Skocz do zawartości
przeciwnik

Jaki zdaniem was jest najlepszy bank?

Rekomendowane odpowiedzi

Mniej więcej. Tylko, że ja czytałem na tweak'u wypowiedzi innych osób. Polecali mBank.

Czyli "zamówiłem sprzęt teraz odkrywam jego funkcje". Ale faktem jest, że niewiele wiedziałem i dziękuje Ci za wszelkie uwagi i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tyle ze juz mnie MBank pomalu wnerwia.

Pisza ze zalozenie konta to 18dni. Umnie jest juz 25 z czego trzeba odliczyc swieta (20) a roboczych jest juz z dniem dzisiejszym 17.

Umowe wyslalem 2 tygodnie temu i podobno jeszcze nie doszla. Mowia ze jak nie przyjdzie w przeciagu 10dni to moge sobie 2 zamowic :x :x

Jezeli tak to <span style="color:red;">[ciach!]</span>le ich i zakladam obojetnie gdzie bo takich cyrkow to ja jeszcze nie widzialem :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepszego od mBanku nie znajdziesz, ale skoro mBank Ci z jakichś powodów nie pasuje to podpisuj umowę z Inteligo.

Przeanalizowałem wszystkie wady i zalety banków online i uważam że najbardziej opłaca się teraz konto w Volkswagen Bank direct

jak ktoś chce porównać konta to proszę bardzo http://www.bankier.pl/centrum/porownaj/konta.html

np. takie przelewy online to w Inteligo pobierana jest opłata za przelew przez internet (0.99 PLN) i mBank także ma zacząć pobierać za te transakcje :evil:

Pozatym porównajcie ofertę vwbankdirect'a z tymi dwoma a sami sie przekonacie że tylko w nim warto zakładać konto http://www.bankier.pl/centrum/produkty/vwb...=&kategoriaId=5

Ja już założyłem i jestem zadowolony :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie mieszkasz w jakiejs pipidowce tylko w wiekszym miescie i jestes uczniem/studentem to Multibank.

+ konto studenckie 1 PLN na miesiac (plus 1 PLN za VE)

+ NetKarta na zasadzie el. portmonetki do platnosci MOTO (24 PLN na rok jesli dobrze pamietam)

+ jest VC debetowa bez problemu mimo braku zaswiadczenia o dochodach

+ bezplatne przelewy krajowe

+ konta walutowe i przelewy miedzynarodowe in/out

+ wmiare wygodny iface www

+ nowoczesne oddzialy. w kazdym bankomat, komputer z dostepem do moj.multibank.pl

+ debet bez problemu

- 0801 ;(

- bankomaty bezprowizyjne tylko euronetu

- kody jednorazowe na gownianej karteczce

- brak podpisanych cyfrowo potwierdzen zlecenia przelewu jak w Inteligo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D a jesli ktos mieszka na pipidowce i nie ma zamiaru latać za euronetami to polecam Volkswagen Bank direct

+ bezpłatne prowadzenie rachunku,

+ bezpłatne przelewy i zlecenia

+ bezpłatny comiesięczny wyciąg z rachunku,

+ bezpłatne karty VISA (wydanie lub wznowienie)

+ bezpłatna obsługa rachunku przez internet i telefon

+ wysokie oprocentowanie (4.00%)

+ bezpłatny token do obsługi internetowej, gwarantujący najwyższy poziom bezpieczeństwa

+ bezpłatne podejmowanie gotówki ze wszystkich bankomatów w kraju w wysokości 400 zł lub powyżej tej kwoty (poniżej tej kwoty tylko 1.50 zł)

- chyba nie ma :wink:

- a jednak :roll:, nie podoba mi się ta karta płatnicza :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo! Po przejrzeniu tematu sklaniam sie ku Inteligo. Mam 17 lat (w sierpniu 18-stka :D). Konta uzywal bede glownie do allegro, a z racji ze ucze sie poza domem to czasem pewnie cos starsi przeleja zeby sobie w szkole odebral :D. Przez konto nie bede przeplywac duze sumy. Mieszkam i ucze sie w nieduzych miastach. Jak uwazacie czy Inteligo to sluszny wybor? Interesuja mnie tez koszty utrzymania takiego konta, czy musze miec jakies wplaty minimalne w miesiacu?

Przejrzalem regulamin banku, ale zawsze lepiej sie upewnic :D.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coż, ja mam konto w VW Bank direct i też się zastanawiałem między Inteligo a nim

ale wybór należy do ciebie, tutaj mozesz sobie porównać konta :wink:

a tu masz oferty ze szczegółami

Konto Inteligo

Konto Volkswagen Bank direct

zdecydowałem sie na VWBd bo przelewy są gratis, token...

no zresztą wybieraj które tobie odpowiada, byle nie mBank :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo! Po przejrzeniu tematu sklaniam sie ku Inteligo. Mam 17 lat (w sierpniu 18-stka :D). Konta uzywal bede glownie do allegro, a z racji ze ucze sie poza domem to czasem pewnie cos starsi przeleja zeby sobie w szkole odebral :D. Przez konto nie bede przeplywac duze sumy. Mieszkam i ucze sie w nieduzych miastach. Jak uwazacie czy Inteligo to sluszny wybor? Interesuja mnie tez koszty utrzymania takiego konta, czy musze miec jakies wplaty minimalne w miesiacu?

