDN... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Gdzies juz takie cos widzialem.... :) Ale wykonanie 6! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 8O Niezle Ci to wyszlo :D Bardzo mi sie podoba pomysl zmiany panelu :P Czy za ta kratka u gory bedzie kryla sie chlodnica? Co do planow z wentylem swiecacym z przodu to napewno moge powiedziec ze w Cooler Masterach sie da zrobic osobne zasilanie dla diod. W innych nie sprawdzalem, ale podejrzewam ze tez sie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 A te dwa okrągłe na samym dole to co to za jedne? ---linia cięcia--- Te diody nie są matowe, n'est pas? Jeśli mój narząd wzroku mnie nie oszwabia i tak jest w istocie, to ośmielam się zasugerować, byś celem lepszego rozpraszania światła potraktował je drobnym papierem ściernym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Stylowa. Szkoda tylko, że ta kratka wentylacyjna jest z cieńszej blachy, odrobinę psuje konsekwencję przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Bardzo fajne i z głową przeprowadzony FaceLifting Budy. Mam małe głópie pytanie: Jakich potencjometrów (oznaczenie) użyłeś i gdzie tego typu ustrojstwa można zdobyć :?: Dzięki z góry za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Te "dwa na dole" :D to przyciski (od lewej) RESET i POWER- będą podświetlone na odpowiednio: czerwono i zielono. Do przemyślenia jeszcze dioda od HDD... Kratka faktycznie- cieńka blaszka (około 1.5mm)- maskownica otworów wentylacyjnych w budownictwie. Planowałem blachę aluminiową z otworem maskowanym metalową siatką. Siatka by się znalazła (allegro), ale aluminium nie (deficyt :( ). Nie jest źle- w realu nie odbiega od całości. Kupiona w "Żelaznym"- długo szukałem alternatywy dla maskownicy z aluminium. Nie spodziewałem się, że znajdę metalową maskownicę- wszędzie tylko plastikowe... I na dodatek o idealnie pasującej szerokości :twisted: . Maskuje ona wlot powietrza do nagrzewnicy i samą nagrzewnicę ofkoz. Nagrzewnica montowana poziomo- szczegóły wkrótce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Kratka faktycznie- cieńka blaszka (około 1.5mm)- maskownica otworów wentylacyjnych w budownictwie. Planowałem blachę aluminiową z otworem maskowanym metalową siatką. Siatka by się znalazła (allegro), ale aluminium nie (deficyt :( ). Nie jest źle- w realu nie odbiega od całości. Kupiona w "Żelaznym"- długo szukałem alternatywy dla maskownicy z aluminium. Nie spodziewałem się, że znajdę metalową maskownicę- wszędzie tylko plastikowe... I na dodatek o idealnie pasującej szerokości :twisted: .Wiem, mam w kuchni. :) Może by ją trochę zmatowić, żeby inaczej odbijała światło? Ale mówisz, że w realu różnica nie rzuca się w oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 O- to jest pomysł do przemyślenia :D . A potencjometry 10kohm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Do przemyślenia jeszcze dioda od HDD...Ja mam białą, ale jak ogarnę o co chodzi w diodach RGB to pewnie zmienię. Raz gdzieś na straganie widziałem różową. Taką jak Barbie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 hmmm... bedzie ciekawie :D a jak narazie to powodzonka w dalszych pracach :) ale juz teraz Ci mowie, ze musi byc dobrze :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 wystrugane idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stilon Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 podoba sie... ale koniecznie musisz znalezc taki sam kawalek blachy tam gdzie masz ta kratke wentylacyjna... nie wiem jakie masz mozliwosci, ale widzialem kiedys cos podobnego i zamiast jednego otworu maskowanego siatka, gosciu wywiercil mnostwo malutkich (gdzies 1mm) otworkow (chyba mialo to nawet jakis wzor) i jezeli mnie pamiec nie myli, to podswietlil to... wygladalo super pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stilon Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 jeszcze jedno pytanko... Te "dwa na dole" :D to przyciski (od lewej) RESET i POWER- będą podświetlone na odpowiednio: czerwono i zielono. Do przemyślenia jeszcze dioda od HDD... Czy wkorzystales orginalne przyciski? Czy jakies kombinowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Niezle cacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Bardzo profesjonalnie ! Gratuluje ! i czekam na wiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 TO jest właśnie to! Lubie takie surowe klimaty! :) Nie podoba mi się tylko ta kratka kominowa :), ale to Twój mod... