Darek CC Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Witam! Własnei nabyłem nowego legalnego windowsa Xp i chciałem go instalowac lecz sprzedawca powiedział mi ze jesli mam zamiar robić w najbliszym czasie jakieś zmiany w kompie a zwłaszcza płyte główną to mam poczekac z instalacją. Podobno jak zainstaluje windowsa na starej płycie i ją wymienie to musze kupić nowego windowsa aby było wszystko legalne ????? Czy to jest prawda czy jaks bzdura!!!!!!!!!!!!!! pomocy!!!!!!!!! Może juz ktoś wymieniał płyte i ma oryginalnego windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 bzdura jakich malo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 jezeli nabyles go to jest twoj i mozesz go sobie instalowac na WLASNYM sprzecie do woli ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ogólnie rzecz biorąc, Windowsa można zainstalować więcej niż raz. ;) Płyta nie ulega samozniszczeniu. :D Jest natomiast możliwe, że jeżeli kupiło się wersję OEM razem z określonym komponentem komputera, to trzeba ten komponent posiadać w komputerze, żeby się wszystko zgadzało. Ale czy ta możliwość jest realnością -- nie wiem. Może wypowie się ktoś jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 :lol: niezle, niezle. Jak zmienisz wentylatorek na procku to offica nowego tez musisz kupic zeby legalne bylo. :wink: Oczywiscie, jak zmienisz plyte to od nowa bedziesz instalowal przeciez tego windowsa i od nowa go aktywowal i to bedzie jak najbardziej legalne. SLuchaj dalej takich sprzedawcow, a daleko zajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Cytat Witam! Własnei nabyłem nowego legalnego windowsa Xp i chciałem go instalowac lecz sprzedawca powiedział mi ze jesli mam zamiar robić w najbliszym czasie jakieś zmiany w kompie a zwłaszcza płyte główną to mam poczekac z instalacją. Podobno jak zainstaluje windowsa na starej płycie i ją wymienie to musze kupić nowego windowsa aby było wszystko legalne ????? Czy to jest prawda czy jaks bzdura!!!!!!!!!!!!!! pomocy!!!!!!!!! Może juz ktoś wymieniał płyte i ma oryginalnego windows Jeśli kupiłeś wersję OEM z płytą główną lub z całym nowym komputerem - to sprzedawca mał rację. Jeśli kupileś wersję OEM z np kartą sieciową - to musisz mieć ja zainstalowaną w komputerze zawsze gdy używaz tego windowsa jeśli kupiłeś OEM z innym nieperyferyjnym elementem komputera - to też musisz go mieć zainstalowanego - w czasie używania systemu (więc jeśli kupileś go z grafą - a potem wrzuciłeś ją do szafy - to nie masz prawa używać windy, podobnie jeśli kupisz z bateryjką - a za 4 lata bateryjka padnie - to musisz kupić nową licencję) Jeśli kupiłeś OEM z myszką lub klawiaturą to: 1. sprzedawca nie ma prawa tak sprzedawać Win XP 2. jeśli jednak sprzedał - to użytkujesz windę nielegalnie ! Jeśli kupiłeś wersję pudełkową - to możesz zmieniać wszystkie elementy sprzętu Jeśli kupiłeś od pirata ;) to ... możesz robić co chcesz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 oczywiscie gwarancje nie maja wplywu na legalnosc windy, mowie tu o zakupie OEM... czyli jak kupie razem z ramem z dozywotnia gwarancja to mam spokoj?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Cytat oczywiscie gwarancje nie maja wplywu na legalnosc windy, mowie tu o zakupie OEM... czyli jak kupie razem z ramem z dozywotnia gwarancja to mam spokoj?? :lol: jak kupisz z 1 roczną gwarancją -i za 4 lata będziesz dalej używał tej kostki to masz spokoj. Jednak jak kostka ci padnie za 1,5 roku i kupisz nową to musisz kupić nową licencję OEM. W sumie wiesz że kupijesz OEM i wiesz na jakich zasadach - wątpliwości może budzić jedynie cena. Zawsze lepiej kupić pudełkową wersję - ale ta jest sporo droższa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 No! jaze ten patent! :) ale co jak kupie z tak zwana wieczysta gwarancja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Cytat No! jaze ten patent! :) ale co jak kupie z tak zwana wieczysta gwarancja?? To nic - gwarancja na pamięci nie jest gwarancją na Windowsa (której i tak nikt ci nie da ;) - nawet MS) Windy możesz używac doputy - dopuki masz te kości w kompie. Jak ci się zwalą, a są na gwarancji i dostaniesz nowe - to możesz dalej legalnie winde używać, ale jak je wymienisz na całkiem nowe, a stare z wieczystą gwarancją oddasz kumplow/wsadzisz do szafy - to nie możesz windy używać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Przewrotne pytanie - czy części które były kupowane razem z systemem OEM muszą pracować w kompie, czy też wystarczy że leżą sobie w obudowie - bo przeglądałem licencje, i nic na ten temat nie znalazłem sensownego :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Cytat Przewrotne pytanie - czy części które były kupowane razem z systemem OEM muszą pracować w kompie, czy też wystarczy że leżą sobie w obudowie - bo przeglądałem licencje, i nic na ten temat nie znalazłem sensownego :twisted: Muszą być włączone tak jakby miały pracować - np karta graf PCI ma byc w slocie PCI, graficzna AGP ma być w AGP - a pamięc nie może być przyklejona do obudowy ;) - tylko ma być w slotach. Jak kupiłeś windę razem z kartą LAN - to wystarczy żeby ona była w slocie. Używać jej w danym momencie nie musisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madridista Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Sprzedawca chyba usłyszał, że po zmianie sprzętu trzeba na nowo aktywować Windowsa XP. A resztę sobie dopowiedział :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...