SuChyY Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Mam sobie wybrac ze 3 ksiazki na swieta :> I niespecjalnie wiem co, moze jest tu ktos kto mi cos poleci :) Gdybym mial sam wybrac to pewnie wezme sobei 3 ksiazki Dicka albo cos Adamsa jak znajde w Polsce. Moze ktos cos konkretnego moze polecic ? Ogolnie to raczej malo czytam a z sci-fi to znam tylko kilkanascie opowiadan Dicka (takich krotkich) i serie Autostopem Przez Galaktyke Adamsa (genialne ;] ) wiec jestem otwarty na propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 dicka polecam Ubik mi sie podobal innych nie czytlaem niestesty , a ogolnei z s-f poelcam jeszcze autorow G.R. Dickson , Timothy Zahn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Polecam "Limes inferior" Janusza Zajdla, lub jakieś opowiadania tego autora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Jeśli odpowiadają Ci falloutowskie klimaty to polecam całym sercem :P "Mroczną Wieże" Stephena Kinga Świetnie sie czyta, spora dawka humorku,i napraaaaawde wciaga. Polecam, to teraz mój nr 1 :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ja czytałem bardzo fajną książkę poniekąd fantsy, autora nie pamiętam ale tytuł to "Mistrz Pieśni". Książka naprawde bardzo mi sie podobała. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaf Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Orson Scott Card - Cień Endera Rewelacyjna książka polecam Tu masz pierwszy rozdział niestety po angielsku http://www.hatrack.com/osc/books/shadow01.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Bardzo fajne opowiadania z polskich autorów pisze Tomasz Kołodziejczak. A co do knig to coś wyższego lotu: np. Strugackich :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MF Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Orson Scott Card - Cień Endera Rewelacyjna książka polecam Tu masz pierwszy rozdział niestety po angielskuhttp://www.hatrack.com/osc/books/shadow01.shtml Radze zacząć w takiej kolejnosci :) : -Gra Endera -Ksenocyd -Cień Endera -Dzieci umysłu a tutaj masz całosć tej znakomitej serii http://www.kkkk.pl/asp/autorzycd.asp?autor_id=1415 Jak napisął Gustaf jest to REWELACJA czytałem wszystkie części już chyba z 8 razy. Polecam też Harry Harisona i serie o Stalowym Szczurze dużo akcji i humoru obsadzonego w klimacie SF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ludzie! Kolega sie pytal o S-F, nie o fantasy ani horror! Polecam: *Koniecznie (bo to KLASYKA): Robert A. Heinlein "Luna to surowa pani", "Obcy w obcym kraju"; *Neal Stephenson "Zamiec" - cyberpunk, ale duzo lepszy od dowolnej ksiazki Gibsona; *Wszystko Jacka Dukaja, co Ci wpadnie w rece, ale przede wszystkim "Czarne oceany" - rewelacja!. Ja oprocz tego lubie dziela RAZ (Rafal Andrzej Ziemkiewicz), Zajdla (smutne troche sa). Jak chcesz sie posmiac to skoluj sobie "Bill bohater Galaktyki" - nie pamietam czyje to, ale niezle - taki Szwejk w kosmosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Mam sobie wybrac ze 3 ksiazki na swieta :> I niespecjalnie wiem co, moze jest tu ktos kto mi cos poleci :) Gdybym mial sam wybrac to pewnie wezme sobei 3 ksiazki Dicka albo cos Adamsa jak znajde w Polsce. Moze ktos cos konkretnego moze polecic ? Ogolnie to raczej malo czytam a z sci-fi to znam tylko kilkanascie opowiadan Dicka (takich krotkich) i serie Autostopem Przez Galaktyke Adamsa (genialne ;] ) wiec jestem otwarty na propozycje. Jeśli lubisz, tzw. Space Opery, to polecam serię Stalowy Szczur Harrisona. Naprawdę świetnie się to czyta. Ewentualnie "Fundacja" Asimova. Liczy to sobie chyba 5 czy 6 tomów i też jest niezła. Albo "Planeta Śmierci" również Harrisona. Ma to chyba 6 tomów. Wiem, że to nie pojedyńcze książki, a całe serie, ale sa naprawdę niezłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 a ja proponuje "Achaję" Andrzeja Ziemiańskiego - ciężko się oderwac od tej książki ( byłem wczoraj w empiku za drugim tomem bo właśnie wydano, ale mieli tylko 100sztuk i rozeszły się w półtora dnia) Michalak - autorem Mistrza Pieśni jest Orson Scott Card Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 "Diuna" i kolejne ksiazki z tego cyklu, autorstwa Franka Herberta. W klimacie Zajdla polecam tez Marka Oramusa - do dostania raczej w antykwariatach. No i oczywiscie Lem. Pozdro M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dzięki za ten temat, bo o książkach to ja już prawie zapomniałem... Właśnie szperam po regałach w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego tytułu ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Lem'a bym akurat nie klasyfikował stricte jako s/f. Choć często zahacza o tematy pokrewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Jakby scenariusz z gry Gothic wydali jako xiazke bym kupił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A po co ci? Przecież masz już jedną ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Kategorycznie Diunę - po prostu rządzi. Cały cykl o Enderze. Wszystko Harrego Harrisona. Lubie też książki Strugackich. Fundacja Asimowa to też fajny cykl .. A 'Bill, bohater galaktyki' miażdzy - jedna z moich ulubionych - znam ją prawie na pamięć.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dick -> Mr.Futurity F.Herbert-> Dune [wypas na maxa] D.Koontz-> [ nie wiem czy to sf ale tez wypas] np.mroczne sciezki serca albo ostatnie drzwi przed niebem Lem-> dzienniki gwiezdne A.Sapkowski -> :twisted: w sumie malo czytam s/f ale to co wymienilem rulezuje poprostu :D i procz tego jeszcze all S.Kinga , Dicka itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gustaf Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Radze zacząć w takiej kolejnosci :) : -Gra Endera -Ksenocyd -Cień Endera -Dzieci umysłu a tutaj masz całosć tej znakomitej serii http://www.kkkk.pl/asp/autorzycd.asp?autor_id=1415 Pominąłeś jeszcze Cień Hegemona ;) i kilka dni temu zostala wydana następna (szkoda ze chyba ostatnia) część sagi Teatr Cieni http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ks...ksiazka_id=2791 Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf_ Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Lem'a bym akurat nie klasyfikował stricte jako s/f. Choć często zahacza o tematy pokrewne. Lem - lem jest jednym z tych autorów, którzy pisząc i rozważając o przyszłości nie starają sie wymyślać jakiejś niesamowitej techniki itp. bardziej skupiają sie na relacjach międzyludzkich, tym co wiąże sie ze zmianą naszego otoczenia, przebywaniem w nowych warunkach, akceptacją zjawisk niepojętych i dziwnych. lem skupia sie na ludziach i to z nich czyni swój punkt wyjścia z którego zaczyna rozważać co przyniesie nam przyszłość i jak sie w niej odnajdziemy z naszym całym ludzkim jestestwem. trzeba pamiętać, że autorzy skupiający sie na technologicznych aspektach przyszłości nie są w stanie wyjść poza teraźniejszość - każdy twór technologiczny którzy tworzą ma jakieś korzenie w teraźniejszości - wynika to z ograniczenia naszego światopoglądu otaczającym nas światem. imho prawdziwymi autorami sci-fi, są ludzie którzy przyszłość przedstwiają przez pryzmat człowieka - jego uczuć, emocji, relacji z innymi ludźmi i reakcji na kontakt z rzeczami i tworami/istotami nieznanymi, których sensu istnienia człowiek nie jest w stanie pojąć. a więc - "Solaris" by Stanisław Lem - genialna powieść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Witam wlasnie zabralem sie za szukanie tych ksiazek w necie, bo watpie zebym je znalazl u mnie w miescie. Wybiore chyba: - P.K Dick - "Ubik" - "Gra Endera" - "Bill, bohater galaktyki" Z Enderem to tak na poczatek, jak jest taki dobry jak mowicie to reezte juz sobie dokupie :) Dzieki wielkie za pomoc, ide szukac ksiegarni gdzie beda wszystkie 3 :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Patrick o'Leary - Dar . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Może "Neuromancer" Gibsona - klasyk cyberpunka, hehe. Tylko pod żadnym pozorem nie w tłumaczeniu Piotra Cholewy, bo tego się czytać nie da (mała próbka: dreadlocks = rastafariańskie loki 8O, "This city sucks, man" = "To miasto ssie człowieka" :lol:). Polecam wydanie oryginalne, można czasem dostać w ksiegarniach językowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 Billa bohatera nigdzie nie ma :D Zamowilem wiec: 1. 83-7150-211-7 - Diuna, 1 szt., 25zł 2. 83-7255-767-5 - Gra Endera, 1 szt., 26,5zł 3. 83-7120-479-5 - Ubik, 1 szt., 23zł Mam nadzieje ze mi sie spodoba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 8 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2003 wybrałeś właśnie to co powinieneś przeczytać. Mnie najbardziej pochłonęła Diuna. Kupując te książki dużo ryzykujesz - będziesz chciał więcej, możesz wpaść w nałóg. Miłej leORT: ORT: ORT: ktury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...