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Galeczki fajne, tylko co to za kratka, troche jak by wentylacyjna z kuchni :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Galeczki fajne, tylko co to za kratka, troche jak by wentylacyjna z kuchni :wink: Nie "troche jak wentylacja z kuchni" tylko dokładnie wentylacja z kuchni 8) . Kratka zostanie zmatowiona- będzie bardziej "kompatybilna" z resztą. Jutro więcej zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Obudowa z zamontowaną chłodnicą: Nie wiedziałem, ile problemów może nastręczyć podświetlenie tych dwóch przycisków na dole (reset i power). Miały być podświetlone na czerwono i zielono. Zieleń odpada- ledwie świeci, choć dioda super jasna. Światło jednak kiepsko rozchodzi się w krążku z plexy... Nie pomogło matowanie diody i krążka... Czerwone podświetlenie wygląda super! Zielone nie :( . Trzeba zastanowić się nad innym kolorem- białe, żółte, pomarańczowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Co to za chlodniczka? Modyfikowales ja zeby wlazla do zatoki 5.25? Co do diodek to moze dac wiecej niz jedna na krazek? Nie wiem czy to w duzym stopniu pomoze, ale zawsze warto sprobowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Nie mam pojęcia z jakiego samochody jest ta nagrzewnica- pasuje idealnie bez żadnych modyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Kurde, mechl!n, pokłon normalnie. Ciągle zapominałem/nie miałem czasu się tu dopisać. Oj jak mi się to podoba. Surowe, zgrabne i bez przesadnych bajerów. Mam bigtowera, który aż się prosi o podobny front, ale niestety - brak narzędzi :( Zaraz sobie zapiszę fotki :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Nie mam pojęcia z jakiego samochody jest ta nagrzewnica- pasuje idealnie bez żadnych modyfikacji. to prawda pasuje zajeviscie i widze ze nad nia juz dziupla gotowa na wentyl... :) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 to prawda pasuje zajeviscie i widze ze nad nia juz dziupla gotowa na wentyl... :) pozdr A nawet DWIE- powietrze przez nagrzewnicę wyciągać będą dwa wentyle 120x120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 to prawda pasuje zajeviscie i widze ze nad nia juz dziupla gotowa na wentyl... :) pozdr A nawet DWIE- powietrze przez nagrzewnicę wyciągać będą dwa wentyle 120x120. ...wlasnie, wlasnie, dobry pomysl, tez o tym myslalem, ja mam taka 120-ke Panaflo identyczna jak w topicu: Modyfikacje/Farby i zastanawiam sie wlasnie gdzie ja dac: przod, gora czy tyl? a apropo gdzie kupiles galeczki? pewnie nie w Krakowie, co? jak bys wiedzial lub mial bys kogos kto wie gdzie mozna nabyc takie w Kraku to daj znac dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 piekna fachowa robota :] tez zaniedlugo bede zmienial przedni panel w moim codegenie big tower ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Gałki kupione TUTAJ. Mam już pomysła na wizualizację pracy dysku twardego- będzie to wskaźnik poziomu użycia- 10 diód- ilość świecących zależała będzie od stopnia "obciążenia" dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 a apropo gdzie kupiles galeczki? pewnie nie w Krakowie, co? jak bys wiedzial lub mial bys kogos kto wie gdzie mozna nabyc takie w Kraku to daj znac Sprawdź w jakimś sklepie z instrumentami. Jeszcze nie widziałem żeby nie mieli :) wszyscy wymieniają sobie na takie tandetne plastiki w gitarach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weng Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Do tej pory nie wiedziałem z czego zrobiłem swoją obudowę teraz wiem ;-) zapraszam www.weng.kgb.pl Dodam tylko że biurko robiłem do kompa a nie odwrotnie, opinie na temat pierwszego posta : dla mnie bomba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...