Przejrzalem regulamin banku, ale zawsze lepiej sie upewnic :D.

pozdro

Generalnie:

Jesli srednie saldo konta < 100 PLN w danym miesiacu to placi sie 5 PLNow

VE kosztuje afaik 1 PLN / mies

W nieduzych miastach Inteligo moze byc jedyna sensowna wersja - mi bardzoooooo podpadli jakoscia obslugi klienta po przejeciu przez PKO BP ale fakt ze w nieduzych miastach najczesciej jedyny bankomat jaki jest to skarbonka albo zuberek ;) (PKO BP / PeKaO SA ;) i znajduje sie jakis oddzial, zeby wplacic gotowke

Generalnie uzywalem dlugo Inteligo i in plus napewno:

- najbardziej funkcjonalny system www z znanych mi bankow [mBank, multi, citi (dawniej handlobank), wbk24, kb24, zuberek ;)]

Zwlaszcza swietna rzecza sa podpisane cyfrowo potwierdzenia przyjecia zlecenia przelewu

- 0800 ;)

- funkcjonalny serwis SMS (aczkolwiek drogi)

- duzo bankomatow PKO BP

Na minus:

- VE ktora niby mozna placic via inet ale najczesciej nie wychodzi ;)

- nie odpowiadaja na maile

- mialem 2 reklamacje. Obie zalatwiano ponad miesiac, wciskano mi ze probowano sie ze mna kontaktowac (mam centralke telefoniczna i widze polaczenia ;), gubiono dokumenty i w jednej sprawie nic nie zrobiono nie liczac srednio satysfakcjonujacej odpowiedzi "nie mamy pojecia"

- oddzialy sa zazwyczaj zastawione kolejkami emerytek placacych za mieszkanie. w wiekszosci oddzialow poziom zenujacy - ale czego sie spodziewac po takich bankach ;/

- brak ubezpieczenia karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba juz calkowicie przekonalem sie do Inteligo :D. Takie jeszcze pytanko: z bankomatow przyozdobionych "zuberkiem" tez moge wyciagac cash bez prowizji?

Nie

Zuberek to Pekao SA. Skarbonka to PKO BP. PKO BP to to co kiedys bylo Powszechna Kasa Oszczednosci - daaaawno temu w miastach byly takie neony oszczedzaj w PKO ;)

Natomiast Pekao SA w formie takiej jakiej jest powstal w polowie lat 90'tych ( np w Szczecinie poprzez wcholoniecie Pomorskiego Banku Kredytowego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mbank jest dobry i ja tam mam konto.

wszystko zależy od tego kto jakie transakcje dokonuje

więc jeśli ktoś dokonuje w miesiącu od kilku do kilkunastu przelewów to raczej mBank odpada, pozatym jeśli chodzi też o bankomaty to jak ktoś nie ma w pobliżu Euronetu lub maszyny z banku zachodniego to nie ma co nawet się zastanawiać bo z innych jest pobierana prowizja 5 zetów!

według mnie to jedynym plusem mBanku jest SFI

ja jak wspomniałem parę postów powyżej mam konto w VWbank direct, no i jak narazie jestem zadowolony, troszku wyższe oprocentowanie, nie muszę latać za euronetami choć pobierana jest prowizja tylko 1,50 PLN ale za to mogę korzystać z wszystkich bankomatów w kraju, a wypłacając 400 zł lub więcej to mam za free :wink:

plusem też jest gratisowy token zamiast uciążliwych jednorazowych haseł na karteczce z mBanku

do tego ostatnio niezłe zamieszanie toczy się wokół tego banku, zmuszeni byli wprowadzić te opłaty bo przynosi straty przez co nieźle też utracili klientów. Do tego wszystkiego spadł na czwartą pozycję w rankingu rorów http://barometr.onet.pl/barror.aspx, już nawet PKO ze swoim Inteligo wyprzedziło mBank :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ow, widzę że nie tylko ja wpadłem na pomysł założenia konta ... dla mnie też ważna jest pełna obsługa przez internet i małe opłaty...

