Skocz do zawartości
wkkrystian

CHŁODNICA-mała cała z miedzi KONTRA durza nie cała z miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak: zmieniam chłodzniczkę do mojego WC mam do wyboru:

całą wykonaną z miedzi 140x95 wys. 115 na to zapięty 1 fan,albo większą 230x110 wys.110 rurki w miedzi ale blaszki są wykonane z alu, na to 2 fany.

Które rozwiązanie waszym zdaniem będzie wydajniejsze.

Chłodnica będzie chłodzić układ z 4 bloków: proc, mobo, grafa.

Dodam jeszcze że, są to chłodnice robione specjalnie pod WC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podales zadnych danych na temat konstrukcji, a wrozkami nie jestesmy.

Nikt Ci nie powie nic o wydajnosci, bo nikt nie wie. Nie dosc, ze rozne chlodznice moga znaczaco roznic sie osiagami w zaleznosci od materialu i samej konstrukcji to jeszcze to tego nie wiesz jaki wplyw bedzie mial dodatkowy opor na wydajnosc bloku.

Ogolnie za bardzo skomplikowane pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całą wykonaną z miedzi 140x95 wys. 115 na to zapięty 1 fan,albo większą 230x110 wys.110 rurki w miedzi ale blaszki są wykonane z alu, na to 2 fany.

nie chce byc niegrzeczny ale gdzie czwarty?? popieram Lukasa - za malo informacji, za duzo domyslow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce byc niegrzeczny ale gdzie czwarty?? popieram Lukasa - za malo informacji, za duzo domyslow

1 na proc, 1 na grafike, 2 na mobo - północ/połódnie :wink:

A co do reszty to:

Nie chodziło mi o porównanie osiągów tylko raczej o stwierdzenie co wedłóg was jest lepsze : całośc wykonana z miedzi czy kąbinacja miedzi i alu.

Wiadomo że dopuki się nie założy i nie przetestuje to się nie dowie.

1.mniejsza -149.00zł

2.większa- 119.00zł

1.]http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...3f3804ca97

2.http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...2fe743f3804ca97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilarek czego nawstawiales takich samych, w dodatku nienajlepszych, postow, wszedzie? przeciez tez chlodnice z disco nie maja porownania do tej ktora proponujesz... popatrz chocby na rozmiar, nadto smiem przypuszczac ze ta z cooling.pl ma wiecej i gestsze finy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilarek zaczyna agresywne dzialania marketingowe..

Co do chlodnic pamietam ze ktos testowal dwie podobnych wielkosci - jedna Al druga Cu i roznica w dzialaniu ukladu wynosila ~1C.

Wg mnie nalezy kierowac sie przedewszystkim powierzchnia oddawania ciepla -srednica rurek, dlugosc, gestosc finow) sam material raczej niema zbytniego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie mowilem, ze roznice w wydajnosci chlodnic z miedzianymi finami od tych z aluminiowymi rozni sie o max 5% (jesli roznia sie tylko materialem z ktorych wykonano finy). Nie ma sensu wydawac kasy na miedziane chlodnice, chyba ze roznica to pare zlotych. Ja bym sie nie zastanawial i od razu bral alu. Wazne zeby rurki byly miedziane. Tutaj nie tylko w obu sa, ale powierzchnia alu jest pewnie z 2 razy wieksza! Sam mam chlodnice z alu finami.

BTW: kto ma chlodnice o lacznej powierzchni wiekszej niz 14m2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz alu- bedzie wydajniejsza.

Ale jak bedziesz mocno krecil sprzet to poszukaj w discotechu tych wiekszych- na 4 wentyle.

Ja zaczynalem od tej alu na 2 wentyle ale sie przesiadlem na 4 wentylatorowa po podlaczeniu NB i GPU Efekt- mimo wwzrostu ilosci ciepla w ukladzie tem. na procu spadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi