dis968 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 suchajcie jak to jest z tym dowodem dla nieplnoletnich ? czytalem ze moge se normalnie go wyrobic z opiekunem prawnym na okres 5 lat. Czy ten dowod wyglada jak normalny niczym sie nie ruzni ? Czy spokojnie na dysko se z nim wejde czy do spozywczaka po browarka ? I jak to jest w sklepach patrza na daty urodzenia czy nie ? (dodam ze mam 16,5 wiosen i niewygladam na jakiegos dzieciaka ale czasem sa problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Idziesz do urzędu miasta z 2 fotkami i 30 zł w kieszeni i chyba tyle ;) Zartujesz sobie? :D Co z tego że będziesz miec dowod skoro bedzie tam data urodzenia.. Ale powodzenia! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ale wlasnie chodzi mi oto czy ten dowod mlodziezowy ruzni sie od normalnego dowodu? oprcz daty zec jasna, i czy w sklepach i na dyskach patrza na daty w dowodach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Dowód wygląda tak samo bo kuzynka zrobiła mając bodajrze 16 lat a teraz ma 18 i nie musi robić nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 a co ze sklepami i dyskotekami sprawdzaja daty na dowodach czy wystarczy ze machniesz przed nosem kartonikiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 a co ze sklepami i dyskotekami sprawdzaja daty na dowodach czy wystarczy ze machniesz przed nosem kartonikiem ?raczej sprawdzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 ktoś mi mówił ze maja inny kolor ale nei wiem ile wtym prawdy... jakis czas temu kumpel zamachał dowodem rejestracyjnym na skuter i było po kłopocie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 raczej sprawdzą...kurde :/ nie dobze oj niedobze a sa jakies inne rady na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 raczej sprawdzą...kurde :/ nie dobze oj niedobze a sa jakies inne rady na to ?w zyciu !! koles mial od 16-roku zycia do 18tki i zawsze "dzialal" wszystko zalezy od sklepu i/lub dyskoteki hmmm... z takim dowodem zawsze masz wieksze szanse :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Ooo... Ciekawe, ma ktos moze jakis link, do tego jak wyglada zalatwienie tego dowodu ? Zainteresowalo mnie to, jak ktos ma jakies informacje/ wyrabial / posiada to niech cos o tym napisze :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 dzis troche szukalem http://www.brzozow.pl/wu/do.html tutaj masz troche otym... a co do dyskotek stoi bramkarz na zewnatrz wmiare ciemno duzoludzi to nie bendzie chyba dacie sie przygladal i liczyl ile mam latek :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 dowod wyglada identycznie, nie ma nawet napisu w stylu: tymczasowy, mlodziezowy itp. jedyna roznica jest okres waznosci 5 lat zamiast 10 lat. zrobic go moze kazdy kto ma pow 13 lat. sam jechalem na takim dowodzie przez 2 czy 3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 IMHO zamiast pisac takie posty najlepiej przejsc sie do urzedu miasta i spytac (nic ci sie nie stanie ;) ) - koniec jezyka za przewodnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 Dowod jest tlyko jeden.. Wczesniej były tymczasowe o innym kolerze ale juz ego nie ma.. ale radze zaczekac z robieniem jego bo jak amsz miec zdjecie dziecika koło 25 lat w dowodzie to wiesz.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2003 dowod kosztuje grosze. jak ma chec to niech robi i moze wreszcie uda mu sie kupic piwo lub fajki i wejsc na dyskoteke :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 to ja mam troche inne pytanko, na ile przed skonczeniem 18 mozna zlozyc wniosek o normalny dowod wazny przez te 10 lat? chodzi o to zeby skonczyc 18 i odrazu miec porzadny dowod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 to ja mam troche inne pytanko, na ile przed skonczeniem 18 mozna zlozyc wniosek o normalny dowod wazny przez te 10 lat? chodzi o to zeby skonczyc 18 i odrazu miec porzadny dowod.Ja złozyłem o dowód tydzien przed 18, a podpis składałem po 18 a i tak dali mi dowód tylko na 5 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 wyglada identycznie ja niemam takiego ale jak jestem z kumplem ktory taki posiada to jeszcze niezdazylo sie zeby nas zlapali, a z tego co mowil to go jeszcze nigdy nieprzycieli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 sqj: moze młodo wygladasz? ;) JA mam na 10 choc powinienem miec tez na 5 ;) Chyba nie ma znaczenia jak wczesnie. no powiedzmy 16 atek nie powinien miec problemów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Dowod jest tlyko jeden.. Wczesniej były tymczasowe o innym kolerze ale juz ego nie ma.. ale radze zaczekac z robieniem jego bo jak amsz miec zdjecie dziecika koło 25 lat w dowodzie to wiesz.. :)jakie 25 lat ? mam 16 a dowd na 5 lat wiec z prostego rownanai wynika ze 16+5=21 :) (chyba dobze policzylem) a jak sie ostro zmienie do sie dowod zgubi i wyrobi nowy :D musze kurde to wyrobic wkoncu fajny bajer tylko wpierw fotograf potem jeszcze starsza musze wyciagnac, a suchajcie czy przy skladaniu papeirow starsza lub starszy musza byc ? czy moge np ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> papiery wypelnic w urzedzie miasta i tylko zeby starsza w domu podpisala ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 dis968: źle mnie zrozumiałes bo troche zle napisałem :) 25 roku zycia... jak bedziesz miec 25 lat to majac zdjecie dziecka w dowodzie to wiesz ;) Nie dowciapkuj tak ;) Bierzesz papier, wypełniasz go sam, dokładnie, nie popełniajac zadnych błedow bo mozesz miec przez to problemy... i oddajesz osoboscie do urzedu miasta skadajac podpis. Dowod to dokument osoby pełniletniej wiec jak by niezaleznej juz od rodziców ;) Jak co snabroisz to nie oni maja problemy tylko ty.. (zakładajac ze masz 18 ale ale ty na przekor chcesz wyrabiac go wczesnije ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 tylko teraz gdzie do wiosny bedzie jazda..... kolejki sa takie, ze stoi sie ok 4 godzin...... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 tylko teraz gdzie do wiosny bedzie jazda..... kolejki sa takie, ze stoi sie ok 4 godzin...... :/ kurde jakos nie chce sie tyle stac niestety tak to jest w polsce :/ Jacek ty mnie chyba zle zrozumiales dowod osobisty moze miec tez mlodziez przeczytaj caly temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ja mialem ostatnio w druga strone - przez mysticiem chcialem sie napic piwa i poszedlem do marketu na rynq we wroclawiu, wzialem 5xTatra Pils w puszce, a panna w kasie do mnie "moge dowod?" :) popatrzylem na nia z usmiechem, bo chyba ze trzy lata ode mnie mlodsza :) i dalem jej ten cholerny kawalek laminatu... :) ano i najwazniejsze info - mam 22 lata i jak jestem na studiach nikt mnie nie pytal o dowod :) epilog: powiedziala ze do byl komplement z tym dowodem.... :) wniosek: jak masz krzaki na mordzie to nawet jakbys mial 15 lat to i tak ci sprzedadza... :) a z wyrabianiem papierkow teraz juz nie ma takiego problemu jak pare lat temu; jak wyrabialem dowod zaraz po 18-tce, to czekalem prawie miesiac, a jak w zeszlym roku zgubilem, to nie dosc, ze zadzwonili z urzedu miasta do domu, ze sie znalazl, to po 10 dniach od wypelnienia formalnosci zadzwonili zeby przyjsc po odbior... :) ze juz nie wspomne robienia paszportu 10 lat temu, poltora miecha czekania.... to byly czasy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Heh :? ale wnerwiające jest to ,że przed wyrobieniem dowodu nigdy o niego nie pytali, dopiero po zaczeli się nim interesować. (przynajmniej u mnie tak było ) heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 kurde jakos nie chce sie tyle stac niestety tak to jest w polsce :/ Chcesz kupować klubowe i inne tam sporty, to postój trochę. Ćwicz cierpliwość, my young padawan, umiejętność zajęcia się czymś podczas sterczenia niczym fiut na weselu w rozmaitych kolejkach, ogonkach i innych takich wśród plebsu i motłochu bardzo ci się przyda, o czym zdążysz się przekonać :> Chociaż as far as aj rymember sam nie stałem nawet minuty po dowód. Wziąłem jakiś świstek, wpisałem w stosowne rubryki różne tam "job wasza mać" i "kotwica wam w plecy", zaniosłem toto jakiejś pindzie w okienku (wyłudziła ode mnie 30 złotych, niech się udławi) i za miesiąc i trochę przyszło zawiadomienie, żebym przyszedł po kolorowy kartonik z mą szpetną cokolwiek fizys. Za to prawo jazdy zdawałem sześć czy siedem razy, co trwało pół roku (od lutego do lipca) i kosztowało mnogą ilość sestercji :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 suchajcie jak to jest z tym dowodem dla nieplnoletnich ? czytalem ze moge se normalnie go wyrobic z opiekunem prawnym na okres 5 lat. Czy ten dowod wyglada jak normalny niczym sie nie ruzni ? Czy spokojnie na dysko se z nim wejde czy do spozywczaka po browarka ? I jak to jest w sklepach patrza na daty urodzenia czy nie ? (dodam ze mam 16,5 wiosen i niewygladam na jakiegos dzieciaka ale czasem sa problemy skoncz 18 dzieciaku i wtedy se bedziesz pil - to jest wlasnie to - kazdy by chcial oszukiwac!!!!!!! :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 no wlasnie molodziezy ponizej 18 lat alkocholu & papierosow nie sprzedajemy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dis968 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ludzie dajcie spokoj z tym zeby skonczyc 18 lat :) wszyscy wiemy jak jest 16-latek tez czlowiek a w szczegolnosic 16-letni Polak :D aha i jak jest z tym wypelnianiem domunentow stara musi zemna do urzedu jechac czy ja moge sam wypelnic stara w domku podpisze i git ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 ja mam 16 lat i nie pije nie pale i niezamiezam(jak joz pic to okazyjnie i bez przesady) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...