Intelligo na dzień dzisiejszy wydaje się najbardziej sensowne... Volkswagen wydaje sie też ok, ale coś nie moge znaleźć większości informacji o koncie - tzn. pełnej listy opłat i prowizji.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to VW jest praktycznie bez opłat, nawet przelewy są darmowe i do tego jest 4% oprocentowanie, a w Intelligo jest 2% i płaci sie chyba 1zł za Visę na miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. Volkswagen wydaje sie też ok, ale coś nie moge znaleźć większości informacji o koncie - tzn. pełnej listy opłat i prowizji.

tu masz o prowizjach i opłatach

http://www.vwbank.pl/formularze/cc_tpio.pdf

oczywiście mowa o pakiecie standard :roll:

http://www.vwbankdirect.pl/indexedirect.html

jeszcze luknij tam na pytania i odpowiedzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Otwarcie Konta e-direct

lub zmiana pakietu Konta e-direct

Oświadczam, iż zapoznałem się i akceptuję treść "Regulaminu Prowadzenia Rachunków Bankowych Volkswagen Bank Polska S.A." oraz "Tabeli Prowizji i Opłat", które stanowią część integralną niniejszej Umowy. Niniejszym wyrażam zgodę na poddanie się egzekucji do kwoty 50 000 PLN. Bank może wystawić tytuł egzekucyjny w terminie 12 m-cy od dnia rozwiązania umowy o prowadzenie rachunku. Niniejszym wyrażam zgodę na nagrywanie wszystkich rozmów telefonicznych prowadzonych z Bankiem. "

czy moze mi to ktos wytlumaczyc ? bo niestety nie kapuje o co chodzi z ta egzekucja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol daj znac jak wszystko poszlo bo tez chce zalozyc tam konto tylko nikt z info banku nie odpowiada a i na forum nikt chyba nie na odpowiedzi na pytanie postawione wyzej. moze Ty wiesz o co chodzi ? w koncu podpisales ta umowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol daj znac jak wszystko poszlo bo tez chce zalozyc tam konto tylko nikt z info banku nie odpowiada a i na forum nikt chyba nie na odpowiedzi na pytanie postawione wyzej. moze Ty wiesz o co chodzi ? w koncu podpisales ta umowe :)

Na razie złożyłem wniosek - jutro jadę do banku złożyć podpisana umowę i wtedy sie spytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak popadnisz w długi to mogą Cię ścigać do kwoty 50 000 PLN, ja tak to rozumiem..

A jak mam większy dług, to mi odpuszczają :wink: No więc przeczytałem regulamin (dokładnie) i spytałem się kilku osób, które mniej więcej się na prawie znają.

Sprawa jest dość dziwna - na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że bank może żadać od posiadacza konta 50tys. zł. w dowolnym momencie do 12 mies. od zerwania umowy. No i faktycznie - tylko tyle pisze - nic więcej o tym nie ma - kiedy może nastapić egzekucja, na jakiej podstawie itp. w regulaminie nie ma ani słowa o tym.

Aha - zapomniałęm o tym kontakcie telefonicznym - jeszcze do mnie nie dzwonili - ale to i dobrze, bo jak koleś zadzwoni, to się o to spytam - tylko co mi da jego odpowiedź, skoro sformułowanie oświadczenia jest zdecydowanie nieodpowiednie.

Coś czuje, że skończy się na Intelligo (bo raczej MBanku nie wezmę)... chyba, że mi dadzą jakieś wyjaśnienie na piśmie o co tam chodzi, bo takiej umowy bym sie bał podpisać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm? sam też nie wiem o co dokładnie w tym biega, konto mam już założone ponad miesiąc a przy jego zakładaniu jakoś nie wziąłem tej kwestii pod lupe :evil:

jeśli dotyczy ona zerwania umowy to można przez te 12 miechów trzymać jakiś grosik i będzie git :P

pozatym to nie wiem dlaczego miał bym zrywać umowę skoro warunki są bardziej korzystne niż w konkurencji

a jeśli chodzi o zakładanie konta to na stronie wypełniłem formularz, później zapisałem na dysk (plik PDF), wydrukowałem i poleciałem na pocztę Dołączona grafika

po trzech dniach telefonik z potwierdzeniem i blebleDołączona grafikable, następnie przychodzi w liściku numer identyfikacyjny PIN i karta do bankomatu, potem kolejny liścik ale z telekodem niezbędnym do korzystania z automatycznej obsługi telefoniczniej, i jeszcze przyszła paczuszka a w niej segregator z instrukcją obsługi on-line, formularzami i token,

w końcu telefonik na 0-800... no i według instrukcji automatu wklepałem przydzielony nr rachunku i telekod po to by wygenerować sobie własny wymyślony, oczywiście w między czasie to jeszcze musiałem wybrać rozmowę z konsultantem bo można się w tym wszystkim pogubić, a jak już z nim blebleble to aktywował mi kartę i token Dołączona grafika

później jeszcze przy pierwszym logowaniu na konto wpisałem nr klienta nadany przez bank i wskazanie tokena by ustalić sobie własne hasło :roll:

w końcu z tym całym zakładaniem tego konta to można się zachlastać, za dużo pieprzenia się z tym wszystkim :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi