Skocz do zawartości
VanZan

Podkrecanie Pentium 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym podkrecic procesor Pentium 3 450mhz niestety nigdy tego nie robilem i nie wiem od czego zaczac. Czy wogóle opłaca sie podkrecac taki procesor i czy da to jakis wzrost mocy. Bardzo prosze o pomoc

Z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam

VanZan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od przeczytania instrukcji do Twojej plyty glownej - bo tego procka mozesz krecic tylko zwiekszajac taktowanie magistrali systemowej (FSB) zworkami lub w BIOSie (zapoznaj sie od razu ze zworka CLR_CMOS) :P

FSB=112MHz bedzie osiagalne (wyczysc z kurzu radiator i wentylatorek) i w miare bezpieczne dla dysku (chyba ze masz badziew ze stajni Seagate o nazwie Medalist to nie radze podkrecac no chyba ze utrata danych lub wysypanie sie windowsa nie jest dla Ciebie problemem)

a pytanie "czy sie oplaca podkrecic" zadane na forum gdzie ludzie walcza o kazdy dodatkowy MHz jest troche nie na miejscu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecilem Pentiuma 3 450mhz (100x4,5) na 504 mhz (112x4,5) przy pomocy BIOSU i po podkreceniu nie mam glosu w windowsie xp pro nawet zmiana sterownikow nie pomogla nie wiem co robic :(

Z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam

VanZan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niewiem co robic ze zintegrowanym dzwiekiem niemialem do czynienia polookaj wi instrukcji mobo za jakims dzielnikiem ci albo cos ale niewiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam PIII500@650 (Katami) na abicie BE6II, chodzi na magistrali 130MHz

jedyne co trzeba zrobić to zwiększyć napięcie na 2.2v cache letency z 8 na 1 no i trzeba zapodać dobre chłodzenie mi przy odtwartym oknie chodził na 133 :D narazie więcej nie próbowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kompa z takim samym prockiem w piwnicy i chetnie bym sie z nim pobawil... ;-) Przeszukalem wszystkie posty na temat podkrecania tego modelu i nigdzie nie dowiedzialem sie ktore piny nalezy polaczyc zeby uzyskac wieksze napiecie... moze ktos zapodal by linka lub wytlumaczyl jak to sie robi... ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od przeczytania instrukcji do Twojej plyty glownej - bo tego procka mozesz krecic tylko zwiekszajac taktowanie magistrali systemowej (FSB) zworkami lub w BIOSie (zapoznaj sie od razu ze zworka CLR_CMOS) :P

FSB=112MHz bedzie osiagalne (wyczysc z kurzu radiator i wentylatorek) i w miare bezpieczne dla dysku (chyba ze masz badziew ze stajni Seagate o nazwie Medalist to nie radze podkrecac no chyba ze utrata danych lub wysypanie sie windowsa nie jest dla Ciebie problemem)

a pytanie "czy sie oplaca podkrecic" zadane na forum gdzie ludzie walcza o kazdy dodatkowy MHz jest troche nie na miejscu :P

eee u mnie taki dysk na identycznie wykręconym procku chodzi juz bez problemuu ponad rok i nic sie z nim dziwnego nie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm na P3 450MHz probowalem moda piny A121 A119 B119

nie udal sie :((( tzn dalej bylo napiecie 2V (nie spalilem procka hihi)

Mod dzialal na Celeronie 300 a na Celeronie 333 tez nie dzialal(a raczej dzialal tylko ... Vcore bylo 2,5 :lol: i to jest dziwne... bo bo jak Pentium III 450 to inne jadro niz Mendocino/Deschutes to Celeron 333 to wlasnie Mendocino!!!

ps :VanZan - moj Pentium III 450 poszedl na 566 na plycie ABIT-a (BH6) ale poszedl na 640 ale niestety musialem zwolnic cache z default na 10(co w efekcie dzialal tak jak by go nie mial :x :lol: )

W swoim kompie tez mam zintegrowany dzwiek (sic) , (a mowilem gosciom zeby mi sprzedali taniej plyte bo niechce zintegrowanego dzwieku - buahahaha ) u mnie jesli czestotliwosc PCI przekroczy 36MHz dzwiek sie sypie. Wsadzilem SB128 i dziala pieknie mimo PCI 40MHz :D

ps2 : Mam pytanie do aro52 czy robiles testy jak zwolniles cache??

bo u mnie wydajnosc w 3dmarku spadla (test cpuspeed no comment)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to PIII 450 wykręciłem na płycie gigabyta (nie mojej jak i nie na swoim kompie, bo nienawidzę gigabyta) do 550 na defaultowym napięciu. Jedynym modem była pasta silikonowa (a nie różowe badziewie klejące się do proca) i założenie 3 wiatraczków na radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

629763[/snapback]

Hej benek, a ty swój sprzęt na ile możesz podkręcić? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli ma szyne (orginalnie) 100MHz, to przetawienie na 133 powinno dac 1GHz. Ale raczej tak ostry oc sie nie uda, chociaz nic nie zaszkodzi sporóbować.

Jesli z kolei masz fsb 133, to bedzie juz ciezej, ale tez nie zaszkodzi sróbować.

Pamietaj zeby podkrecac małymi kroczkami i psrawdzac stabilosc / temperature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi bez żadnego kombinowania po zmianie magistrali ze 100 na 133 PIII 450 poszedł na 600 i nie było najmniejszych problemów. Chyba miałem niesamowite szczęście, komputerek bryka na takich ustawieniach do dzisiejszego dnia. Szczerze mówiąc, to sam jestem zdziwiony :) To oczywiście nie komp z podpisu, tamtem chodzi u mojej mamy, która o dziwo przekonała się do komputerów !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...