wkkrystian Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Więc tak: zmieniam chłodzniczkę do mojego WC mam do wyboru: całą wykonaną z miedzi 140x95 wys. 115 na to zapięty 1 fan,albo większą 230x110 wys.110 rurki w miedzi ale blaszki są wykonane z alu, na to 2 fany. Które rozwiązanie waszym zdaniem będzie wydajniejsze. Chłodnica będzie chłodzić układ z 4 bloków: proc, mobo, grafa. Dodam jeszcze że, są to chłodnice robione specjalnie pod WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Nie podales zadnych danych na temat konstrukcji, a wrozkami nie jestesmy. Nikt Ci nie powie nic o wydajnosci, bo nikt nie wie. Nie dosc, ze rozne chlodznice moga znaczaco roznic sie osiagami w zaleznosci od materialu i samej konstrukcji to jeszcze to tego nie wiesz jaki wplyw bedzie mial dodatkowy opor na wydajnosc bloku. Ogolnie za bardzo skomplikowane pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Więc tak: zmieniam chłodzniczkę do mojego WC mam do wyboru: całą wykonaną z miedzi 140x95 wys. 115 na to zapięty 1 fan,albo większą 230x110 wys.110 rurki w miedzi ale blaszki są wykonane z alu, na to 2 fany. Które rozwiązanie waszym zdaniem będzie wydajniejsze. Chłodnica będzie chłodzić układ z 4 bloków: proc, mobo, grafa. Dodam jeszcze że, są to chłodnice robione specjalnie pod WC nie chce byc niegrzeczny ale gdzie czwarty?? popieram Lukasa - za malo informacji, za duzo domyslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A ja bym prosil o jakies zdjecia tych chlodniczek...wtedy moze cos razem wymyslimy ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 A ja bym prosil o jakies zdjecia tych chlodniczek...wtedy moze cos razem wymyslimy ;Di ceny :| bo tą mniejszą to może bym wziął :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Niestety na oko o chlodnicy nic powiedziec sie nie da. Dobrze to pokazuje znany test z Overclockers.com. Musialbys je obie miec i dokladnie przetestowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkkrystian Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Więc tak: zmieniam chłodzniczkę do mojego WC mam do wyboru: całą wykonaną z miedzi 140x95 wys. 115 na to zapięty 1 fan,albo większą 230x110 wys.110 rurki w miedzi ale blaszki są wykonane z alu, na to 2 fany. Które rozwiązanie waszym zdaniem będzie wydajniejsze. Chłodnica będzie chłodzić układ z 4 bloków: proc, mobo, grafa. Dodam jeszcze że, są to chłodnice robione specjalnie pod WC nie chce byc niegrzeczny ale gdzie czwarty?? popieram Lukasa - za malo informacji, za duzo domyslow 1 na proc, 1 na grafike, 2 na mobo - północ/połódnie :wink: A co do reszty to: Nie chodziło mi o porównanie osiągów tylko raczej o stwierdzenie co wedłóg was jest lepsze : całośc wykonana z miedzi czy kąbinacja miedzi i alu. Wiadomo że dopuki się nie założy i nie przetestuje to się nie dowie. 1.mniejsza -149.00zł 2.większa- 119.00zł 1.]http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...3f3804ca97 2.http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...2fe743f3804ca97 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 O ludzie. Trzeba bylo tak od razu! To sa chlodniczki z disco! Zapytaj sie chlopakow czy nie ich testowali (ja akurat tych malych u siebie nie mialem). Prawdopodobnie lepsze wyniki uzyska alu, bo jest ciut wieksza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilarek131 Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 [edited] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 pilarek czego nawstawiales takich samych, w dodatku nienajlepszych, postow, wszedzie? przeciez tez chlodnice z disco nie maja porownania do tej ktora proponujesz... popatrz chocby na rozmiar, nadto smiem przypuszczac ze ta z cooling.pl ma wiecej i gestsze finy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 Pilarek zaczyna agresywne dzialania marketingowe.. Co do chlodnic pamietam ze ktos testowal dwie podobnych wielkosci - jedna Al druga Cu i roznica w dzialaniu ukladu wynosila ~1C. Wg mnie nalezy kierowac sie przedewszystkim powierzchnia oddawania ciepla -srednica rurek, dlugosc, gestosc finow) sam material raczej niema zbytniego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Wielokrotnie mowilem, ze roznice w wydajnosci chlodnic z miedzianymi finami od tych z aluminiowymi rozni sie o max 5% (jesli roznia sie tylko materialem z ktorych wykonano finy). Nie ma sensu wydawac kasy na miedziane chlodnice, chyba ze roznica to pare zlotych. Ja bym sie nie zastanawial i od razu bral alu. Wazne zeby rurki byly miedziane. Tutaj nie tylko w obu sa, ale powierzchnia alu jest pewnie z 2 razy wieksza! Sam mam chlodnice z alu finami. BTW: kto ma chlodnice o lacznej powierzchni wiekszej niz 14m2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 7 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2003 Bierz alu- bedzie wydajniejsza. Ale jak bedziesz mocno krecil sprzet to poszukaj w discotechu tych wiekszych- na 4 wentyle. Ja zaczynalem od tej alu na 2 wentyle ale sie przesiadlem na 4 wentylatorowa po podlaczeniu NB i GPU Efekt- mimo wwzrostu ilosci ciepla w ukladzie tem. na procu spadla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...